Зеленський має намір особисто поговорити з Путіним про Донбас

9 березня 2021, 11:57оновлено 9 березня 2021, 12:40
Президент України анонсував зустріч лідерів нормандського формату. Якщо вона не відбудеться, він планує поговорити з лідерами РФ, Франції та Німеччини окремо.
Путін Макрон Меркель Зеленський
Зеленський має намір особисто обговорити з Путіним, Меркель і Макроном Донбас / Reuters

Президент України Володимир Зеленський анонсував підготовку зустрічі лідерів нормандського формату щодо врегулювання ситуації на Донбасі – Володимира Путіна, Еммануеля Макрона та Ангели Меркель. Однак у разі, якщо вона не відбудеться, глава української держави знайде інший формат переговорів з кожною стороною.

"У будь-якому разі готується нормандська зустріч, вона має бути. Я від себе скажу - я це вже сказав західним партнерам: якщо не буде зустрічі в нормандському форматі, я знайду формат, коли зустрінуся з кожним лідером "нормандської четвірки". Як то кажуть, якщо гора не йде до Магомеда, то я зустрінуся з кожним окремо", - сказав Зеленський під час інтерв'ю телеканалам після виступу на форумі "Україна 30. Культура. Медіа. Туризм" у вівторок, 9 березня.

Він підкреслив, що "постійно відтягувати розв'язання цього важливого питання не вийде".

Зеленський також зазначив, що після блокування діяльності телеканалів "112 Україна", Newsone і ZIK, які пов'язують з одним з лідерів партії "ОПЗЖ" Віктором Медведчуком, збільшилася кількість збройних провокацій на Донбасі.

"Я не хочу пов'язувати саме з цим, але ми бачимо, що це в один час відбувається", - сказав Зеленський.

Президент уточнив, що в середу, 10 березня, відбудеться засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Нормандські переговори - про що йшлося раніше:

  • 12 січня в Берліні завершилися переговори представників нормандської четвірки щодо врегулювання ситуації на Донбасі. За словами Андрія Єрмака, дискусія була непростою, але мала конструктивний характер. Всі сторони відзначили важливість дотримання режиму припинення вогню на Донбасі.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що головним досягненням нормандської зустрічі політичних радників у Берліні стало рішення про продовження перемир'я на Донбасі. Однак учасникам вдалося обговорити далеко не всі питання.
  • 27 січня відбулася чергова зустріч політичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії у форматі відеоконференції. Україну на нормандських переговорах представляв керівник Офісу президента Андрій Єрмак. "Під час зустрічі сторони обговорили кроки, які могли б активізувати процес встановлення миру на Донбасі", - розповіли в ОП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти