Попри чутки: Зеленський відповів, чи отримав дозвіл США на далекобійні удари

Що Зеленський розповів у розмові CNN - подробиці / Колаж Главреда. Фото: скріншот відео, The Times

У ЗМІ поширюються чутки, що деякі країни Заходу нібито близькі до надання ЗСУ дозволу бити своїми ракетами углиб Росії.

Україна станом на неділю, 15 вересня, не має дозволу Заходу бити переданою далекобійною зброєю по території Росії, підтвердив президент Володимир Зеленський у розмові з CNN.

Раніше ЗМІ стверджували, що США розглядають такий варіант як можливий, а на британського премʼєра з цього приводу тиснуть впливові політичні кола.

За словами Зеленського, ціллю номер один таких далекобійних ударів були б аеродроми і літаки противника — зокрема ті, які випускають по Україні КАБ.

«Усі дивляться на рішення США. Ми дуже хотіли використовувати цю зброю і просто атакувати ці літаки на військових базах. Не цивільну інфраструктуру — військові бази!» — наголосив глава держави.

Росія КАБами знищила до 80% критичної інфраструктури на Сході.

«Ті літаки звідти вони використовували не тільки ракети. Вони використовували ці літаки, і літаки щомісяця застосували 4 тисячі керованих авіабомб тільки на Сході нашої території, 4 тисячі бомб! Вони знищили на 80% (критичної й цивільної інфраструктури на Сході, — Главред). Цими керованими авіабомбами», — пояснив Зеленський.

Однак, зауважив президент, Росія на тлі зволікань Заходу вже почала вдаватися до запобіжних заходів — відтягує бойову авіацію до 500 кілометрів за радіусом дії ракет.

«У нас були зустрічі з офіційними особами (з приводу дозволу на далекобійні удари вглиб Росії, — Главред), і я сказав, що ми чекали занадто довго. Тепер Росія почала відводити свої літаки зі 100, 150 км, 300 на 500. Тепер я скажу, що нам потрібно більше дозволів», — сказав він.

На запитання ведучого, чи має Україна вже такий дозвіл, Зеленський відповів: «Ні. Досі - ні».

Що відомо про CNN?

CNN — одна з провідних телерадіокомпаній світу. Була заснована у 1980 р. Тедом Тернером виключно як телевізійне агентство новин. Зараз розташована у м. Атланта, штат Джорджія, США. CNN першою почала цілодобове мовлення у 25-ту річницю свого заснування, 1 червня 2005 року, пише Вікіпедія.

Далекобійні удари ЗСУ по Росії - головне

Україна вже тривалий час просить США і Європу дозволити їй завдавати глибоких ударів по країні-агресорці Росії наявними західними засобами далекобійного ураження.

Питання зрушило з місця тільки недавно. У пʼятницю, 13 вересня, глава США Джо Байден обговорив з премʼєром Британії Кіром Стармером таку можливість — але тільки дозвіл на удари крилатими ракетами Storm Shadow.

Вашингтон все ще сумнівається, що удари по території Росії ракетами ATACMS змінять хід боїв, крім того, чиновників зупиняє страх перед "ескалацією" і обмежені запаси балістики у самих Штатах.

А проте Білий дім попросив у Києва надати докладний "план перемоги", щоб ухвалити остаточне рішення. У нього, за чутками ЗМІ, нібито ввійде пропозиція ОП "локально" заморозити бої на передовій.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти