Папа Римський зустрінеться з президентом Зеленським - що відомо про зустріч

Скоро відбудеться зустріч Папи Римського та Володимира Зеленського / колаж: Главред, фото: ОПУ, instagram.com/franciscus

Цього тижня президент Володимир Зеленський відвідає Ватикан під час свого туру по Європі.

Папа Римський Франциск зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським у п'ятницю вранці, 11 жовтня. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на свої джерела у Ватикані.

Крім того, за інформацією ЗМІ, під час візиту до Рима Зеленський планує переговори з прем'єр-міністром Італії Джорджею Мелоні.

У 2023 році Зеленський і Папа Франциск мали ще кілька важливих контактів. Вони зустрілися на полях саміту G7 на півдні Італії, де обговорювалися питання миру та гуманітарної допомоги для України.

Також Франциск прийняв українського президента у Ватикані у грудні 2023 року, і ці переговори знову були спрямовані на досягнення миру.

Папа Франциск також висловлює підтримку Українській Греко-Католицькій Церкві. У жовтні 2023 року він оголосив, що один із єпископів УГКЦ стане кардиналом, що є важливим визнанням ролі української церкви в міжнародній католицькій спільноті.

Хто такий Папа Франциск?

Франциск - 266-й Папа Римський із 13 березня 2013 року. Ординарій українських греко-католиків у Аргентині з 1998 року. Перший понтифік-єзуїт.
6 квітня 2022 року Папа Франциск засудив різанину в Бучі та підняв український прапор.
15 квітня 2022 року під час традиційної Хресної ходи в Римі у Страсну п'ятницю Франциск закликав українців і росіян до примирення.
18 листопада 2022 року Папа Франциск вкотре назвав російське вторгнення в Україну "конфлікт в Україні", заявивши, що Ватикан готовий виступити посередником, щоб зупинити конфлікт в Україні.

25 серпня 2023 року Папа Римський заявив перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі: "Ніколи не забувайте про спадщину. Ви - нащадки великої Росії".
9 березня 2024 року стало відомо, що в лютому місяці у інтерв'ю швейцарській компанії RSI Франциск заявив, що Україна повинна мати відвагу підняти білий прапор та почати переговори з Росією, пише Вікіпедія.

Інші зустрічі Володимира Зеленського

Як стало відомо, зустріч групи у форматі "Рамштайн" терміново переноситься -ключовим фактором стала зміна планів президента США.

Водночас Україна уточнила роль Росії у другому Саміті миру. Київ хоче, щоб московська делегація взяла у ньому участь.

За даними Bloomberg, Зеленський поки не готовий зустрітися Путіним, однак готовий пом'якшити свою позицію по переговорам. Річ у тім, що Захід посилив тиск на Київ на користь конкретного плану закінчення війни, а запропонований Зеленським "план перемоги" прохолодно зустріли у Вашингтоні.

Інші міжнародні новини:

Новини заразКонтакти