Небажання Швейцарії передавати Україні німецькі Leopard 2 суперечить здоровому глузду - ЗМІ

Швейцарія блокує танки Leopard 2 для України / УНИАН, bundeswehr.de

Але епізоди, коли Швейцарія "боксувала" передачу цих танків іншим країнам, траплялися й раніше.

Небажання уряду Швейцарії передавати Україні німецькі танки Leopard 2A4 суперечить здоровому глузду, хоч і має формальну логіку, наголосили експерти Defense Express.

ЗМІ наголошує, що деякі комплектуючі цього танку справді вироблені Швейцарією. Зокрема - кулемети, засоби зв'язку і захист від зброї масового ураження.

В 2000-х Швейцарія модернізувала танки, і набір оновлень виявився ще ширшим - броня з титанового сплаву, система управління вогнем, модуль з кулеметом та інше.

"Формально швейцарці мають право ставити вимоги щодо того, куди можуть бути передані машини їхнього виробництва. Хоча це саме той випадок, коли формальна логіка може суперечити здоровому глузду", - пишуть аналітики.

Втім, епізоди, коли уряд Швейцарії "боксував" передачу "Леопардів" були й раніше. Аналітики нагадали, як у 2011 році Швейцарія продала Канаді 12 таких танків, однак демонтувала башти і системи зв'язку.

"По суті - віддали лише шасі, посилаючись на те, що їм ці комплектуючі самим потрібні. З чого випливає, що система експортного контролю від швейцарського уряду іноді лежить не тільки поза межею здорового глузду, але й навіть формальної логіки також", - висновують експерти.

Leopard і Швейцарія

Ще у квітні швейцарська Ruag AG подала експортний запит на перепродаж 96 непрацюючих танків Leopard 1 A5, які тоді перебували в Італії і потребували ремонту.

Однак уряд запит "розвернув", посилаючись на порушення чинного "нейтрального" законодавства, яке забороняє продаж військової техніки країнам, що воюють.

У червні з'явилась інформація про наміри Нідерландів придбати для України кількох десятків Leopard 1.

Варто зауважити, що Швецарію вже критикували за її підхід до російсько-української війни, зокрема позиції щодо передачі Україні зброї. До прикладу, країна відхиляла передачу Києву боєприпасів до Gepard, критично важливих для виживання української нації в умовах збройної агресії Росії.

Німеччина схвалила надання Україні 178 танків Leopard 1 ще у лютому 2023 року. Перша партія такої військової допомоги повинна була прибути в нашу країну влітку цього року, інша частина – в 2024 році.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти