Макрон підтвердив дозвіл на удари по Росії й не уточнив їхню дальність

Макрон "дав добро" на удари по Росії / Колаж Главреда. Фото: Мілітарний, ОП, 112

На озброєнні ЗСУ є французькі крилаті ракети дальністю до 250 км.

Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив надання ЗСУ дозволу завдавати ударів по території Росії французьким озброєнням. При цьому іноземний лідер не уточнив дальності цих атак.

Під час урочистостей з нагоди 80-річчя висадки військ союзників у Нормандії Макрон, спілкуючись з пресою, лише зазначив, що ЗСУ мають право знищувати французьким озброєнням пускові установки ракет, якими Росія обстрілює Україну.

«Ми з українцями. Україні дозволено завдавати ударів по цілях, з яких були випущені ракети. Ми забороняємо уражати нашою зброєю мирних мешканців», - сказав французький лідер.

У заяві Макрона не було уточнень щодо радіусу можливих ударів по Росії. Наразі на озброєнні України є така французька зброя як артилерійські установки CAESAR, TFR-1, броньовики VAB, а також крилаті ракети дальністю ураження до 250 км SCALP.

Однак такі операції будуть обмежені, писали ЗМІ раніше, оскільки Україна все ще використовує Су-24. Тому військовим ВПС доведеться наблизитися до кордону, щоб запустити ці КР, а це зробить їх уразливими для російської ППО.

Коротко про Storm Shadow/SCALP EG / Інфографіка: Главред

80-річчя з нагоди висадки військ союзників у Нормандії - що ще сказав Макрон

Макрон також оголосив, що Україна отримає в рамках чергового пакету допомоги від Франції бойові літаки Mirage 2000-5.

Крім того, Франція планує підготувати повноцінну бригаду українських військових чисельністю 4500 тисяч осіб.

Нагадаємо, 6 червня президент України Володимир Зеленський прибув до Парижа для зустрічі з французьким колегою Еммануелем Макроном. Ця зустріч продовжить конференцію на підтримку України, яка відбулася в Парижі 26 лютого.

Очікується, що 7 червня українського лідера прийме у Єлисейському палаці президент Франції Еммануель Макрон. У Макрона заплановано також особисту зустріч із Джо Байденом після завершення урочистостей.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти