Кулеба пояснив позицію США щодо російського газопроводу Північний потік-2

Кулеба пояснив позицію США щодо російського газопроводу Північний потік-2 / Reuters

У США переконані, що проєкт Північний потік-2 — це не тільки безпека України, а й атлантична безпека, сказав український міністр закордонних справ.

Позиція України та Сполучених Штатів Америки щодо російського газопроводу Північний потік-2 є тотожною, і обидві сторони цього ніколи не приховували, заявив глава українського МЗС Дмитро Кулеба.

"До того ж, проблема Північного потоку-2 і в Європі є гострою. І ЄС розділився. Одні країни підтримують цей проєкт, інші виступають проти нього. Німеччина, безумовно, наполягає на завершенні реалізації цього проєкту. Але наші інтереси чіткі. І позиція наша дуже чітка з цього приводу. Будемо працювати», - розповів Кулеба в інтерв'ю Радіо Свобода.

За словами міністра, питання щодо Північого потоку-2 - це «чи не єдине ключове питання, по якому у нас протилежні погляди» з Німеччиною.

«Чи повинна враховувати Німеччина інтереси України саме в питанні Північного потоку-2? Це їх рішення. Але ми бачимо багато випадків, коли Німеччина чує занепокоєння України з інших питань і враховує наші інтереси. Власне, в цьому і полягає суть міжнародних відносин, коли країни одне одного підтримують», - додав він.

Також Кулеба згадав і про позицію США, які говорять про те, що Північний потік-2 — це не тільки безпека України, а й атлантична безпека.

І, за його словами, «змінюється, по-перше, залежність Німеччини від російського газу; по-друге, змінюється енергетичний баланс в самому ЄС».

"Тому що німецькі компанії отримують певну енергетичну перевагу, якщо можна так сказати. А США традиційно мають дуже серйозні інтереси енергетичні в Європі. І розвиток мережі LNG-терміналів, портів про це свідчить», - пояснив Кулеба.

Північний потік-2 - про що йшлося раніше:

Автор: Адріана Бубновська
Новини заразКонтакти