Главу СБУ Малюка викликали в Раду у справі про стеження за журналістами Bihus.info

Голову СБУ Василя Малюка викликали в Раду у справі про стеження за журналістами Bihus.info / колаж Главред, фото УНІАН і скріншот із відео

Рада викликає голову СБУ Василя Малюка з доповіддю на тлі даних про прослуховування спецслужбою журналістів проекту Bihus.info

Керівник СБУ Василь Малюк розкритикував дії співробітників Департаменту захисту національної державності, які стежили за журналістами Bihus.Info. Відповідний текст було опубліковано на офіційному каналі спецслужби в Телеграмі.

"Моя позиція однозначна - не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати всі ті позитивні результати, які є в СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника Служби: і тих, хто бореться з ворогом усередині країни, і тих побратимів із СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання", - сказав він.

Як трохи пізніше повідомив нардеп Ярослав Железняк, Верховна Рада проголосувала за його пропозицію викликати Малюка до парламенту для доповіді у цій справі.

"Після виступу Голови Комітету зі свободи слова Юрчишина щодо прослуховування Bihus. Після цього я виніс на голосування питання виклику Голови СБУ в Раду для доповіді з цього питання. "За" - 159. Рішення ухвалено", - написав він.

16 січня в Мережу злили відео, на якому співробітники проєкту Bihus.Info - авторів резонансних розслідувань про владу, політиків, правоохоронні органи - нібито вживають наркотики. Керівник проєкту Денис Бігус заявив про незаконне стеження і прослуховування та пообіцяв кадрові рішення. Заступник головного редактора Максим Опанасенко повідомив, що команду прослуховували кілька місяців.

5 лютого представники проєкту Bihus.Info заявили, що за операцію зі стеження за журналістами відповідальний Департамент захисту національної державності СБУ. Журналісти розповіли, що співробітники спецслужби під вигаданим приводом приїхали в той самий комплекс, де мав відбуватися корпоратив Bihus.Info, щоб встановити приховані камери і стежити за редакцією. В операції на території комплексу брало участь близько 30 осіб, вона тривала шість діб.

Реагуючи на розслідування журналістів, СБУ заявила, що "один із напрямів діяльності" спецслужби - боротьба з організованою наркозлочинністю. Спецслужба каже, що серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачали іншим громадянам, були й окремі співробітники Bihus.Info.

Вас також можуть зацікавити новини:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти