Експерт попередив про можливий крах правової системи після указу про звільнення суддів КСУ

Зеленський своїм указом скасував призначення суддів КСУ Тупицького і Касмініна / УНІАН

Всі рішення, ухвалені КСУ за участю Тупицького і Касмініна, після указу президента є нелегітимними. Адвокати можуть їх оскаржити в міжнародному суді.

Скасування указів про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду України може призвести до краху правової системи України.

Таку думку озвучив Главреду політичний аналітик Олександр Кочетков. За його словами, указ має велике значення для політичної системи. Скасовуючи укази Януковича, Зеленський "запустив схему, коли знаходяться не об'єктивні причини, а ті, за яких йдуть шляхом беззаконня та плюють на закони».

«Це, в свою чергу, запускає порочне коло подій, тому що наступний президент після Зеленського зможе точно так само прийти і скасувати його призначення – суддів КСУ, міністрів, кого завгодно. І система не працюватиме, оскільки самі службовці будуть знати, що повинні служити не закону, а своєму керівнику», - зазначив аналітик.

Кочетков додав, що "формально юрист за освітою Зеленський цього або не розуміє, що погано, або розуміє і цим робить ще гірше".

"Тому що ми не звільняємо чиновників за статтею, а скасовуємо їхнє призначення, і в указі не говориться, які дії цих чиновників вважати легітимними, а які – ні. Тому всі рішення, ухвалені КСУ, ухвалені за участю Тупицького і Касмініна, після цього указу є нелегітимними, і будь-яке таке рішення спритні адвокати можуть оскаржити в будь-якому міжнародному суді. Тобто розсипається вся система", - зазначив він.

Справа Тупицького - про що раніше писав Главред:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти