"До Харкова не дійдуть": Світан сказав, як Україна може протидіяти російським КАБам

Як Україна може протистояти російським КАБам / Колаж: Главред, фото: Харківська обласна прокуратура, УНІАН, wikipedia.org

Щоб відігнати російські літаки Су-34, які завдають удари КАБами, необхідні далекобійні засоби ураження, пояснив Роман Світан.

Росіяни можуть використовувати КАБи лише для ударів по північних околицях Харкова, але не здатні покрити все місто цими бомбами. Якщо в України будуть ЗРК Patriot і F-16, то кориговані авіабомби до Харкова не дістануться. Про це розповів полковник запасу, військовий експерт Роман Світан в інтерв'ю Главреду.

"Росіяни будуть здатні завдавати ударів по Харкову на відстані 90 км лише тоді, якщо вони виходитимуть на лінію російсько-українського кордону. А вони цього бояться, оскільки чудово розуміють, що в нас є ті самі комплекси С-300, дальність яких - 70-75 км", - пояснив Світан.

За його словами, щоб відігнати носії коригованих авіабомб, тобто літаки Су-34, необхідні далекобійні засоби ураження. Наприклад, якщо у ЗСУ будуть комплекси Patriot або літаки F-16, то російські літаки не зможуть наблизитися на дальність пуску.

"Patriot працює в радіусі до 100 км, а F-16 - на 100-120 км. Вони здатні знести російські літаки і навіть не підпустять Су-34 до рубежу скидання бомби. Таким чином, якщо у нас буде ця пара - Patriot і F-16 - кориговані авіабомби до Харкова не дійдуть. У такому разі вони взагалі не дійдуть до території України", - наголосив Світан.

Дивіться відео, в якому Роман Світан розповів, що буде з військами Росії до кінця року:

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Удари РФ по Харковщині - останні новини

Нагадаємо, 22 травня у Вовчанську російські окупанти вдарили дронами по поліцейському автомобілю під час евакуації цивільних. Внаслідок цього один поліцейський загинув, ще один отримав поранення.

Також 22 травня окупанти обстріляли Харків та влучили в Шевченківський район. Внаслідок удару постраждали житлові будинки, магазини, транспорт і дитячий майданчик.

Як повідомляв Главред, у ніч на 21 травня у Харкові пролунали кілька вибухів. Ворожий "Шахед" влучив у популярне місце відпочинку городян.

Читайте також:

Новини заразКонтакти