Данілов зробив невтішний прогноз про ситуацію на фронті: що відомо

Данілов заявив про складну ситуацію на фронті та звернувся до західних союзників / Колаж Главред, фото: 17-та окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка, УНІАН

Данілов відзначив, що прийняття західними союзниками пакетів допомоги Україні позитивно впливає на ситуацію на фронті.

Україні необхідно отримати більше зброї для відбиття російської агресії. Якщо країни Заходу не збільшать обсяги поставок зброї в Україну, ситуація на фронті стане більш складною. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в інтерв'ю португальському агентству Lusa.

"Ситуація на лінії фронту дуже складна. Вона ніколи не була легкою з 24 лютого 2022 року, і якщо хтось думає, що на передовій легко, то це люди, які не розуміють війни", - сказав Данілов, зазначивши, що "Росія отримує допомогу від Північної Кореї та Ірану, і це призвело до деяких змін у ситуації".

Секретар Ради національної безпеки і оборони попередив, що за такого сценарію, якщо західний світ не збільшить поставки зброї та боєприпасів, "ситуація дуже ускладниться", а на запитання про нагальні потреби української армії відповів: "Нам потрібна зброя, зброя, зброя".

Олексій Данілов вважає, що це складне питання, оскільки Україна отримує підтримку від своїх союзників, як це нещодавно сталося з пакетом у 50 мільярдів євро, схваленим Європейським Союзом. Також очікується схвалення ще 60 мільярдів доларів (56,6 мільярда євро) в Конгресі США, проте ці кошти поки що заблоковані радикальним республіканським крилом у Палаті представників.

"Це питання часу і кількості", - каже він, попереджаючи, що "будь-яке очікування, очевидно, впливає на ситуацію" після майже двох років війни, в той час, коли Росія, схоже, перехопила ініціативу на східному фронті України, хоча і без помітних успіхів, і обстрілює українські міста.

"Якщо ви запитаєте нас: чи зупинимося ми? Ми не зупинимося, ми будемо захищати нашу країну. У нас немає іншого вибору, іншого варіанту. І ми дуже сподіваємося, що наші партнери зрозуміють, що під загрозою наша незалежність, а також імідж, авторитет і єдність всього Заходу", - сказав він.

Говорячи про європейську допомогу, Олексій Данілов визнав, що "будь-яка підтримка покращує ситуацію на фронті, в країні, і збільшує здатність продовжувати" опір проти російської агресії. Крім того, він висловив впевненість в тому, що в США приймуть позитивне рішення про допомгу Україні.

"Я більш ніж упевнений, що підтримка Сполучених Штатів буде проголосована найближчим часом. Сполучені Штати дійсно життєво важливі для нас. І після нашої перемоги ми будемо вдячні всім, всім, хто допомагає нам її досягти", - сказав Данілов.

Майже через два роки після російського вторгнення в Україну секретар РНБО закликав союзників "не показувати страх" перед Росією, попередивши, що якщо вони це зроблять, то "війна буде програна".

Данілов також висловив занепокоєння станом духу українських Збройних сил і населення, визнаючи, що "дуже важко боротися з агресором протягом двох років", але Україна "не має права на поразку".

"Якщо я скажу, що всі дуже вмотивовані, то це буде неправда. У кожного свій стан, своя моральна ситуація і своя мотивація. Але якщо говорити загалом, то в майбутньому у всіх буде позитивне розуміння ситуації", - сказав він.

Війна Росії проти України - останні новини

Російські війська намагаються захопити Синьківку та село Лиман Перший на Куп'янському напрямку. Про це заявив Ілля Євлаш, начальник пресслужби оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця".

Речник Путіна Дмитро Пєсков цинічно заявив, що Росія досягає своїх цілей у так званій "СВО" "переважно мирним шляхом".

Армія України, як і раніше, буде наносити удари по російських військах в окупованому Криму. За словами спікера Військово-морських сил Дмитра Плетенчука, стратегія ЗСУ в цьому напрямку, зокрема щодо Кримського мосту, навряд чи зазнає змін.

Інші новини:

Новини заразКонтакти