Експерт спрогнозував, чи вдасться США зірвати запуск Північного потоку-2

17 лютого 2020, 03:01
Аналітик вважає, що в Європі чудово розуміють всю складність ситуації.
Северный поток-2
Північний потік-2 з урахуванням санкцій США добудувати буде проблематично / RT

Російський політолог Дмитро Орєшкін висловив думку, що в ситуації з Північним потоком-2 США грають проти Німеччини.

"Трамп прагматичний до цинічності. Його інтерес полягає в тому, щоб Америка продавала якомога більше скрапленого газу, в тому числі в Європу. В ідеалі для Штатів, Росію взагалі відсунути від Західної Європи і підсадити Західну Європу на постачання зрідженого газу з США. В Європі – не дурні і чудово все це розуміють. Для самої Європи важлива диверсифікація джерел поставок: з Норвегії, Росії, Туреччини, Ірану, США. Тому серйозна сутичка тут неминуча", - сказав він під час чату на Главреді.

За словами експерта, у Дональда Трампа зараз є важелі тиску – це санкції. Він підкреслив, що президент Росії Володимира Путін зробив все для того, щоб все, що пов'язано з РФ стало токсичним. Тому Білий дім може відсунути завершення будівництва газопроводу на довгий час.

відео дня

"Якщо Трамп введе додаткові рестрикції (обмежувальні заходи), то цей газопровід не може бути побудований, тому що у Росії немає своїх технологічних ресурсів для будівництва, залишилися півтори сотні кілометрів труби. Немає і не скоро будуть. Є якесь судно-трубоукладчик, куплене в Китаї, але воно поки ще не пристосоване до будівництва. Тільки-тільки був оголошений тендер на його комплектацію на 14 мільйонів рублів. Поки зроблять проект, поки доукомплектують, пройде, як мінімум, два-три роки", - підкреслив він.

Жодна велика будівельна фірма, підкреслив політолог, не захоче йти проти бажання США і надавати своє обладнання для будівництва Північного потоку-2.

"Так що у США є можливість відтягнути завершення будівництва і запуск Північного потоку-2 надовго. У Росії технологічно відреагувати на це можливості немає. Єдиний спосіб – знайти стільки грошей, щоб якась фірма погодилася підписати собі смертний вирок, вступивши в конфлікт зі Штатами і отримавши санкції. Але для цього даній фірмі потрібно буде заплатити стільки, скільки у Володимира Путіна під рукою немає", - підсумував експерт.

Нагадаємо, Орєшкін вважає, що поки в РФ президент Володимир Путін перебуває при владі, він не поверне Крим, оскільки такий крок став би катастрофою всієї його діяльності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти