Чекайте арктичного холоду: українців попередили про несподівану зимову аномалію

29 листопада 2021, 15:31оновлено 29 листопада 2021, 22:03
Взимку опади випадатимуть як у вигляді снігу, так і у вигляді дощу, розповів Ігор Кибальчич.
зима, Київ
Синоптик дав прогноз на зиму / Reuters

За розрахунками більшості сучасних кліматичних моделей, зимовий сезон 2021-2022 в Україні очікується досить м'яким, розповів синоптик Ігор Кибальчич.

Як пише він у матеріалі на Meteoprog, за даними Європейського центру середньострокових прогнозів (ECMWF) з грудня 2021 р. по лютий 2022 р. на більшій частині Європи очікується позитивна аномалія температури повітря, особливо в її східній частині.

За словами синоптика, кількість опадів буде близькою до норми: "Добре помітно, що в усі три місяці Україна знаходиться в помаранчевій заливці на карті, що відповідає аномаліям +1...+2 °С".

Чекайте арктичного холоду: українців попередили про несподівану зимову аномалію

Він стверджує, що на користь м'якої зими в Україні також свідчать прогностичні значення приземного поля тиску в Північній півкулі на найближчі 3 місяці. При цьому в Україні взимку ймовірні часті відлиги і чергування опадів у вигляді снігу і дощу.

"Крім того, прогнозується позитивна фаза так званого Арктичного коливання (Arctic Oscillation). Якщо не вдаватися в деталі, то в разі позитивної фази, зима на території України, як правило, тепла. Але це ніяк не виключає епізодичні вторгнення холоду, які зазвичай короткочасні і не впливають на підсумковий стан речей", - підкреслив кандидат географічних наук.

Чекайте арктичного холоду: українців попередили про несподівану зимову аномалію

Крім цього, з імовірністю 40-60% розвиток теплої зими прогнозують фахівці з Інституту Землі Колумбійського університету (The Earth Institute, Columbia University), зазначив синоптик.

Чекайте арктичного холоду: українців попередили про несподівану зимову аномалію

"Зима як на території України, так і на більшій частині Європи з високим ступенем ймовірності виявиться тепліше норми. Кількість опадів при цьому буде в межах норми, але місцями може спостерігатися їх дефіцит (наприклад, на Лівобережжі України за даними Колумбійського університету). Сніговий покрив, мабуть, очікується нестійким і плямистим по території. Протягом всієї зими опади будуть випадати як у вигляді снігу, так і у вигляді дощу", - резюмував Кибальчич.

читайте такожКарпати накрив потужний снігопад, температура різко впаде

читайте такожЗавалить снігом, налетить штормовий вітер: українців попередили про небезпеку

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні зима 2021-2022 років може відрізнятися аномальними температурними показниками.

Прогнозується, що снігу взимку буде не дуже багато, температурний режим буде помірний.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти