Україну накрила пилова буря: жителі низки міст скаржаться на проблеми з диханням

Пилова буря накрила Україну / Колаж: Главред, фото: windy.com, скріншот

Українцям порекомендували мінімізувати перебування на вулиці та закрити вікна.

Україну накрила пилова буря. Спостерігається погана якість повітря та наліт із бруду та пилу в Дніпрі, Полтаві, Сумах, Харкові та в окупованих Луганську та Донецьку.

Жителі скаржаться на те, що пил затемнює сонячне світло та осідає на автомобілях. Також у Мережі публікують кадри, на яких видно пилову хмару.

Пилова буря в Україні / скріншот

Жителі Полтави в соцмережах обговорюють, що причина того, що відбувається, - лісові пожежі в сусідній Харківській області.

"Машина в рудому пилу. Кажуть, що з лісів з-під Харкова гар", - пишуть у соцмережах.

За даними сервісу Windy, пил в Україну рухається за вітром з Узбекистану, Казахстану і Туркменістану. Також накрило Саудівську Аравію, Єгипет і низку інших країн.

Харків і Полтава опинилися в зоні руху потоку пилу / windy.com

Тим часом Сумський обласний центр з гідрометеорології повідомляє у Facebook, що серйозне погіршення якості повітря у східних і північно-східних регіонах України відбувається через "закидання" атмосферним вихором пилу і смогу з території країни-агресора РФ.

"Якщо пил занесло з Каспію, то смог - безпосередньо з них. Там зараз масштабні лісові пожежі. Усю цю суміш із пилу та смогу приніс північний вітер", - ідеться в повідомленні.

Найбільша концентрація частинок пилу в повітрі фіксується на Сумщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Миколаївщині, додали метеорологи.

Фото: facebook.com/sumy

Також моніторингові сервіси показують погіршення індексу якості повітря в частині областей, які накрила пилова буря. Наразі якість повітря прийнятна, проте для деяких людей, надзвичайно чутливих до забруднення, може існувати помірний вплив на здоров'я.

Що робити під час пилової бурі

Основні рекомендації, яких слід дотримуватися найближчим часом:

Дивіться відео - Україну накрила пилова буря:

Погода на сьогодні

Погода в Україні 30 вересня буде вітряною та дощовою. Про це повідомляє Укргідрометцентр.

У багатьох областях синоптики оголосили штормове попередження через сильні пориви вітру.

Синоптик Наталка Діденко попереджає про те, що в Україні вже закінчується "бабине літо". У регіони вриваються дощі та знижується температура повітря.

29-го вересня опади посиляться і можуть бути справжні зливи. Температура повітря вдень знизиться до 12-15 градусів тепла, а вночі - до 4-9 градусів тепла. Сильне похолодання прийде навіть до Києва вже 2 жовтня.

Інші новини:

Новини заразКонтакти