Андрій Мягков - біографія, фільмографія та особисте життя

18 лютого 2021, 10:27оновлено 18 лютого 2021, 11:03
Популярність Мягкову принесла роль Жені Лукашина у фільмі "Іронія долі, або З легкою парою!". Відтоді без цієї кінострічки не обходиться жоден новий рік.
Андрій Мягков
Андрій Мягков помер 18 лютого - Фото ruposters.ru

У четвер, 18 лютого, в Москві на 83-му році життя помер Андрій Мягков - актор театру і кіно, режисер, народний артист Росії.

Про смерть артиста повідомила прес-служба МХТ імені А.П. Чехова, в якому він служив. Відомо, що Мягков помер у себе вдома. За деякими даними, причиною смерті стала гостра серцева недостатність. Його знайшла вдома дружина - актриса Анастасія Вознесенська. Артист був без свідомості та помер до приїзду лікарів.

Андрій Мягков - біографія

Андрій Мягков народився 8 липня 1938 року в Ленінграді, пережив блокаду. За наполяганням батька закінчив Ленінградський хіміко-технологічний інститут і навіть працював в Інституті пластичних мас.

Юний Мягков брав участь в аматорських спектаклях. На одному з них опинився педагог школи-студії МХАТ, який і запропонував Андрію спробувати себе в акторській майстерності. Мягков з легкістю пройшов вступні випробування і потрапив на курс легендарного радянського актора Василя Маркова.

Після закінчення театрального в 1965 році молодого актора прийняли в Московський театр "Современник". У тому ж році вперше знявся в кіно – він зіграв роль дантиста Чеснокова в комедії Пригоди зубного лікаря.

У 1973 році Мягкова запросили грати у фільмі Велика перерва. Йому запропонували роль Нестора Петровича, але актор поставив умову, що вчителя Світлану Опанасівну повинна зіграти його дружина. Режисер йому відмовив, а роль отримав Михайло Кононов.

Знакова роль Жені Лукашина в Іронії долі

Перші кіноролі не приносили Мягкову славу, і він продовжував демонструвати драматичний талант зі сцени театру. Популярність прийшла після ролі Жені Лукашина у фільмі "Іронія долі, або з легкою парою!".

Цікаво, що Іронію долі спочатку не хотіли пускати на екрани, вважаючи, що фільм пропагує пияцтво і подружню зраду, але тут втрутився сам Брежнєв. Генсеку фільм сподобався, і він особисто дав дозвіл на його показ.

У 1977 році новорічна комедія режисера Ельдара Рязанова отримала Державну премію Радянського Союзу, і відтоді без неї обходиться жоден переддень нового року в країнах пострадянського простору.

До слова, сам Мягков іноді говорив, що роль Лукашина зіпсувала йому кар'єру: його всі стали вважати слабохарактерним алкоголіком, хоча він не любив алкогольні напої та терпіти не міг лазню.

Андрій Мягков - біографія, фільмографія та особисте життя
Кадр з фільму Іронія долі, або З легкою парою!

Андрій Мягков - фільмографія:

Після успіху Іронії долі Мягков знявся у фільмах:

  • Службовий роман;
  • Гараж;
  • Жорстокий романс;
  • Брати Карамазови;
  • Перекид через голову;
  • На Дерибасівській хороша погода, або на Брайтон-Біч знову йдуть дощі;
  • Іронія долі. Продовження.

Призи та нагороди

  • Державна премія СРСР (1977) - за роль Лукашина у фільмі Іронія долі, або з легкою парою!;
  • Державна премія РРФСР імені братів Васильєвих (1979) - за роль Новосельцева у фільмі Службовий роман;
  • Орден Пошани (8 липня 1998);
  • Орден За заслуги перед Вітчизною IV ступеня (1 вересня 2003);
  • Театральна премія Чайка (2004) у номінації за сценічне партнерство у виставі МХТ міщани (з Аллою Покровською);
  • Подяка Президента Російської Федерації (23 червня 2008).

Крім того, Мягков працював у Школі-студії МХАТ, був суддею в КВК, поставив кілька п'єс як режисер. Написав кілька книг, по одній з них навіть зняли серіал. Захоплювався живописом і малював портрети своїх колег.

Андрій Мягков - дружина

У 1963 році Мягков побрався з актрисою Анастасію Вознесенською. Дітей у пари не було. Вони пояснювали в інтерв'ю, що в молодості вони повністю себе присвячували роботі, тож не було часу ні на що інше. За словами Вознесенської, у них з чоловіком є безліч прийомних дітей – учні, студенти, в яких вони вклали чимало сил, терпіння та любові.

Пара вела дуже відокремлений спосіб життя, майже не з'являлася на публіці. У 2018 році у вузькому колі вони відзначили 55-річчя подружнього життя.

Мягков говорив, що Анастасія - його головна і єдина муза, яка завжди надихала його на божевільні вчинки.

Андрій Мягков - біографія, фільмографія та особисте життя

Андрій Мягков - здоров'я

У 2009 році Мягков пережив дві операції на серці, йому видалили тромб і замінили серцеві клапани. За попередніми даними, Мягков помер від гострої серцевої недостатності.

Андрій Мягков про Україну

Мягков активно підтримував Україну. Він був один з перших, хто виступав проти дій Кремля в нині окупованому Криму. Мягков поставив свій підпис в альтернативному списку - на підтримку України.

Артист казав, що майбутнє України залежить не лише від влади, але і від самих її жителів. Він закликав українців триматися разом, не допускати агресії та зберігати мир.

"Я бажаю всім українцям і з того, і з іншого боку лише миру. Для цього потрібні воля, розум, витримка і любов до ближнього свого. Я бажаю і навіть прошу, благаю вирішити все мирним шляхом. Благаю", - говорив Мягков.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти