Зеленський вніс до Ради законопроект про економічний паспорт

6 грудня 2021, 14:32
Проект закону визначено як невідкладний. Текст документа поки відсутній.
Зеленський
Зеленський зібрався гроші від використання надр віддавати дітям / Фото Reuters

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради проект закону про економічний паспорт українця.

Про це свідчать дані на сайті парламенту.

Проект закону визначено як невідкладний. Текст документа поки відсутній.

відео дня

Економічний паспорт українця - що відомо

Ідея введення економічного паспорта українця обговорюється в Україні вже протягом двох років. Цей механізм передбачає, що на рахунках дітей буде накопичуватися частина коштів, які держава отримує від реалізації природних благ – надр, земель, копалин або ліцензійних зборів з них. Накопичені гроші діти зможуть витратити після повноліття - можливо, на певні цілі, наприклад, освіту.

читайте такожУкраїнським дітям платитимуть гроші за використання надр: Зеленський внесе законопроектПлани ввести економічний паспорт українця звучали ще в передвиборчій програмі президента Володимира Зеленського в 2019 році. Однак в останні роки щодо цієї обіцянки звучало мало конкретики.

1 грудня у своєму щорічному посланні до парламенту Зеленський заявив, що до 10 грудня внесе до Верховної Ради законопроект.

"Ми спрямуємо ці кошти саме на наших дітей. Тому до 10 грудня цього року вперше за всю історію нашої незалежності я вношу законопроект про економічний паспорт українця. Згідно з ним ці кошти, плата за використання наших українських надр, буде накопичуватися на особистих рахунках дітей громадян України", – сказав Володимир Зеленський з трибуни парламенту.

Він зазначив, що після досягнення повноліття юні українці зможуть використовувати ці гроші для отримання освіти в Україні або на житло.

"Завдяки цим двом законам наші олігархи стануть справжніми інвесторами в майбутнє наших дітей", - додав президент.

Як розповів в ефірі програм Право на владу глава фракції Слуга народу Давид Арахамія, мова йде про суми від 10 до 20 тисяч доларів.

Арахамія зазначив, що планується, щоб гроші на рахунки отримували ті діти, які народилися в 2019 році, проте механізм передбачає, що їх будуть нараховувати тим, хто народився після прийняття відповідного закону.

"В Україні щорічно народжується орієнтовно 350 тис. дітей. Дітям відкриють персональні рахунки і держава буде на них нараховувати кошти. Ми прив'язувалися до мінімальних заробітних плат, щоб врахувати інфляцію. Ці гроші держава може використовувати, як облігації внутрішньої позики, поки вони накопичуються, щоб мати прибутковість. Орієнтовно кожна дитина після досягнення повноліття отримає 10-12 тисяч доларів. А якщо ситуація буде сприятлива, то - 15-20 тис. доларів", - пояснив Давид Арахамія.

Як можна буде витрачати гроші

За словами голови фракції Слуга народу, діти зможуть витрачати гроші після досягнення 18-річчя. Ними можна буде заплатити за освіту або купити власне житло.

"Ці гроші можна витратити, сплативши за освіту. Можна придбати житло на ці гроші. Також українці зможуть перерахувати ці гроші на свій персональний пенсійний рахунок. У нас є ідея створити державний банк землі, який потім через Prozorro буде здаватися в оренду і всі надходження будуть також йти на накопичувальні рахунки дітей", - додав Арахамія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти