У Кравчука заявили про сценарій РФ щодо Донбасу і пояснили роль США

4 квітня 2021, 01:05
Росія зазнала поразки на дипломатичному фронті і планує діяти за допомогою військ, сказав Сергій Гармаш.
Війна на Донбасі
Росія не піде на повномасштабне військове вторгнення в Україну - Гармаш / УНІАН

Рівень конфронтації в рамках російсько-українського конфлікту на Донбасі не досяг критичної точки. Ситуація із заявами про можливий новий наступ Росії на Україну вигідна самій Москві і частково Заходу, тоді як Київ вже звик до того, що росіяни концентрують війська біля українських кордонів. Вірогідний сценарій, за якого РФ піде на військову провокацію в зоні конфлікту, щоб змусити Україну піти на перемовини з "ЛДНР". Однак повномасштабного наступу не буде, тому що США фактично заблокували Росії таку можливість. Про це розповів представник української делегації у ТКГ Сергій Гармаш.

У ефірі телеканалу Україна 24 парламентер заявив, що рівень конфронтації військових дій на Донбасі не досяг переломного моменту. Нагнітання ситуації вигідно Росії і певною мірою США, які мобілізували свої війська у Європі на найвищому рівні бойової готовності. У Києві виважено ставляться до ситуації, оскільки за роки війни в українській державі звикли до подібних маневрів РФ.

"Рівень конфронтації, незважаючи ні на що, не досяг рівня, який був на момент досягнення перемир'я – він більш ніж в два рази нижче за бойовими втратами. Мені здається, це нагнітання ситуації все ж таки вигідно Росії в першу чергу і в якійсь мірі і нашим західним партнерам. Тому що США мобілізували свої війська і підняли на найвищий рівень бойової готовності війська у Європі. А Україна підняла рівень бойової готовності своїх військ? Мені здається, ми більш спокійно до цього ставимося, тому що ми вже знаємо, що Росія за ці 7 років дуже часто концентрує свої війська на нашому кордоні", - вважає Гармаш.читайте такожАрестович пояснив загострення на Донбасі і назвав сценарії

За його словами, Москва, найімовірніше, готує військову провокацію на Донбасі. Свідченням тому є заяви з Кремля про те, що Україна нібито повинна вести перемовини з представниками "ЛДНР". Росія провалилася на дипломатичному напрямку, і відтепер готова задіяти війська для досягнення своєї мети. Захід у такій ситуації повинен продемонструвати більш рішучу підтримку України, ніж 7 років тому.

"Те, що буде військова провокація на Донбасі – я про це вже кілька місяців говорю, тому що це логічно. Зазнавши поразки на дипломатичному фронті, Москва задіє єдиний залишився інструмент – військовий, щоб змусити нас вести прямий діалог з Донецьком і Луганськом. Позиція наших західних партнерів, насамперед США - демонструвати настільки рішучу позицію, якої не було у 2014 році", - стверджує журналіст.читайте такожУ Кравчука різко висловилися про відмову Росії щодо перемир'я на Донбасі

При цьому, як вважає перемовник, навряд чи відбудеться ситуація, за якої трапиться повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну. США показали Росії, що ймовірність такого сценарію розвитку подій не повинна стати реальністю. Тим не менш, Київ не повинен забувати про нову потенційну російську загрозу.

"Байден фактично показав, що повторення 2014 року не буде, він зв'язав руки Путіну. Тому я вважаю, що конфронтація на рівні провокації швидше за все буде, конфронтації на рівні глобально наступу, як у 2014-2015 роках, думаю, не буде. Тому що Путін чудово розуміє, що отримає по руках – і не тільки військовим шляхом, а є економічні санкції... тому те, що вони там пижаться... потрібно серйозно ставитися до загрози, але прагматично", - підкреслив Сергій Гармаш.

Ситуація на Донбасі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти