ПДЧ України в НАТО: експерт оцінив шанси Києва і зробив прогноз

31 травня 2021, 06:00
Реалізація плану щодо приєднання України до Альянсу залежить від геополітичної ситуації, вважає Тарас Семенюк.
НАТО, Україна
Україна найближчим часом не отримає ПДЧ в НАТО - експерт / УНІАН

Україна навряд чи найближчим часом зможе отримати План дій щодо членства в НАТО. Українська держава остаточно не втратила шанси, проте ситуація залежить від низки факторів, серед яких - реальна картина на міжнародній політичній арені. Про це заявив експерт-міжнародник Тарас Семенюк.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що геополітична ситуація свідчить про низькі шанси на отримання Києвом плану дій щодо приєднання до Північноатлантичного альянсу. Однак держава остаточно не втратила такої можливості.

"Я думаю, остаточно шансу отримати ПДЧ в НАТО ми не втратили, він завжди є. Просто для одних країн він швидше, а для інших — набагато довше. Цей план залежить від багатьох факторів, особливо від геополітики. Сьогодні геополітика нам дає розуміння того, що Україна нескоро може отримати ПДЧ", - вважає Семенюк.

Також він додав, що отримання Україною оновленого пакету цілей щодо співпраці з Альянсом вказує не на просування з питання отримання ПДЧ, а спрямовано на реформування державної оборонної сфери.читайте такожУ НАТО зробили заяву про підтримку України і виправдалися через саміт

"Нещодавно з'явилися новини про те, що ми отримали оновлений пакет цілей з партнерства в НАТО, не членства, це різні речі — цей пакет стосується більше цілей з реформування наших оборонних (потужностей)", - підкреслив Тарас Семенюк.

Нагадаємо, Україна першою серед країн-партнерів Північноатлантичного альянсу отримає оновлений пакет Цілей партнерства. Йдеться про план щодо завдань та заходів з реформування сектору оборони та безпеки до 2025 року.

Питання надання ПДЧ в НАТО для України

  • Президент Польщі Анджей Дуда 3 травня заявив, що на саміті Альянсу в червні держави планують обговорювати "дорожню карту" для України в НАТО. Києві слід виконати певні умови, щоб приєднатися до Північноатлантичного альянсу.
  • Заступник голови ОП Ігор Жовква 8 травня підтвердив інформацію, згідно з якою Україна не братиме участь у саміті НАТО, запланованому на 14 червня. Втім, Києву дали гарантії обговорення питання надання ПДЧ для української держави.
  • Пізніше у Альянсі сказали, що колективний блок безпеки в питанні надання ПДЧ керується рішенням Бухарестського саміту 2008 року, що передбачає інтеграцію України та Грузії в НАТО тоді, коли прийде час.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти