Рішення щодо Криму з Донбасом, нейтралітет і військові гарантії: у Зеленського оголосили позицію

Питання Криму та Донбасу вирішуватиметься на перемовинах Зеленського з Путіним - Офіс президента / Колаж ВВС

Для України вкрай важлива територіальна цілісність держави, сказав Михайло Подоляк

Делегації Києва та Москви на перемовинах щодо завершення війни не обговорюють нейтральний статус України. Київ вимагає гарантій безпеки, які включатимуть і військовий аспект. Питання окупованих Криму та Донбасу може вирішитися тільки на зустрічі президента Володимира Зеленського та глави Кремля Володимира Путіна. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

У інтерв'ю FAZ він розповів про те, що позиція Києва полягає у тому, щоб державі були надані гарантії безпеки, серед яких і військовий аспект. Нейтральний статус на перемовинах наразі не обговорюється.

"Ми сьогодні не обговорюємо нейтралітет. Україна наполягає на системі гарантій безпеки за участю держав, які готові надати ці гарантії, у тому числі у військовому плані. Від цього залежить багато іншого. Це наша вихідна позиція", - пояснив Подоляк і додав, що без участі США таких домовленостей бути не може.

Також він відзначив, що Україна дотримується принципу територіальної цілісності держави. Вирішити питання захоплених Криму та Донбасу можуть тільки Зеленський і Путін.

"Для нас дуже важлива територіальна цілісність країни. Це складне питання. Вирішити їх можуть тільки президенти України та Росії", - підкреслив Михайло Подоляк.

Раніше радник глави ОП Подоляк заявляв, що влада дотримується точки зору, згідно з якою державні кордони змінити неможливо. Крим та Донбас залишаються територіями України, йде пошук формули вирішення проблеми.

Президент Володимир Зеленський вважає, що питання повернення Криму і Донбасу потрібно вирішувати на наступному етапі, коли вдасться досягти домовленостей про припинення вогню.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти