Мігранти на кордоні з Польщею і удар Кремля руками Лукашенка: експерт назвав сценарій для України

Росія руками Лукашенка реалізує спецоперацію Кремля проти Євросоюзу - експерт / Reuters

Володимир Путін тиснутиме на ЄС, щоб домогтися поступок від Європи, вважає Олег Жданов.

Ситуація на кордоні Білорусі з Польщею є спецоперацією Кремля, яка реалізується руками Олександра Лукашенка. Президент РФ Володимир Путін розхитує ситуацію в Євросоюзі, щоб змусити Європу піти на поступки. Україні в такій ситуації потрібно перекинути підрозділи ЗСУ і Нацгвардії до кордонів з білоруською республікою, щоб захистити свою державу. Про це заявив військовий експерт Олег Жданов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що українська держава сьогодні не готова до такої ситуації, яка сталася на білорусько-польському кордоні. Тому слід вживати термінових заходів.

За його словами, Києву треба готуватися до подібного розвитку подій. Йдеться про формування загонів територіальної оборони, збільшення кількості прикордонників на кордоні, забезпечення роботи розвідки, розмотування колючого дроту та встановлення стовпів. Роботу слід виконати протягом декількох тижнів.

"По-перше, нам потрібно терміново звернути увагу на білоруський кордон. На сьогоднішній день слід терміново формувати загони територіальної оборони і посилювати прикордонників збільшенням кількості осіб на охороні. За можливістю туди слід передавати радіотехнічні засоби спостереження, розвідки і сигналізації. Можливо, частину безпілотників-розвідників теж перекинути туди. Треба обладнати кордон в терміновому порядку, аж до того, що просто розмотати колючий дріт, ставити стовпи. На сьогоднішній день ми не готові, ми повинні вживати невідкладних заходів. Це питання декількох тижнів, особливо, що стосується територіальної оборони", - сказав Жданов.

Як вважає експерт, туди необхідно перекинути підрозділи Збройних сил України і Національної гвардії до того часу, доки не з'являться сили територіальної оборони. Далі треба облаштовувати кордон.

Також він додав, що міграційна криза на кордоні Білорусі та Польщі є спецоперацією Москви, яка виконується за допомогою Олександра Лукашенка. Кремль намагається розгойдати ситуацію в Євросоюзі, щоб змусити Європу піти на поступки.Читати такожДесятки тисяч мігрантів з Білорусі і удар у відповідь Варшави: у Польщі поставили Лукашенку умову

"Це спецоперація. А взагалі це стратегія Кремля: розділяй і володарюй. Руками Лукашенка Кремль розхитує ситуацію в ЄС, щоб змусити їх піти на поступки і перемовини з самим Путіним. Якщо ні, то він і надалі тиснутиме на ЄС. Це стратегія Росії, вона ніколи не змінювалася, завжди була такою", - підкреслив Олег Жданов.

Атака мігрантів на кордон Польщі

У Білорусі на кордоні з Польщею вранці, 8 листопада, зібрався натовп мігрантів, який мав намір перетнути кордон з польською державою. Вони силою намагалися прорватися до країни - ламали паркан, використовували щипці та інші підручні засоби. Силовики Польщі відбивали атаки біженців.

Мігранти біля кордону з Польщею за деякий час вирішили побудувати там свій наметовий табір. Згідно з інформацією Варшави, біженці близько 309 разів намагалися перетнути кордон. На місці інциденту перебувають декілька тисяч нелегальних мігрантів.

Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко піддав критиці Польщу і заявив, що Варшава, мовляв, стягнула війська до кордонів білоруської держави. Також він попередив про небезпеку підключення до міграційної кризи Росії.

Новини заразКонтакти