Конфлікт в ЄС: через суперечки Макрона і Шольца гальмується допомога Україні

Олаф Шольц та Еммануель Макрон перестали ладнати між собою / Колаж Главред, фото: Офіс президента України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц и Президент Франції Еммануель Макрон нібито перестали ладнати між собою. Зокрема через їх суперечки затримується допомога Україні.

Президент Франції Емануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц нібито "не ладнають між собою". Саме через цю причину уповільнується прийняття рішень на рівні країн-членів Європейського Союзу, зокрема, мова йде і про допомогу Україні. Про це пише видання Financial Times з посиланням на чиновників із шести європейських країн.

Як зазначає видання, відсутність консенсусу між Францією та Німеччиною призводить до затримок у вирішенні багатьох питань – від фінансування України до внутрішніх проблем ЄС.

За словами чиновників ЄС, глухий кут у переговорах з низки пріоритетних питань "налякав Брюссель та інші столиці ЄС, а також продемонстрував складність прийняття рішень без узгодження між Парижем і Берліном".

Зокрема мова йде про переговори щодо розміру внеску в шестирічний бюджет ЄС — Багаторічний фінансовий план (MFF), що містить ключову фінансову допомогу Україні. Також видання повідомляє про проблеми в оновленні правил пакту стабільності та зростання, в якому зазначено, скільки країни можуть позичати й витрачати.

У матеріалі йдеться також про гальмування реформи ринку електроенергії ЄС через суперечки Франції та Німеччини щодо ядерної енергетики, від якої Берлін відмовився і яка посідає центральне місце в енергетичній політиці Парижа. Макрон назвав позицію уряду Німеччини з цього питання «історичною помилкою».

"Відсутність особистої хімії між Шольцем і Макроном не допомагає. Схоже, вони просто не ладнають. І це в основі всього", - розповів один із учасників нещодавніх переговорів між двома лідерами.

Наголошується, що напруженість між країнами зберігається вже понад рік.

«Їм удвох просто потрібно сісти за одним столом і все обговорити. Без цього іншим немає сенсу намагатися знайти консенсус», — сказав неназваний високопосадовець ЄС.

У свою чергу, держсекретарка Франції у справах Європи Лоуренс Бун відкинула заяви про розкол між Францією і Німеччиною.

"Франція і Німеччина мають однакове бачення Європи, хоча з певних питань справді важко досягти консенсусу, зокрема щодо енергетики або нових бюджетних правил ЄС. За її словами, розбіжності є природними, оскільки "йдеться про великі структурні питання, пов’язані з конкурентоспроможністю наших економік", - йдеться у статті FT.

Водночас, як кажуть деякі чиновники, обидві країни мають досвід пошуку рішень і «визнання того, що вони потрібні одна одній, щоб бути в змозі керувати ЄС».

Підтримка України з боку союзників

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, очільниця оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнесс Штрак-Циммерман звинуватила канцлера Німеччини Олафа Шольца в блокування рішення щодо постачання Україні крилатих ракет Taurus. Марі-Агнесс Штрак-Циммерман зазначила, що така поведінка безвідповідальна, оскільки коаліція вже ухвалила потрібне рішення.

Також варто додати, що у скарбниці Пентагону залишилося 5,2 мільярда доларів на зброю та іншу допомогу щодо безпеки для України. Ця сума приблизно еквівалентна вартості зброї, яку адміністрація президента США Джо Байдена направила в Україну за останні шість місяців.

В той же час, Ульріх Лехте, депутат Бундестагу, засудив заяву Матеуша Моравецького, прем'єр-міністра Польщі, щодо військової допомоги Україні. Німецький депутат називає дії Моравецького політичним маневруванням, вважаючи його заяву про припинення постачання озброєння до України передвиборчою тактикою партії "Право і справедливість" в Польщі.

Читайте також:

Новини заразКонтакти