Рада проголосувала за відкриття ринку землі

31 березня 2020, 00:45оновлено 31 березня 2020, 19:46
Депутати дали старт земельній реформі.
Земля, трактор
Депутати дозволили вільно продавати землю / УНІАН

Депутати Верховної Ради 31 березня на позачерговому засіданні парламенту більшістю голосів підтримали відкриття ринку землі.

За вільний продаж землі в країні віддали голоси 259 народних депутатів. Слуга народу - 206, Європейська солідарність - 23, Голос - 13, Довіра - 12, позафракційні - 5. Ринок землі почне працювати з липня 2021 року.

Обговорення закону про відкриття ринку землі тривало в парламенті понад 16 годин. Депутати розглянули і відхилили більше ста поправок. Голосування відбулося лише після того, як до зали засідань Верховної Ради прийшов президент Володимир Зеленський.

Вільний ринок землі дозволить Україні в найближчому майбутньому отримати транш МВФ.

Фото: 112 Україна
Фото: 112 Україна

Парламентарі зняли мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, який був впроваджений в 2001 році з прийняттям Земельного кодексу і діяв протягом 20 років.

Землі сільськогосподарського призначення складають в Україні 40 мільйонів гектарів і займають майже 70% всієї території. Мати право власності на земельні ділянки с/г призначення можуть громадяни та юридичні особи України, територіальні громади, держава.

За підрахунками Європейського банку реконструкції та розвитку, відсутність ринку землі знижувала український ВВП приблизно на один відсоток.

Як відомо, Україна залишалася останньою країною в Європі (крім Білорусі), де був повністю відсутній відкритий ринок сільгоспземель.

Як відомо, згідно із законодавством, закон про зняття мораторію на продаж землі не можна ухвалювати на позачерговому засіданні Ради. Дане порушення дозволить опонентам реформи оскаржити прийняте рішення в Конституційному суді.

Нагадаємо, Володимир Зеленський під час свого візиту в Полтавську область на зустрічі з бізнесом, назвав головні умови для відкриття ринку землі.

Також Главред писав, що українці переважно висловилися за те, що питання зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення і введення ринку землі має бути винесений на всеукраїнський референдум. Як свідчать дані опитування Центру Разумкова, 68,9% респондентів хочуть висловити свою думку на плебісциді. 19,6% учасників дослідження висловилися проти, а решта утрималися від висловлення думки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти