Старий кінь проти борозни - рецензія на бойовик Чесний злодій

9 жовтня 2020, 21:22оновлено 10 листопада 2020, 13:05
В український прокат вийшов новий бойовик з Ліамом Нісоном у головній ролі.
Ліам Нісон у фільмі чесний злодій / Кіноманія

Том Картер ‒ Ліам Нісон) - ведмежатник з великим досвідом, який зустрів симпатичну молодицю (серіальна актриса Кейт Уолш). Закохався, вирішив кинути погані справи та з'явитися в ФБР з підкріпленою вкраденими грошима явкою з повинною в обмін на поблажливість. Але там, крім доброго і чесного шефа (Роберт Патрік ‒ колишній злий рідкий термінатор Т-1000), є двоє нехороших агентів. Один - зовсім потвора злісна (Джай Кортні ‒ Загін самогубців і Міцний горішок-5), інший ‒ трохи чесніший (Ентоні Рамос ‒ Народження зірки). Бажаючи захапати грошики, вони підставляють Картера. І той тепер змушений пуститися в перегони та врятувати кохану.

Акторська доля взагалі штука дуже непередбачувана. І мало якому артисту вдається один раз забратися на голлівудський небосхил і з того часу спокійно виблискувати звідти, насолоджуючись головними ролями та багатонульовими чеками за ролі в блокбастерах.

Ось так до середини нульових поступово фірмове амплуа Ліама Нісона - "розумний і мужній красень, які добре грає драму" перестало бути особливо популярним у великих фільмах. І хто знає, які б зигзаги заклала його кар'єра, якби не знатний конвеєрний "кінодєл" Люк Бессон. Він у другій половині 2000-х придумав франшизу Заручниця (про колишнього агента ЦРУ, у якого постійно когось викрадають, а він знаходить і жорстоко карає викрадачів). Нісон в цю роль вписався ідеально. І раптово глибоко на шостому десятку став зіркою бойовиків, трилерів та іншого жанрового кіно. Правда, після торішнього Снігозбиральника Нісон стверджував - мовляв, вистачить з нього екшен-фільмів. Однак, мабуть, головні ролі в інших фільмах акторові вже й не думають пропонувати. А на їжу колишньому джедаю красти якось не комільфо.

По слову сказати, чесний злодій - не те щоб прямо-таки кристально чистий бойовик. Швидше, це прикидається ним кримінальна драма (справедливості заради ‒ не самим майстерним і витонченим чином придумана). Тут є сама малість соціальної критики (яка пояснює, чому Картер взагалі почав обносити банки), є дещиця зрілої лірики (Уолш в цій ролі схожа одночасно на Крістен Уіг і Дженніфер Аністон відразу), якась кількість бійок-перестрілок-погонь-вибухів (герой Нісона раніше був морпіхом-сапером). Серіальному режисерові Марку Вільямсу вдалося навіть зробити невеликий подвиг - зробити так, щоб патентоване в акторському сенсі дерево на ймення Джай Кортні виглядало на екрані цілком органічно. Сам Нісон вкотре переконливо оре борозну героя бойовиків і нітрохи не гірше, ніж раніше, промениться зморшкувато-втомленою харизмою.

Резюмуючи - фільм вийшов хоч і далеко не шедевральний, але дуже гарно зроблений і міцно збитий. А з урахуванням нинішнього коронавірусного кінобезриб'я (і постійного перенесення прем'єр блокбастерів і інших фільмів) - так і зовсім відмінний привід похрумтіти попкорном в кінозалі.

Чесний злодій трейлер онлайн

Чесний злодій / Honest Thief

Режисер: Марк Вільямс

Тривалість: 92 хвилини

В ролях: Ліам Нісон (Список Шиндлера, Зоряні війни: Прихована загроза, трилогія Заручниця), Кейт Уолш (серіал Анатомія пристрасті, 13 причин чому), Джай Кортні ("Загін самогубців"), Ентоні Рамос ("Народження зірки"), Роберт Патрік ("Термінатор 2", "Захар Беркут").