StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що робити при ДТП в Україні: алгоритм дій у разі аварії

29 липня 2021, 13:03
Главред розповість, що необхідно зробити в першу чергу і як максимально себе убезпечити
ДТП
ДТП / 24tv.ua

Будь-який водій незалежно від стажу водіння ризикує опинитися учасником дорожньо-транспортної пригоди. В такому випадку найголовніше - не піддаватися паніці і слідувати чітко згідно алгоритму.

На жаль, ДТП на українських дорогах явище часте, тому знати план дій у разі аварії необхідно всім учасникам дорожнього руху, як і водіями, так і пішоходам. Ці кроки можуть не тільки врятувати чиєсь життя, але і стати корисними під час судових розглядів.

Розібратися з тонкощами розмитнення в 2021 році допоможе наш матеріал: Розмитнення авто в Україні 2021: як працює онлайн-калькулятор.

відео дня

Що робити в разі ДТП

  1. Зателефонувати в поліцію – 102. Потрібно взяти себе в руки і оцінити масштаби аварії.
  2. Є травми і пошкодження різного характеру-набирайте 103. Якщо ситуація загрожує життю - необхідно надати першу допомогу самостійно або залучити людей.
  3. Залучайте свідків. Записуйте їх контактні дані. Їх свідчення можуть значно прискорити хід розгляду.
  4. Якщо постраждала сторона ви – уважно стежте за винуватцем аварії, робіть фото і відео з місця події, щоб надати докази. Можливо, скористайтеся відео з камер реєстраторів інших водіїв або камер спостереження.
  5. Переміщати транспортні засоби на місці аварії - не можна.
  6. Співробітники поліції зобов'язані вказати в протоколі ДТП всі дані: ПІБ, номери телефонів, адреса місця ДТП, марки і номери автомобілів, страхові компанії.

Чия страхова платить при ДТП

Щоб страхова компанія виплатила витрати на ремонт автомобіля потрібно простежити, щоб поліцейські внесли в протокол всі пошкодження. Від цього залежить сума виплат. У деяких випадках можна викликати на місце події співробітника страхової компанії, щоб він ознайомився з деталями аварії.

Виплачує необхідну суму страхова компанія винної в ДТП сторони. Однак для отримання матеріального відшкодування потерпілий повинен звертатися в свою страхову компанію.

Чим раніше подавати документи в страхову компанію - тим краще. Якщо другий учасник події був у стані алкогольного сп'яніння необхідно надати страховій відповідну довідку.

Згідно із законодавством України залишення місця дорожньо-транспортної пригоди загрожує штрафом у 3400 гривень або позбавленням права керувати транспортним засобом на строк від 1 до 2 років. У разі, якщо ДТП спричинило тяжкі наслідки – передбачена кримінальна відповідальність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти