StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вчені дізналися, який процес посилює відчуття щастя

29 липня 2020, 21:50оновлено 29 липня 2020, 22:25
Наразі це актуальна проблема для більшості людей.
1596049063-7588.jpg
Наразі це актуальна проблема для більшості людей./Pixabay

Насолода короткостроковими приємними заняттями, які не призводять до досягнення довгострокових цілей, сприяють щасливому життю.

Про це повідомляється в новому дослідженні Цюріхського університету і Університету Радбауда в Нідерландах. Таким чином, дослідники наполягають на більшій оцінці гедонізму в психології, повідомляє Science Daily.

Час від часу ми всі ставимо перед собою довгострокові цілі, такі як, нарешті, прийти у форму, їсти менше цукру або вивчати іноземну мову. Дослідження присвятили багато часу на з'ясування того, як можна досягти цих цілей більш ефективно. Переважна думка полягає в тому, що самоконтроль допомагає розставляти пріоритети над довгостроковими цілями, а не миттєвим задоволенням, і що, якщо ви добре володієте собою, це зазвичай призводить до більш щасливого і успішного життя.

"Настав час переосмислити", - говорить Катаріна Бернекер, дослідник в області мотиваційної психології в Цюріхському університеті. "Звичайно, самоконтроль важливий, але дослідження саморегуляції повинні приділяти стільки ж уваги гедонізму або короткострокового задоволення", - додає вона.

Бернекер і її колега Даніела Беккер з Університету Радбуда розробили опитувальник для оцінки здатності респондентів до гедонізму, тобто їх здатності зосередитися на своїх насущних потребах, а також отримувати задоволення від короткострокових задоволень. Вони використовували анкету, щоб з'ясувати, чи розрізняються люди по своїй здатності переслідувати гедоністичні цілі в різних контекстах, і чи пов'язана ця здатність з благополуччям.

Вони виявили, що деякі люди відволікаються нав'язливими думками в моменти розслаблення або задоволення, думаючи про дії або завдання, які вони повинні робити замість цього.

"Наприклад, лежачи на дивані, ви можете думати про спорт, яким ви не займаєтеся, - говорить фахівець. "Ці думки про суперечливі цілі підривають нагальну необхідність розслабитися", - вважає експерт.

З іншого боку, люди, які можуть в повній мірі насолоджуватися собою в таких ситуаціях, як правило, мають більш високе почуття благополуччя в цілому, а не тільки в короткостроковій перспективі, і менш схильні до депресії і тривоги, серед іншого.

Більше не завжди краще

"Переслідування гедоністичних і довгострокових цілей не повинно суперечити один одному", - говорить Бернекер. "Наше дослідження показує, що обидва вони важливі і можуть доповнювати один одного в досягненні благополуччя та гарного здоров'я. Важливо знайти правильний баланс у повсякденному житті", - зазначає вона.

"Завжди вважалося, що гедонізм, на відміну від самоконтролю, є більш легким варіантом", - говорить Бернекер. За її словами, насправді насолоджуватися своїм гедонистическим вибором не так просто для всіх з-за цих відволікаючих думок.

Свідоме планування

В даний час це актуальна проблема для більшого числа людей, що працюють вдома, оскільки середовище, в якому вони зазвичай відпочивають, раптово асоціюється з роботою.

Отже, що ви можете зробити, щоб більше насолоджуватися часом відпочинку? Дослідники підозрюють, що свідоме планування і встановлення обмежень на періоди задоволення можуть допомогти більш чітко відокремити їх від інших видів діяльності, дозволяючи задоволенню проходити більш спокійно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти