StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому об'єктив круглий, а фото квадратні: про це знають не всі

7 вересня 2023, 02:12
1144
А ви коли-небудь замислювалися над цим питанням? Давайте спробуємо розгадати цю загадку.
Чому об'єктив круглий, а фото квадратні
Чому об'єктив круглий, а фото квадратні / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Фотографія - це мистецтво, яке здатне зафіксувати моменти часу і перетворити їх в назавжди зберігаються спогади. Однак багато хто задається питанням: чому фотографії, які ми бачимо, квадратні, в той час, як об'єктиви фотокамери - круглі? Давайте спробуємо розгадати цю загадку.

Чому об'єктиви круглі?

Об'єктив камери - це оптична система, яка фокусує світло на датчику зображення (матриці) камери. Він має круглу форму, оскільки світло, що надходить через об'єктив, радіально поширюється від центру до країв.

відео дня

Кругла форма об'єктива дозволяє рівномірно розподіляти світлові промені по всій матриці, забезпечуючи більш точне і якісне зображення.

Як об'єктив впливає на фотографії?

  • Фокусна відстань: Форма об'єктива і його оптичні характеристики впливають на фокусну відстань. Це визначає, як близько або далеко від камери буде у фокусі об'єкт зйомки. Різні об'єктиви мають різні фокусні відстані, що дозволяє фотографам вибирати об'єктив відповідно до своїх потреб.
  • Діафрагма: Діафрагма в об'єктиві контролює кількість світла, що потрапляє на матрицю камери. Вона також впливає на глибину різкості, визначаючи, які об'єкти будуть у фокусі, а які - розмитими.
  • Якість зображення: Якість об'єктива безпосередньо впливає на якість фотографії. Гострота, відсутність спотворень і артефактів залежать від оптичних характеристик об'єктива.

Чому об'єктив круглий, а фото квадратні?

Фотографії найчастіше мають квадратну або прямокутну форму, тому що це найбільш зручний і практичний формат для перегляду і публікації. Однак форма об'єктива кругла, щоб забезпечити рівномірне і точне проходження світла через нього перед попаданням на матрицю, від форми якої і залежить форма знімка.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти