StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Від часнику та цибулі до перцю: найкраще насіння для вирощування розсади в січні

8 січня 2024, 23:17
378
Найкраще в січні садити перець чилі, часник, баклажан і цибулю.
Від часнику та цибулі до перцю: найкраще насіння для вирощування розсади в січні
Що посадити в січні на розсаду / Колаж Главред, фото flickr (Kjokkenutstyr Net, B Lim, André Winkler)

Посадка насіння овочів в цю пору року, можливо, не входить в список ваших справ на новий рік, але це може дати досить приємні результати.

Коли на вулиці настає зимова холоднеча, садівники часто звертаються до домашнього тепла і затишку, де підвіконня і спеціальні місця для висадки насіння стають ідеальними інкубаторами для майбутнього врожаю. Посів насіння в закритому грунті в січні дозволяє правильно і своєчасно почати вегетаційний період, забезпечуючи контрольоване середовище для проростання.

Використання лотків або горщиків, розташованих під світлом штучних ламп, що імітують сонячні промені, не тільки продовжує період вирощування, але і забезпечує міцні сходження, готові до пересадки у відкритий грунт, коли відступлять морози.

відео дня

Деякі овочі, такі як часник, зазвичай потребують охолодження, щоб сформувати хорошу цибулину, тому їх зазвичай висаджують на вулиці з січня до кінця березня. Тіктокерша Rhiannon's Garden поділилася деякими своїми улюбленими насінням овочів, які можна посадити в січні.

Часник

"Січень - це останній шанс посадити зубчики часнику, адже цьому овочу дуже потрібен холодний період, щоб зійти. Переконайтеся, що ви купили часник спеціально для посадки, і добре підготуйте грядку, внісши в неї багато компосту або натуральних добрив, оскільки часник - дуже голодна рослина", - говорить Ріаннон.

П'ять зручних кроків для посадки часнику:

  • Крок 1. Підготуйте грунт, внісши туди велику кількість якісного компосту завчасно до посадки. Забезпечте достатню відстань між рослинами, дотримуючись відстані 15 см між кожним зубчиком. Виберіть місце, яке оптимально освітлюється сонцем протягом дня, і подбайте про хороший дренаж.
  • Крок 2. Розділіть цибулини на окремі гвоздики, зберігаючи шкірку цілою. Посадіть гвоздики під поверхнею землі на глибину приблизно 3-4 см кореневою стороною вниз, а загостреним кінцем вгору. Відстань між кожною гвоздикою має становити 15 см.
  • Крок 3. Забезпечте часник достатньою кількістю води під час посухи протягом усього вегетаційного періоду, але повністю припиніть полив в останні тижні. Негайно видаляйте будь-які бур'яни. Починаючи з лютого, кожні шість тижнів вносить під часник сульфат калію, щоб забезпечити його всіма необхідними поживними речовинами для інтенсивного росту.

Цибуля

Ріаннон каже: "Якщо ви хочете виростити ранню цибулю з насіння, то січень - чудовий час для цього".

Зараз у вашому саду занадто холодно і мокро, щоб почати вирощувати набори цибулі зараз, але ви можете вирощувати їх у лотках, розміщених у приміщенні, наприкінці січня. Лук відразу ж вкорениться і дасть листя, і буде благополучно рости в лотку для розсади до березня-квітня.

"Січень - найкращий місяць для посадки перцю, чилі та баклажанів, оскільки цим рослинам потрібен дуже довгий вегетаційний період, щоб плоди встигли дозріти. Переконайтеся, що ви починаєте вирощувати їх у великій кількості тепла - бажано в нагрітому розсаднику та з лампами для вирощування, якщо вони у вас є", - каже Ріаннон.

Чилі

У компанії Thompson & Morgan є кілька корисних порад з посіву чилі в закритому грунті. Вони говорять:

  • Почніть процес пророщування насіння в приміщенні, оскільки для проростання їм потрібно тепле середовище. Заповніть лоток для насіння або 10-сантиметрові горщики вологим компостом для насіння і розрівняйте поверхню.
  • Посійте кілька насіння на верхній шар і злегка присипте їх дрібним шаром вермикуліту або компосту. Використовуйте розсадник з температурним режимом 18-25°C. Якщо його немає, накрийте лотки з насінням поліетиленом і поставте їх на сонячне підвіконня або в теплу шафу для провітрювання.
  • Як правило, проростання відбувається протягом 7-10 днів. Як тільки це станеться, перенесіть розсаду на тепле сонячне підвіконня або в опалювальну теплицю. Підтримуйте рівномірну вологість компосту, не допускаючи його надмірного зволоження. Пересаджуйте їх у відкритий грунт з середини травня.

Перець

Компанія First Tunnels радить пророщувати насіння перцю в будь-якому теплому місці (вище 21°C), але для досягнення найкращих результатів слід придбати розмножувач. Щоб ваші перці процвітали взимку, світлодіодні лампи для вирощування - це чудовий спосіб переконатися, що рослини не стануть занадто млявими та слабкими від нестачі сонячного світла.

На сайті сказано наступне: "Однією з головних проблем, яка може виникнути з насінням, є те, що їх можна поливати занадто багато або занадто мало. Важливо ретельно регулювати кількість води, яку виділяють сіянці. Завжди поливайте знизу і враховуйте рівень вологості в будинку".

Незважаючи на те, що очікування теплої погоди може здатися довгим і важким, щоб перемістити перці в політунель, ви повинні подбати про свої рослини. Обов'язково пересаджуйте перці в горщики, поки вони не переросли свої горщики, оскільки це може вплинути на їх ріст. Тримайте рослини перцю в приміщенні, поки нічна температура не досягне 12°C.

Баклажан

На думку Gardener's World, насіння баклажанів можна висаджувати у відкритий грунт вже в січні, якщо у вас є доступ до розсаднику. Як тільки з'являться перші справжні листя, акуратно пересадите розсаду в окремі 7,5-см горщики. Вирощуйте розсаду баклажанів на відкритому повітрі з середини квітня.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти