StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чим відмити каструлю від нагару всередині: простий, але дуже ефективний спосіб

12 квітня 2024, 06:44
Якщо ви не знаєте, як очистити дно каструлі, що сильно пригоріло, можете спробувати простий спосіб, у якому потрібно використовувати оцет і лимонну кислоту.
каструля
Як відмити пригорілу каструлю народними методами, щоб її дно стало чистим / Скриншот YouTube

Кожна господиня знає, що якщо навіть ненадовго відволіктися від приготування їжі, каструля може пригоріти. Чорний нагар в'їдається в емаль, і відмити її стає вкрай непросто. Тому багато хто задається питанням, як очистити пригорілу емальовану каструлю в домашніх умовах. Ми розповімо вам про спосіб, який має допомогти.

Автор YouTube-каналу Улюблена Садиба розповіла, як відмити каструлю, якщо вона серйозно пригоріла, і який спосіб можна спробувати застосувати для її очищення.

Як позбутися нагару в емальованій каструлі

Очищаємо нагар вручну

Для початку потрібно буде взяти звичайну металеву щітку для миття посуду і, не зачіпаючи емаль, акуратно очистити весь верхній шар нагару. Потрібно чистити особливо ретельно, щоб зняти верхній шар, до твердого нагару, який неможливо зчистити.

Пригорілу каструлю потрібно залити оцтом

Далі слід залити пригорілий посуд 9% оцтом, щоб розчин накрив увесь пригар. Треба залишити каструлю постояти в оцті приблизно 15 хвилин. За цей час оцтова кислота проникне в мікротріщинки і трохи пом'якшить верхній чорний шар.

Додаємо в каструлю лимонну кислоту і кип'ятимо

Виливаємо все з каструлі, додаємо до неї воду, 1-2 столові ложки лимонної кислоти і ставимо її на вогонь. Вода має закипіти, після чого треба зменшити газ і далі кип'ятити воду з лимонною кислотою в пригорілому посуді. Кислота роз'їдатиме нагар, він почне поступово відвалюватися. У цей момент краще не відколупувати гар, щоб не пошкодити емаль дна посуду.

Відтираємо нагар, що залишився на дні каструлі, губкою і мийним засобом

Коли більша частина нагару відвалилися, можна очистити його частинки м'якою губкою і мийним засобом. Тут можна використовувати каустичну або кальциновану соду.

У підсумку нагар має відмитися. Можливо, якщо посуд дуже старий, а пригорілість давно ніхто не пробував очищати, залишаться невеликі чорні сліди.

Що робити, якщо нагар усередині каструлі не відчистився

Якщо нагар дуже сильний і повністю не відвалюється до моменту википання води, знадобиться злити залишки води з лимонною кислотою і знову почистити дно каструлі металевою щіткою для кухонного посуду.

Як першого разу, почистити дно поверхні, що не зчищається. Цього разу має очищатися вже набагато легше. Після цього слід знову залити залишки пригару водою, додати лимонну кислоту і кип'ятити, поки нагар не відійде повністю.

Дивіться відео, як відмити каструлю, яка дуже сильно пригоріла:

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти