StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 7 лютого: що може призвести до біди у день святого Луки

6 лютого 2024, 09:51
У свято святого Луки слід уникати взаємних позик.
Церковне свято 7 лютого: що може призвести до біди у день святого Луки
Яке сьогодні свято/ Колаж Главред, фото pravlife.org, flickr ( West Midlands Fire Service)

7 лютого - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день пам'яті преподобного Луки.

Яке свято 7 лютого

Свята у світі:

відео дня
  • Всесвітній день читання вголос
  • День народження вогнегасника

Церковне свято 7 лютого

7 лютого за новим церковним календарем в Україні відзначають день пам'яті преподобного Луки.

Преподобний Лука Елладський народився в грецькому поселенні Касторії. У дитинстві він був сином бідних фермерів і з самого раннього віку працював, працюючи на полі та пасучи овець. Підлегло слухався батьків і був дуже стриманий у їжі. Часто віддавав свою їжу та одяг жебракам, за що отримував докори від батьків. Одного разу він навіть роздав жебракам майже всю насінину, яку мав посіяти на своєму полі, але зрештою Господь винагородив його за щедрість, і врожай був щедрішим.

З молодості він багато і старанно молився, навіть так, що його мати бачила, як він стояв під час молитви не на землі, а в повітрі.

Після смерті батька він таємно пішов від матері в Афіни, де вступив у монастир і прийняв чернечий постриг. Однак за молитвою матері, яка сильно сумувала за ним, Господь чудесним чином повернув його назад додому. Там він провів лише чотири місяці, втішивши матір, і з її благословення вирушив у відокремлене місце на горі Іоаннова, де була церква в ім'я святих Косьми і Даміана, і там віддавався безперервній молитві та посту. Там же він прийняв чернечий постриг від старців-паломників. Після цього святий Лука продовжив свої подвиги і був нагороджений Господом дарами прозріння.

Після семирічного перебування на горі Іоаннова через навалу болгарських військ він вирушив до Коринфа. Дізнавшись про подвиги одного пустельника в Патрах, він пішов до нього і десять років служив подвижникові з покірністю і смиренням. Потім святий знову повернувся на батьківщину і знову почав подвизатися на горі Іоаннова.

Безліч людей, які збиралися туди, порушували його мовчання, і з його настановою учня він пішов у ще більш відокремлене місце в Калавії, а потім через навалу арабів переселився на безводний острів Ампіль. Останнім місцем його подвигів став Стирій (Сотерія), де зібралася братія, виник монастир, і церкву було освячено в ім'я святої великомучениці Варвари. Перебуваючи в обителі, він здійснював багато чудес, зцілюючи душевні й тілесні хвороби. Передбачаючи свою смерть, святий зачинився в келії і три місяці готувався до відходу. На запитання, де його поховати, він відповів: "Киньте моє тіло на поталу звірам". Коли братія попросила його змінити заповіт, він наказав поховати тіло там же, де воно лежить. Зі словами: "У руки Твої, Господи, віддаю дух мій!" - преподобний Лука помер у Господі 7 лютого 946 року. Згодом на місці його похорону було зведено церкву, і від його святих мощей виходило миро, відбувалося багато зцілень.

Що не можна робити 7 лютого

У свято святого Луки слід уникати взаємних позик, абсолютно неприпустимо дарувати дівчаткам ляльки і ставити взуття на стільці або столи. Ці дії можуть призвести до серйозних неприємностей і нещасть.

Іменини 7 лютого

7 лютого День Ангела відзначають: Оксентій, Олександр, Аполлос, Віталій, Дмитро, Григорій, Мойсей, Сильван, Пилип, Януарій, Фелікс, Феліцата.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти