StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 16 грудня: що заборонено в день пам'яті блаженної Феофанії і пророка Агея

15 грудня 2023, 12:19оновлено 16 грудня 2023, 09:09
У цей день відзначаємо два важливих церковних свята.
Церковне свято 16 грудня
Церковне свято 16 грудня / Колаж Главред, фото факти shop-pobedinedug, freepik

16 грудня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції і звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день священномученика день пам'яті блаженної цариці Феофанії Візантійської і пам'яті пророка Агея.

Яке свято 16 грудня

Свята у світі:

відео дня
  • Фестиваль зимових прогулянок
  • День "все в шоколаді"
  • День дурних іграшок

Можливо, вам буде цікаво: Гороскоп на завтра 16 грудня 2023: Козерогу - одужання, Тельцу - заздрощі

Церковне свято 16 грудня

16 грудня за новим церковним календарем в Україні відзначають день пам'яті блаженної цариці Феофанії Візантійської.

Блаженна цариця Феофанія була другою дружиною імператора Лева VI філософа і правила у Візантійській імперії в IX столітті. Після смерті чоловіка в 912 році, вона стала регентшею для свого малолітнього сина Костянтина VII. Її регентство тривало до 919 року.

Феофанія була відома своїми благодійними діями та підтримкою мистецтва. Вона брала активну участь у будівництві церков і монастирів. Також вона дбала про збереження культурної спадщини та підтримувала освіту.

Її вплив на політику Візантії був значним, і вона активно брала участь у справах держави в період переходу влади від чоловіка до сина. В історичних джерелах її часто описують як рішучу і мудру правительку.

Після своєї смерті в 922 році Феофанія була оголошена блаженною, і її пам'ять вшановується в православній церкві. Її внесок в історію та культуру Візантії залишається важливим аспектом вивчення цього періоду.

Також 16 грудня в Україні - день пам'яті пророка Агея.

Пророк Агей - фігура зі Старого Завіту Біблії. Його книга, названа його іменем, входить в Дванадцятикнижжя. Пророк Агей жив в період після повернення ізраїльтян з вавилонського полону і активно застерігав їх про необхідність відновлення храму в Єрусалимі.

Основним змістом послання пророка Агея було закликати ізраїльтян не відкладати будівництво храму і нагадувати їм про важливість служіння Богу. Пророк обіцяв Боже благословення і захист тим, хто буде відданий виконанню цієї священної справи.

Пророцтва Агея зосереджуються на духовних і моральних аспектах, пов'язаних з відновленням храму в Єрусалимі, і нагадують про важливість посвячення свого життя служінню Богу.

Що не можна робити 16 грудня

Не вибирайте одяг червоного відтінку і утримуйтеся від частого погляду в дзеркало, щоб уникнути непотрібних проблем. Не слід довіряти порадам тих, хто не є вашими кровними родичами. Не рекомендується носити одяг навиворіт, і якщо так сталося, то негайно варто переодягнутися.

Іменини 16 грудня

16 грудня День Ангела відзначають власники таких імен Андрій, Гавриїл, Георгій, Іван, Микола, Сава, Федір.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти