StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 15 грудня: яких заборон варто дотримуватися, щоб не накликати біду

14 грудня 2023, 08:15
У цей день багато представників чоловічої статі святкують іменини.
Церковне свято 15 грудня
Церковне свято 15 грудня / Колаж Главред, фото days.pravoslavie, flickr (h0lydevil)

15 грудня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції і звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день священномученика Елевферія, єпископа Ілірійського.

Яке свято 15 грудня

Свята в Україні:

відео дня
  • День працівників суду

Свята у світі:

  • Міжнародний день чаю

Церковне свято 15 грудня

15 грудня за новим церковним календарем в Україні відзначають день священномученика Елевферія, єпископа Ілірійського.

Святий Елевферій, син видатного римського громадянина, виховувався в дусі християнського благочестя, натхненного своєю матір'ю. Його чесноти були настільки високі, що вже у віці двадцяти років він був призначений єпископом Іллірійським. При імператорі Адріані (II ст.) Святий Елевферій, сміливо проповідував Христа, був підданий мукам і обезголовлений в Римі разом зі своєю матір'ю, святою Анфією.

Мощі священномученика Елевферія знаходяться в храмі Успіння в районі Неа Іоніа. Елевферій, ієрарх ранньої Церкви, поніс мученицьку кончину в період правління римського імператора Адріана (117-138 р.). Згідно з легендою, він народився в Римі, де його батько займав високу посаду при дворі. Після смерті батька, мати Елевферія, Анфія, разом з маленьким сином приєдналася до християнської громади, допомагаючи учням апостола Павла. Елевферій був вихований і допомогою єпископа Риму Анаклета, а в юному віці він був посвячений в єпископи.

Святий відправився на служіння в Авлону (Влора, Албанія) і став відомий своїми чудесами і благочестивістю. Римська влада почала перешкоджати його діяльності, і врешті-решт, за наказом імператора Адріана, Елевферія взяли під варту. Центуріон Фелікс, який прийшов взяти його, після проповіді сам вирішив прийняти християнство і привів єпископа до Риму.

Елевферія піддали мукам, які спостерігав правитель Хорібус. Після невдалих тортур, правитель і Центуріон також прийняли християнство. Єпископ Елевферій, Фелікс, Хорібус та ще кілька людей були обезголовлені. Мати святого, Анфія, також була страчена. Це сталося в 120 році від Різдва Христового. Мощі святого і його матері були перевезені в Авлон, де вони шануються. Римляни відзначають їх пам'ять 18 квітня, а в Православній Церкві служба присвячена їм 15 грудня.

Місця, де зберігаються частини мощей святого Елевферія, включають італійське місто Реаті та церкву Успіння в Неа Іонії в Афінах. Кажуть, що в місті Влора також збереглася частка його мощей, де відбуваються чудеса за молитвами святого. Святі Елевферій і Анфія вважаються покровителями вагітних жінок і породіль.

Що не можна робити 15 грудня

Список заборон на цей день:

  • не стригти нігті і волосся, згідно зі слов'янським уявленням, це може вкоротити життя;
  • уникати підбору незнайомих предметів на вулиці;
  • обмежувати фізичну активність і утримуватися від важкої роботи;
  • не починати нові справи;
  • рекомендується уникати ліні, знаходити баланс і вести помірний спосіб життя.

Іменини 15 грудня

15 грудня День Ангела відзначають власники таких імен Андрій, Антоніна, Борис, Віра, Володимир, Дмитро, Іван, Кирило, Костянтин, Маргарита, Марія, Матвій, Мойсей, Микола, Павло, Сергій, Степан, Тамара і Федір.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти