Птах сидить, чи стоїть: Авраменко дав несподівану відповідь

Правильно назвати положення птаха можна в залежності від ситуації / Колаж: Главред, фото: pixabay, Олександр Авраменко

Багато хто керується "природнім" звучанням, натомість не враховує правил української мови.

В українській мові є чимало цікавих нюансів щодо поєднання іменника з дієсловом і більшість зазвичай орієнтується на те, яке словосполучення звучить більш "природньо". Так український мовознавець Олександр Авраменко відповів, як правильно казати: пташка сидить, чи пташка стоїть.

Про це у Facebook його запитала читачка Наталія Покладова, адже у неї виникли сумніви, чи правильно вживати словосполучення "пташка стоїть".

Авраменко пояснив, що вживання обох цих варіантів може бути правильним. Однак важливо розуміти, у якому випадку правильно говорити "стоїть", а в якому "сидить".

"Птах може і стояти (качка стоїть біля берега), і сидіти (качка сидить у гнізді, на яйцях)", - наголосив він.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше автор і ведуча програми "Правильно українською" Ольга Багній розповіла, чому неправильно казати "вихідний день" і яку поширену помилку робить багато людей.

Також Ольга Багній раніше пояснила, як українською сказати "беушний" та як помиляються люди, намагаючись це сказати.

Інші новини, що можуть вас зацікавити:

Новини заразКонтакти