Чому не можна казати "картошка": який правильний варіант слова варто використовувати

Чому не можна казати "картошка"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Нерідко суржик так міцно закріплюється у мові, що його вживання навіть не викликає підозр.

Одна з найпопулярніших в Україні сільськогосподарських культур, яку вирощують і вживають у їжу по всій території нашої держави, за іронією долі часто називається словом, яке насправді є суржиком. Слово "картошка" так міцно увійшло у мовлення, що чимало людей навіть не здогадуються про неправильність його застосування.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому неправильно казати "часи": є лише один правильний варіант

Таке суржикове слово досить поширене. Але потрібно використовувати правильний варіант, який закріплений в українській мові.

Згідно зі словником "українського" суржика "Антисуржик", замість слова "картошка" варто використовувати слово "картопля". Також цю сільськогосподарську культуру можна називати "бараболя".

При цьому "картопля" має дуже багато діалектів, і в різних частинах нашої держави її можуть називати по-різному. Так, згідно зі Словником діалектних та маловживаних слів, картоплю у різних куточках України можуть називати наступним чином:

Раніше ми розповідали, чому слово "співпадіння" неправильне. Нерідко ми можемо навіть не здогадуватися, що використані нами слова насправді суржик.

Також раніше ми розповідали, чому не можна казати "позор" і "опозоритися". Часто суржик так міцно входить у мовлення, що важко провести межу між правильними і неправильними словами.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти