StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Курбан-байрам 2022: дата, традиції та привітання зі святом

6 липня 2022, 14:04
Як привітати мусульманина з Курбан-байрам і що не можна робити в день свята - в матеріалі Главреда.
Курбан-байрам
Курбан-байрам 2022 / risu.ua

Одним з найголовніших свят ісламу є Ід аль-Адха або Курбан-байрам. У мусульманській релігії це дні вшанування пророка Ібрагіма і його жертви. Це свято покликане нагадати про милосердя і благочестя Всевишнього.

Про професійні та міжнародні свята другого місяця літа читайте в матеріалі: Свята в липні 2022 в Україні: як будемо відпочивати.

Коли Курбан-байрам в 2022 році

Курбан-байрам відзначають через 70 днів після свята Ураза-байрам. Дата його початку - 10 день місяця мусульман Зуль-хіджа. У 2022 році Курбан-байрам починається з вечора 9 липня і продовжиться до 13 числа. В Україні це державне свято без оголошення вихідного дня, а в мусульманських країнах його відзначають з розмахом 3-5 днів.

відео дня

Традиції свята Курбан-байрам

Напередодні свята правовірні мусульмани зобов'язані зробити повне омовіння. Не можна зустрічати цей день в брудній і старому одязі. Люди надягають свої найкращі вбрання.

Невід'ємна частина урочистостей - ритуальне жертвоприношення після ранкового намазу в мечеті. Віруючі заколюють барана, корову або верюблюда, згадуючи про жертви пророка Ібрагіма. Тварини повинні бути молодими і здоровими. М'ясними стравами роздають милостиню і пригощають рідних і друзів. У цей день прийнято також згадувати померлих і молитися за їхні душі.

Вважається, що вбивати тварину для жертвоприношення повинні повнолітні люди. Здійснювати обряд не можна сліпим і жінкам в періоді менструації. Також забороняється тягнути тварин до місця заклання і показувати їм ножі.

Що не можна робити в Курбан-байрам

Напередодні свята в День Арафат не можна до сходу сонця вживати їжу і пити воду. Мусульмани дотримуються одноденного посту. Ця заборона не поширюється на тих, хто здійснює паломництво до Мекки.

У перший день Курбан-байрам 2022 не можна займатися фізичною працею. Вважається, що це відволікає від молитов.

Курбан-байрам 2022 - привітання

Головним привітанням свята, яким зустрічають один одного мусульмани є фраза "Ід мубарак", що означає "благословенне свято".

Як привітати мусульманина з Курбан-байрам:

Іду-кум мубарак - Хай буде благословенне ваше свято!

Ід аль-Ад'хьа мубарак — Благословенне свято жертвопринесення!

Так'аббаля-Ллаху Мінна ва-мін-кум с'аліхьу ль-а'маль - Хай прийме Аллах від нас і від вас праведні справи!

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти