StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Усікновення глави Іоанна Предтечі: заборони дня, традиції свята, молитва

10 вересня 2021, 09:07
Чому в цей день не можна нарізати овочі і що буде якщо зустріти білу собаку
Усікновення глави Іоанна Предтечі
Усікновення глави Іоанна Предтечі / orthodoxianewsagency.gr

11 вересня православні християни відзначають свято Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. У цей день не можна нічого різати і сваритися.

Усікновення глави Іоанна Предтечі: історія свята

Іоанн був попередником Ісуса і його метою було впізнати Христа з тисячі інших і сповістити світ про Його пришестя. Саме пророк хрестив Ісуса в річці Йордан, тому його також називають Хрестителем. Православні відзначають Хрещення 19 січня.

За легендою, Іоанн викрив царя Ірода, який одружився на дружині брата Іродіаді і порушив сьому заповідь. Ірод заточив Хрестителя у в'язницю, проте його новоспечена дружина, бажаючи смерті пророку, намовила свою дочку Саломею обманом змусити царя вбити святого.

відео дня

читайте такожКоли Великдень 2022: дата, традиції і заборони свята

На дні народженні Ірода Саломея станцювала чудовий танець, який захопив правителя настільки, що він пообіцяв виконати будь-яке бажання дівчини. Вона попросила голову Іоанна на блюді.

Традиції і заборони свята

Згідно з народним повір'ям в цей день ознаменовував початок осені. На свято Усікновення прийнято дотримуватися суворого посту. Не можна вживати в їжу м'ясо, яйця, молочні продукти, рибу і спеції. Потрібно подавати милостиню і допомагати нужденним. Згідно повір'ям, того, хто поститься в цей день чекає здійснення усіх бажань.

читайте такожКоли Трійця 2022 в Україні: дата, традиції дня, вихідний

Категорично не можна

  • Подавати на стіл і різати продукти круглої форми. "Хто на Усікновення ножем користується, сам без голови залишиться", - говорили предки.
  • Стригти волосся і зачісуватися
  • Займатися рукоділлям, шити і в'язати.
  • Танцювати, співати, влаштовувати галасливі вечірки – пророк був страчений через примху танцюючої Саломеї.
  • Вживати спиртне.
  • Позичати і брати в борг гроші і взагалі що-небудь з дому.

Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ прокоментував заборони, що стосуються нарізування предметів круглої форми:

Існує чимало забобонів щодо свята Усікновення глави Іоанна Предтечі. Слід їх не плутати із справжнім пошануванням цього святого. Церква ніколи не забороняла в цей день різати щось кругле. Натомість, вона благословила в цей день звершувати суворий піст. Адже Ірод наважився вбити Іоанна Хрестителя, перебуваючи у нетверезому стані. Події розвивались під час бенкету, де панували пияцтво та розпуста. Тож 11 вересня побожні християни, а особливо ті, що названі на честь Предтечі Іоанна, мають відвідати храм. А день після цього слід провести у тілесному та духовному пості. Тілесний піст буде полягати в тому, щоб утриматися від їжі тваринного походження (м’яса, молока та яєць). А духовний піст полягатиме в утриманні від зайвих розваг та веселощів, натомість перебуваючи у молитві та читанні Євангелія.

Прикмети

  • Побачити білу собаку - до матеріального достатку і благополуччя в будинку.
  • Якщо в цей день піде дощ - до теплої осені.
  • Журавлі вирушили на південь - до лютої ранньої зими.

Молитва Іоанну Предтечі

"Хрестителю Христовому чесний Предтечі, крайній пророче, перший мученику, постників і пустинників наставнику, чистоти вчителю і ближній друже Христовий! Тебе молю, і тобі вдаючись не відрини мене від твого заступництва, не залиш мене занепалого багатьма гріхи; обнови душу мою покаянням, яко другим хрещенням; очисти мене, гріхи оскверненнаго, і понуди внити, іможе нічтоже мерзенно входить, в Царство Небесне. Амінь""

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти