StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День Незалежності України 2022: дата, чи буде вихідний день

17 серпня 2022, 19:24оновлено 18 серпня 2022, 16:08
Україна відзначає 31 рік Незалежності.
День Незалежності 2022
День Незалежності 2022 / ua.depositphotos.com/

Наприкінці серпня українці щорічно відзначають державне свято День Незалежності. У 2022 році він випадає на середу. Чи буде вихідний, і як будемо відзначати цей день в умовах воєнного стану, розповість Главред.

Про те, які професійні та міжнародні свята можна відзначити в кінці літа, читайте в матеріалі: Свята в серпні 2022 в Україні: День Незалежності, День ВВС, День будівельника – як будемо відпочивати.

День Незалежності України - історія свята

16 липня 1990 року Верховною Радою була прийнята декларація про державний суверенітет України. Також парламент прийняв постанову про святкування Дня Незалежності 16 липня.

відео дня

Результати референдуму, проведеного 17 березня 1991 року показали, що 80% опитаних позитивно ставляться до того, що Україна буде у складі Союзу суверенних республік на підставі Декларації про державний суверенітет України. Так, дата 16 липня з'явилася в переліку українських свят, після внесення поправок до КЗпП.

читайте такожДень прапора 2022: дата, історія державного символу України та привітання

Після провалу "серпневого путчу", як спроби повалення влади Михайла Горбачова і відновлення СРСР, українські парламентарі 24 серпня 1991 року прийняти "Акт проголошення незалежності України" перед лицем небезпеки для країни, яка нависла внаслідок держперевороту в СРСР. Документ підтримали 346 народних обранця. Акт проголошував неподільність і недоторканність території України і оголосив єдино дійсними Конституцію і закони України.

На референдумі 1 грудня 1991 року 90,32% українців підтримало проголошення незалежності. А вже 20 лютого 1992 року святкування Дня Незалежності як державного свята перенесли з 16 липня на 24 серпня.

Одними перших країн, які визнали незалежність України стали Литва, Латвія, Естонія, Чехословаччина, Ізраїль, Болгарія, Угорщина. Пізніше - Великобританія, Франція, Німеччина. До кінця 1992 року суверенність української держави визнавало понад 90 країн.

читайте такожВихідний на День Незалежності України 2022 - чи будемо відпочивати 24 серпня

День Незалежності 2022 - як будемо відзначати

У 2022 році Україна відзначає свій 31 день народження. Це державне свято, яке приносить додатковий вихідний день.

У Києві проходить святковий парад, концерти та фестивалі. Люди з різних куточків країни надягають вишиванки та елементи українського національного костюма. У містах по всій Україні проходять акції та святкові заходи.

Однак в умовах війни з Росією дія воєнного стану, призупиняє норми КЗпП, стосовно святкових днів. Так, 24 серпня буде робочим днем і буде оплачуватися в звичайному порядку.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти