StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чистий четвер у 2024 році: що не можна робити перед Великоднем, дата

1 березня 2024, 19:15оновлено 2 березня, 10:06
Чистий четвер припадає на найсуворіший тиждень Великого посту.
Чистий четвер у 2024 році: що не можна робити перед Великоднем, дата
Чистий четвер 2024/ / Колаж Главред, фото freepik

У Чистий четвер настає важливий момент перед Великоднем. У цей день важливо пам'ятати про духовне очищення. Але є й правила, які допоможуть у цьому не заплутатися. Главред розповідає, коли у 2024 році Чистий четвер і що заборонено робити цього дня.

Коли у 2024 році Чистий четвер

Свято випадає на сьомий тиждень Великого посту, за три дні до Великодня. У 2024 році Чистий четвер відзначається 2 травня. Цей день також відомий як Великий четвер за церковним календарем.

Традиції та прикмети в Чистий четвер

У Чистий четвер православні обов'язково проводять обмивання, однак це слід робити не ввечері, як вважає багато хто, а рано вранці - до сходу сонця. Традиційно використовується срібний посуд для вмивання обличчя, навіть звичайна ложка підійде. Просто черпайте воду й обливайте нею обличчя, оскільки предки вважали, що в такий спосіб можна очиститися від гріхів.

відео дня

Після обмивання та купання вдома ретельно прибирають: витирають пил, миють підлогу та вікна, дбайливо перевіряючи кожен куточок житла. За традицією, вважалося, що разом із кімнатним пилом іде з життя все негативне.

Також цього дня заведено перераховувати всі гроші не один, а тричі: до сходу сонця, опівдні та після заходу сонця. Цей обряд спрямований на залучення добробуту.

Основна традиція Чистого четверга - приготування великодніх пасок і фарбування яєць. Тісто ставиться вранці, а надвечір, після молитви, розпочинають випікання. Від якості пасок залежить прогноз на рік: пухнаста паска - щастя і благополуччя, черства - хвороби і бідність.

У Чистий четвер традиційно додому приносили ялівець і верес, а гілочки кріпили біля вхідних дверей, щоб захистити дім від нещасть.

Серед народних звичаїв завжди існувало стриження волосся в Чистий четвер. Повірили, що обрізаючи волосся, людина очищається від гріхів.

Чистий четвер

Великий четвер (Страсний четвер, Чистий четвер, Великий четверток) - у християнстві четвер Страсного тижня (Великої седмиці), у який згадують Таємну вечерю, на якій Ісус Христос встановив, щоІсус Христос встановив таїнство Євхаристії та здійснив обмивання ніг учнів, молитва Христа в Гетсиманському саду та зрада Юди, згідно з інформацією у Вікіпедії.

Що не можна робити в Чистий четвер

Чистий четвер припадає на найсуворіший тиждень Великого посту, тому цього дня настійно рекомендується утримуватися від таких дій:

  • Влаштовувати галасливі свята, такі як весілля або дні народження.
  • Говорити образливі або нецензурні слова.
  • Вживати алкоголь.
  • Давати в борг гроші або віддавати в тимчасове користування свої речі, оскільки це може призвести до втрати щастя і достатку.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти