Коли Прощена неділя у 2024 році: що потрібно і заборонено робити цього дня

Коли Прощена неділя у 2024 році / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Цього дня прохання про прощення спрямовують не тільки до живих, а й до тих, хто пішов в інший світ.

Щорічного християни східного обряду відзначають Прощену неділю. Цього дня прийнято вибачатися і прощати своїх кривдників.

Прощена неділя також не має фіксованої дати. Зазвичай свято припадає на кінець лютого - початок березня, оскільки дата цього свята щороку змінюється, бо вона пов'язана з датою Великодня.

Коли Прощена неділя у 2024 році в Україні

Вона припадає на останній день Масляного тижня, після якого починається Великий піст. Масляна цього року почалася 11 березня, тому Прощена неділя випадає на 17 березня.

Що можна зробити в Прощену неділю?

У церквах у Прощену неділю під час літургії читається уривок із Нагірної Проповіді, в якому висвітлюється тема прощення образ ближнім, оскільки лише так можна отримати прощення за гріхи від Отця Небесного.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Після цього служба завершується взаємними проханнями про прощення, що відкриває шлях до початку Великого посту перед Великоднем.

Цього дня прохання про прощення спрямовуються не тільки до живих, а й до тих, хто пішов у інший світ. У минулому наші предки відвідували кладовища, залишаючи млинці на могилах. У сучасний час достатньо попросити вибачення подумки і помолитися за упокій їхніх душ.

Що не можна робити в Прощену неділю?

Цього дня не рекомендується вживати лайки, використовувати лихослів'я, підвищувати голос, ображати кого-небудь або впадати в образу, а також відмовляти в допомозі ближньому. Також не рекомендується вживання алкоголю та організація гучних вечірок. Крім того, варто утриматися від прання, шиття і прибирання.

Прикмети на Прощену неділю

Цього дня багато народних прикмет пов'язані з погодою і млинцями, які традиційно печуть під час цього свята.

Вам може бути цікаво:

Автор: Сергій Кущ
Новини заразКонтакти