StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Туберкульоз: симптоми, причини і фактори ризику

23 липня 2020, 13:50
Туберкульоз - одна з 10 головних причин смерті в усьому світі.
туберкульоз
Туберкульоз - одна з 10 головних причин смерті в усьому світі/ фото: likar.info

Туберкульоз є високоінфекційним захворюванням, яке вражає в першу чергу легені.

Зміст

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), це одна з 10 головних причин смерті в усьому світі: у 2016 році загинули 1,7 мільйона осіб.

Туберкульоз найбільш поширений у країнах, що розвиваються, але, за даними Центру по контролю і профілактиці захворювань (CDC), туберкульозу, як правило, можна запобігти і вилікувати при правильних умовах.

Симптоми туберкульозу

Деякі люди заражені бактеріями туберкульозу, але у них немає симптомів. Цей стан відомо як прихований туберкульоз. Туберкульоз може залишатися в стані спокою протягом багатьох років, перш ніж перетвориться в активну хворобу.

читайте такожНазваний симптом раку легенів, який видно на обличчі

Активний туберкульоз зазвичай викликає багато симптомів, які найчастіше пов'язані з дихальною системою, включаючи кашель з кров'ю або мокротою. Ви також можете відчувати кашель, який триває більше трьох тижнів, і біль при кашлі або при нормальному диханні.

Інші симптоми включають в себе:

  • незрозуміла втома
  • висока температура
  • нічні поти
  • втрата апетиту
  • втрата ваги

Хоча туберкульоз зазвичай вражає легені, він також може вражати інші органи, такі як нирки, хребет, кістковий мозок і мозок. Симптоми будуть змінюватись в залежності від того, який орган інфікований. Наприклад, туберкульоз нирок може призвести до появи крові при сечовипусканні.

Хто в зоні ризику?

Згідно з даними ВООЗ, більше 95 відсотків усіх смертей, пов'язаних з туберкульозом, відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Люди, які вживають тютюн або зловживають наркотиками чи алкоголем протягом тривалого часу, частіше хворіють активним туберкульозом, як і люди з діагнозом ВІЛ та іншими проблемами імунної системи.

Туберкульоз є основною причиною смерті людей, інфікованих ВІЛ.

Інші фактори ризику розвитку активного туберкульозу включають в себе:

  • цукровий діабет
  • термінальна стадія захворювання нирок
  • недоїдання
  • деякі види раку

Ліки, які пригнічують імунну систему, також можуть піддавати людей ризику розвитку активної форми туберкульозу, зокрема, ліки, які допомагають запобігти відторгненню органа-трансплантата. Інші ліки, що підвищують ризик захворювання на туберкульоз, включають ті, які приймаються для лікування таких захворювань, як:

  • рак
  • ревматоїдний артрит
  • Хвороба Крона
  • псоріаз
  • вовчак

Поїздки в регіони з високим рівнем захворюваності на туберкульоз також підвищують ризик зараження.

Звідки береться туберкульоз?

Бактерія, звана Mycobacterium tuberculosis, викликає туберкульоз. Існує безліч штамів туберкульозу, і деякі з них стали стійкими до лікарських препаратів.

Туберкульозні бактерії передаються повітряно-крапельним шляхом. Людина з туберкульозом може передати бактерії через:

  • чхання
  • кашель
  • розмову
  • спів

Люди з добре функціонуючою імунною системою можуть не відчувати симптомів туберкульозу, навіть якщо вони заражені бактеріями. Така форма захворювання називається прихованою або неактивною туберкульозною інфекцією. За даними ВООЗ, близько чверті населення світу має латентний туберкульоз.

Латентний туберкульоз не заразний, але з часом він може стати активним захворюванням.

1595501505-5334.jpg
Якщо туберкульоз рецидивує, він може бути стійким до попередніх ліків./Pixabay

Лікування туберкульозу

Безліч бактеріальних інфекцій лікуються антибіотиками протягом тижня або двох, але туберкульоз відрізняється. Люди, у яких діагностовано активне захворювання на туберкульоз, зазвичай повинні приймати комбінацію ліків протягом шести-дев'яти місяців. Повний курс лікування повинен бути завершений. В іншому випадку, дуже ймовірно, що туберкульозна інфекція може повернутися.

Якщо туберкульоз рецидивує, він може бути стійким до попередніх ліків і лікується набагато складніше.

Деякі штами туберкульозу стійкі до певних типів ліків.

Деякі ліки для лікування туберкульозу можуть вплинути на печінку, тому люди, що приймають ліки від туберкульозу, повинні знати про симптоми ушкодження печінки, зокрема:

  • втрата апетиту
  • темна сеча
  • лихоманка, що триває довше трьох днів
  • незрозуміла нудота або блювота
  • жовтяниця або пожовтіння шкіри
  • біль у животі

Негайно повідомте свого лікаря, якщо у вас виникли які-небудь з цих симптомів. При прийомі таких ліків вам також необхідно регулярно перевіряти функцію печінки.

Чи можна запобігти туберкульозу?

Більшість людей в регіонах високого ризику по всьому світу отримують щеплення від туберкульозу в дитинстві. Вакцина називається Bacillus Calmette-Guerin, або БЦЖ, і захищає тільки від деяких штамів туберкульозу.

Наявність бактерій не обов'язково означає, що у вас будуть симптоми активного туберкульозу. Якщо у вас є інфекція і у вас немає симптомів, швидше за все, у вас прихований туберкульоз. Ваш лікар може порекомендувати більш короткий курс антибіотиків, щоб запобігти його розвитку в активну туберкульозну хворобу.

Люди, у яких діагностовано активний туберкульоз, повинні уникати скупчень людей. За даними ВООЗ, люди з активним туберкульозом можуть заразити від 10 до 15 осіб на рік, при тісному контакті, якщо вони не вживуть заходів обережності.

Люди, інфіковані активним туберкульозом, повинні носити хірургічну маску, щоб запобігти поширенню часточок туберкульозу в повітрі.

Краще всього, щоб людина з активним туберкульозом уникала контакту з іншими і продовжувала носити маску, поки лікар не попросить про інше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти