StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Це має знати кожен: яка користь від смородини та чому її можуть їсти не всі

30 травня 2024, 21:42оновлено 31 травня, 21:00
523
Чорна смородина - надзвичайно популярна ягода в Україні, яка є джерелом вітаміну С, який має потужні антиоксидантні властивості.
Це має знати кожен: яка користь від смородини та чому її можуть їсти не всі
Чим корисна для людини чорна смородина / колаж: Главред, фото: pixabay

Чорна смородина є надзвичайно популярною ягодою в Україні. В першу чергу це можна пояснити смаковими якостями цієї темної ягоди, але й користь смородини ніхто не буде заперечувати. Сучасні дослідження суттєво пролили світло на її лікувальні властивості. Тож давайте розбиратись, чим корисна смородина і чи всім її можна їсти.

Вам також може бути цікаво: Базилік: користь і шкода, що потрібно знати кожному.

Чим корисна для людини чорна смородина

Перш за все потрібно відзначити, що смородина є чудовим джерелом вітаміну С, який має потужні антиоксидантні властивості. Ще у складі антоцини, клітковина, вітаміни групи В та марганець. Калорійність смородини досить низька і на 100 г ягід складає: 63 калорії, 0,41 г жиру, 1,4 г білка та 15,38 г вуглеводів, пише Євген Клопотенко.

Варто відзначити і те, що чорна смородина містить у складі чимало клітковини, яка необхідна для роботи шлунково-кишкового тракту.

Що робить чорна смородина з тиском

Ласуючи чорною смородиною, гіпертоніки можуть захистити себе від стрибків тиску в літню спеку. Але ось при проблемах зі зниженим тиском смородину потрібно їсти строго в невеликих кількостях.

Скільки на день можна з'їдати чорної смородини

Загалом здоровій людині рекомендується вживати 250-300 г ягід та фруктів на день. Ця кількість оптимальна, щоб не перевищувати, наприклад, добову норму фруктози та глюкози. Якщо ягоди кислі, їх можна з’їсти трохи більше. При цукровому діабеті, інсулінорезистентності, ожирінні слід вживати несолодкі ягоди й у помірній кількості, каже дієтологиня Світлана Фус.

Кому протипоказана смородина

Якщо людина має порушення згортання крові або приймає ліки, які розріджують кров, варто проконсультуватися з лікарем щодо норми вживання ягід на добу.

Яка користь від смородини – відео:

Що таке смородина?

Смородина - рід листопадних, рідше вічнозелених чагарників із родини аґрусових. Різні види відомі як смородина або аґрус, а деякі з них вирощують заради їстівних плодів або як декоративні рослини, повідомляє "Вікіпедія".

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти