StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому не можна мочити манту: міфи і факти

29 червня 2020, 02:47
Туберкулінова шкірна проба також відома як проба Манту.
Манту
Туберкулінова шкірна проба також відома як проба Манту

Проба Манту використовується як перевірка, чи заражена людина мікобактеріями, що викликають небезпечне захворювання - туберкульоз. Туберкульоз - це хвороба, викликана бактеріальною інфекцією. У більшості людей, інфікованих туберкульозом, немає жодних ознак захворювання, оскільки бактерії "сплять" або знаходяться в стані спокою.

Це називається туберкульозною інфекцією (латентний туберкульоз). У деяких людей з прихованим туберкульозом розвивається захворювання на туберкульоз (активний туберкульоз). Це може вплинути на будь-яку частину тіла, але зазвичай впливає на легені.

Факти та міфи про манту

Що таке манту або туберкуліновий шкірний тест?

Туберкулінова шкірна проба також відома як проба Манту. Це шкірний тест, покликаний визначити, чи заражена людина туберкульозними бактеріями.

Навіщо робити манту?

Проба робиться, щоб:

  • Виявити прихований туберкульоз у людини, яка, можливо, контактувала з людиною із діагнозом активний туберкульоз;
  • Перевірити, чи є у людини латентна туберкульозна інфекція, перш ніж вона почне працювати в медичному закладі;
  • Перевірити, чи є у людини латентний туберкульоз, перш ніж вона відправиться в регіон, де високий рівень захворюваності на туберкульоз;
  • Проба також проводиться напередодні вакцинації БЦЖ дітям старше 6 місяців.

Як робиться тест манту?

Туберкуліновий шкірний тест проводиться шляхом ін'єкції в передпліччя. Невелика кількість очищеного білка, взятого з мертвих бактерій туберкульозу, вводиться під верхній шар шкіри на передпліччі. Для цього використовується одноразова стерильна голка і шприц.

читайте такожНе коронавірусом єдиним: у МОЗ "шугонули" українців спалахом туберкульозу

На поверхні шкіри з'явиться невеликий міхур, який зникне через 20 хвилин. Також може бути невелика кількість крові на місці голки.

Протягом наступних кількох днів у місці ін'єкції може утворитися невеликий клубок, і вам потрібно буде повернутися до лікаря або медсестри через 3 дні, щоб оцінити його. Розмір вашого кома - виміряний у міліметрах - вкаже, чи є у вас прихована туберкульозна інфекція.

Що зробити перед проходженням тесту?

Важливо, щоб ви повідомили лікаря або медсестру, якщо ви:

Коли-небудь лікувалися від туберкульозу;

Вже робили цей тест;

Хворіли вірусними захворюваннями минулого тижня;

Перехворіли хворобою, яка вплинула на вашу імунну систему;

Приймали будь-які ліки, такі як стероїди, які впливають на імунну систему;

Робили якісь щеплення минулого місяця;

Мочити або не мочити манту?

Медсестри державних поліклінік, що приходять в школи і роблять проби манту, настійно залякували ні в якому разі не мочіть пробу. Проте на заході зовсім інший підхід до даної процедури. Так, лікарі рекомендують не дряпати і не терти місце інфекції, а також залишати місце відкритим, не змащуючи кремом або мазями.

Якщо місце уколу викликає дискомфорт, американські клініцисти радять прикласти прохолодний компрес до області проби. Вони також не бачать перешкод для занять спортом і прийняття душу після тренування.

Що означають результати?

Інтерпретація результатів залежить від ряду факторів, у тому числі:

Чи був у вас попередній контакт з туберкульозним хворим;

Чи була у вас вакцинація БЦЖ;

Ваш вік;

Ваша історія хвороби;

При негативному результаті, міхур буде нижче визначеного розміру. Зазвичай це означає, що ви не заражені туберкульозними бактеріями. Однак, якщо ваш контакт з туберкульозом був дуже недавнім, вам може знадобитися повторити тест через 8-12 тижнів. Псевдонегативний результат може виникнути, якщо ви погано себе відчуваєте, у вас слабка імунна система або нещодавно була проведена жива вакцинація.

При позитивному результаті, грудка перевищує певний розмір. Це означає, що ви могли бути заражені бактеріями ТБ. Але, це не означає, що у вас туберкульоз (активний туберкульоз).

Коли ви заражені туберкульозними бактеріями, ви не заразні і не можете передавати бактерії іншим людям. Ви не хворі, але на якомусь етапі в майбутньому у вас може розвинутися захворювання на туберкульоз. Якщо вам повідомили, що проба манту позитивна, вас можуть попросити звернутися до лікаря для перевірки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти