StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Арахісове масло: лікарі розповіли, чи корисне воно для здоров'я

8 лютого 2021, 10:04
Існує суперечлива інформація про те, чи є воно корисним продуктом харчування.
Арахісовое_масло
Існує суперечлива інформація про те, чи є це корисним продуктом харчування. / Pixabay

Арахісове масло - популярна паста, яку люди використовують у багатьох стравах і закусках. Вона не містить холестерину і є поживним продуктом, багатим білком і корисними жирами.

Арахісове масло також містить багато поживних речовин, включаючи вітаміни та мінерали, які можуть бути корисними для здоров'я людини. Однак існує суперечлива інформація про те, чи є це корисним продуктом харчування, повідомляє Medical News Today.

У цій статті головний редактор розгляне, як арахісове масло може вплинути на рівень холестерину в організмі людини, а також його переваги для здоров'я і можливі ризики для здоров'я.

читайте такожВолоський горіх: сильний "борець" проти раку і тиску

Арахісове масло і холестерин

Арахіс від природи містить білок, жири і клітковину. Він також включаtт тип жирів, відомий як ненасичені жири, які експерти в галузі охорони здоров'я зазвичай вважають важливою частиною збалансованої дієти в помірних кількостях.

Арахісове масло містить два типи ненасичених жирів:

Мононенасичені жири: за даними Американської діабетичної асоціації, мононенасичені жири можуть знижувати рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Високий рівень холестерину ЛПНЩ може збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Поліненасичені жири: як і мононенасичені жири, поліненасичені жири також можуть допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ в організмі людини.

Крім того, арахісове масло саме по собі не містить холестерину.

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), арахісове масло містить жири в наступних кількостях:

Тип жируКількість на 100 г арахісового маслаКількість на 28,38 г (2 столові ложки) арахісового масла
Мононенасичені жири25,47,2
Поліненасичені жири12,33,49
Насичений жир10,12,86

Американська кардіологічна Асоціація (AHA) рекомендує людям отримувати близько 5-6% денних калорій з насичених жирів. Грунтуючись на цьому керівництві, людина, яка споживає 2000 калорій в день, може мати в своєму раціоні приблизно 13 грамів (г) насичених жирів.

AHA також рекомендує 2 столові ложки арахісового масла в якості порції.

Ризик для здоров'я

Якщо їсти арахісове масло в помірних кількостях і в рамках збалансованої дієти, ризик для здоров'я людини невеликий. Люди, які дотримуються здорової дієти, можуть захотіти їсти чисте арахісове масло, яке не містить інших інгредієнтів.

Споживання цукру і солі

Ароматизовані продукти з арахісового масла можуть містити доданий цукор. Хоча продукти з додаванням цукру можуть бути частиною здорової дієти, для оптимального здоров'я краще максимально обмежити споживання цієї речовини. Тим, кому необхідно дотримуватися дієти з низьким вмістом натрію, слід по можливості вибирати несолоне арахісове масло.

Споживання калорій

Крім того, порція арахісового масла з 2 столовими ложками містить близько 188 калорій. Для людини, яка споживає 2000 калорій на день, ця кількість арахісового масла складе 9,4% від їх щоденного споживання калорій.

Ті, хто їсть більше калорій, ніж спалює, можуть набрати вагу, що може привести до того, що вони будуть мати надмірну вагу або ожиріння, що може викликати інші проблеми зі здоров'ям. Людині важливо пам'ятати про те, що він їсть, і намагатися дотримуватися здорової, збалансованої дієти.

читайте такожВарення з айви з лимоном і горіхами: бомбезний рецепт

Користь для здоров'я

При помірному вживанні в рамках збалансованої дієти арахісове масло може принести багато користі.

Хороший джерело білка

За даними Міністерства сільського господарства США, порція арахісового масла в 45 г містить 10 г білка. Він може бути відповідним джерелом білка для тих, хто дотримується рослинної дієти, наприклад, для веганів або вегетаріанців.

Може знизити ризик деяких видів раку

Дослідження показують зв'язок між вживанням горіхів і арахісового масла і зниженням ризику деяких видів раку. Наприклад, дослідження 2017 року показало, що у жінок, які споживали більше горіхів і арахісового масла, був знижений ризик певних типів раку грудей.

Забезпечує необхідні вітаміни і мінерали

Арахісове масло містить багато вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, які важливі для правильного функціонування організму.

Арахісове масло є хорошим джерелом:

  • Ніацину
  • Вітаміну Е
  • Магній
  • Фосфор
  • Марганець

Допомагає здоров'ю серця

Завдяки високому вмісту ненасичених жирів арахісове масло може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ у людини. Оптимальний рівень ЛПНЩ знижує ризик серцевих захворювань.

Дослідження 2015 року показало, що люди, які часто їли горіхи, можуть мати менший ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Дослідники також рекомендували арахіс як Економічний спосіб поліпшити здоров'я серця.

Підтримка рівня цукру в крові

Деякі дослідження показують, що у людей, які вживали їжу з арахісовим маслом, рівень глюкози в крові був нижчим, ніж коли вони їли ту ж їжу без нього. Ці результати показують, що арахісове масло може допомогти поліпшити контроль цукру в крові, що важливо для оптимального здоров'я та профілактики захворювань.

Може допомогти схуднути

Арахісове масло багате клітковиною, жиром і білком, які допомагають людині довше відчувати ситість. Це відчуття ситості може знизити шанси людини перекусити менш корисною їжею.

Дослідження 2014 року показало, що люди з діабетом 2 типу, які їли 46 г-близько 3 столових ложок-арахісу, арахісового масла або і того, і іншого в день, мали:

  • зниження маси тіла
  • зменшення окружності талії
  • поліпшення співвідношення ліпідів в крові, відносини "хорошого" холестерину до "поганого" холестерину

Подальше дослідження, проведене в 2019 році, показало, що у людей, які споживали більше горіхів, менше шансів мати надмірну вагу або ожиріння. Результати показують, що горіхи, хоча і щільні самі по собі, замінили інші менш корисні продукти в раціоні учасників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти