Експерти пояснили, чому експорт став локомотивом економіки України

28 травня 2021, 14:13оновлено 28 травня 2021, 14:45
Україна за I квартал 2021 року реалізувала товарів майже на 14 мільярдів доларів.
економіка, Україна, зростання, ВВП
Експортний потенціал України зростає через підвищення цін на сировинні товари - експерти / ТСН

Експортний потенціал України, незважаючи на кризові умови, поступово відновлюється. Причиною тому є зростання цін на сировинні товари, серед яких залізна руда, пшениця, кукурудза, соняшникова олія та мед. Експорт став локомотивом української економіки, проте ринкова кон'юнктура може змінитися.

Як повідомляє 24 канал, про це заявили провідні українські економісти, які пояснили, чому незважаючи на складні економічні умови Україна демонструє зростання експортних можливостей країни.

За словами економіста Сергія Фурси, високі ціни на кукурудзу і пшеницю, а також зростання IT-сектора, стимулюють розвиток української економіки і підвищують прибуток від експорту. В результаті цього державі вдається залучити додаткові кошти.

відео дня

"Зараз дуже сприятлива цінова кон'юнктура на зовнішніх ринках, високі ціни на кукурудзу і пшеницю. Інша річ, яка допомагає українській економіці, – це зростання IT-сектора, який минулого року збільшився ще на 30%. Це значно підвищує експортну виручку від послуг України. Тобто постійно заходять додаткові кошти", - вважає експрт.

Економіст Олександр Охріменко, у свою чергу, вважає, що позитивна динаміка, пов'язана зі зростанням цін на продовольство в світі – це вигідний фактор для України, і сьогодні саме експорт став локомотивом української економіки.

Зокрема, за офіційними даними, за I квартал 2021 року Україні вдалося реалізувати продукції на суму близько 14 мільярдів доларів. Обсяги експорту до КНР зросли більш, ніж на половину, до Британії – на 40%, а до країн ЄС на 17%.

Згідно з прогнозами аналітиків Нацбанку, цього року прогнозується більш високий рівень товарообігу, ніж у минулому. Експорт зросте через зростання цін на сировинні товари, а імпорт зросте через швидке відновлення споживчого та інвестиційного попиту.

Однак експерти попереджають про те, що ситуація на ринку може помінятися, і Україні слід бути готовою до такого розвитку подій.

"Обсяги валютної виручки збільшилися на багато більше, ніж обсяги виробництва. Але ми вважаємо, що цей період буде короткостроковим. Ціни досягли історичних максимумів", - стверджує глава Федерації металургів України Сергій Біленький.

Президент Об'єднання підприємств Укрметалургпром Олександр Каленков додав, що ціни на залізну руду продовжують змінюватися. Якщо на початку травня ціна становила понад 200 доларів, то сьогодні вона знизилася на чверть. Втім, світові агентства прогнозують, що протягом 2-3 років ціни повернуться на звичний рівень – менше 70 доларів.

Як вважають аналітики Київської школи економіки, ВВП держави цього року має зрости майже на 5%. При цьому їхні колеги вважають, що це не максимальний показник. Для того, щоб зберегти тенденцію до економічного зростання, влада повинна проводити грамотну податкову політику і підтримувати бізнес, який відновлює господарську діяльність в нових умовах, що склалися після кризи.

Нагадаємо, раніше політолог Микола Давидюк заявив, що український бізнес закликає державу не посилювати податковий тиск на підприємців і ліквідувати корупційні схеми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти