Можуть "відрізати" світло за чужі борги: хто з українців під загрозою

У YASNO зазначили - слід обов'язково переоформити особовий рахунок на електрику на своє ім'я / колаж : Главред, фото: ua.depositphotos.com

При покупці квартири на вторинному ринку можна зіткнутися з тим, що її попередній власник виявився недобросовісним і промовчав про борги за електроенергію.

Під час покупки квартири на вторинному ринку можна зіткнутися з тим, що її попередній власник виявився недобросовісним і промовчав стосовно боргів за електроенергію. Про це розповіли в ресурсопостачальній компанії YASNO.

Така ситуація говорять, що в майбутньому для нових власників житла може обернутися серйозними проблемами – зокрема, відключенням світла. Тому купуючи Вторинне житло, потрібно завжди перевіряти стан особового рахунку попереднього власника.

Крім того, в YASNO відзначили ‒ слід обов'язково переоформити особовий рахунок на своє ім'я. Причому навіть в тому випадку, якщо квартира не купується, а яким-небудь чином дістається від родичів.

"Тільки так ви отримаєте всю інформацію про нарахування, борги і оплати. А також уникнете відключення за борги, про які могли і не здогадуватися", – розповіли фахівці.

Як переоформити особовий рахунок

Для самого ж переоформлення особового рахунку слід виконати ряд дій. Зокрема:

Скасування мораторію на стягнення боргів за комуналку в Україні

Верховна Рада наприкінці липня 2022 року проголосувала законопроєкт № 7531, яким передбачено заборону примусового справляння боргів для певних категорій громадян за житлово-комунальні послуги під час воєнного стану.

В Україні заборонили стягувати борги за комуналку в районах проведення військових дій або там, де окупація.

Пізніше Кабмін заборонив нараховувати пеню або штрафи у разі несвоєчасної або неповної оплати за комуналку в умовах воєнного стану.

"Люди не повинні нести додатковий фінансовий вантаж по оплаті комунальних послуг. Отже, уряд прийняв рішення заборонити нарахування, стягнення штрафів або пені, інфляційних нарахувань, відсотків річних у разі несвоєчасної або неповної оплати за житлово-комунальні послуги", ‒ підкреслили в Кабміні.

8 січня 2024 року в Україні скасували мораторій. Постачальники електроенергії тепер матимуть право відключати світло побутовим споживачам, які заборгували за комуналку. Однак як і раніше не будуть відключати електроенергію на територіях, де йдуть бойові дії, і в окупованих агресором Росією регіонах.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Новини заразКонтакти