Економіст пояснив, чому Україні зараз не потрібен кредит МВФ

Україні зараз не потрібен кредит МВФ / Reuters

Коли гривня зміцнюється, то зовнішні борги краще віддавати, а не брати.

Кредит від Міжнародного валютного фонду Україні зараз не потрібен. Це неефективно і невигідно. Таку думку озвучив економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Він пояснив, що кредит МВФ беруть або для поповнення резервів Національного банку, або для покриття дефіциту бюджету, передає Главред.

"Резерви НБУ за останні 7 років перебувають на історичному максимумі і становлять близько 28 мільярдів доларів. Гривня теж зміцнюється - НБУ проводить інтервенції з купівлі валюти на міжбанку і в день іноді купує по 100 мільйонів доларів. Відповідно, сенсу брати гроші з резерву, щоби вони лежали там мертвим вантажем, та ще й платити за них відсотки – немає», - зазначив експерт.

За його словами, з точки зору дефіциту бюджету брати кредит зараз також невигідно. Тому що брати в борг валютні кошти на зміцнення гривні неефективно – це потрібно робити, коли гривня девальвує. Адже тоді, продаючи транш, можна частково збити девальваційну хвилю і загальмувати падіння курсу гривні.

"Коли гривня зміцнюється, то зовнішні борги краще віддавати, а не брати. В іншому випадку ми ще більше підстьобнемо зміцнення гривні і повторимо 2019 рік, коли промисловість потрапила в кризу, що послужило приводом для падіння промвиробництва на 2%», - зазначив Кущ.

Економіст вважає, що розмови про виплату відсотків за невикористаний транш МВФ - спроба західного лобі утримати Україну на "кредитній голці". За його словами, президент Володимир Зеленський вибрав прагматичний шлях - тимчасово поставити співпрацю України і МВФ на паузу.

Читати такожЕксперт спрогнозував, як довго Україна зможе протягнути без кредиту МВФ

Співпраця України і МВФ - про що раніше писав Главред:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти