Спека у 45 градусів може стати нормою для України - Віра Балабух

17 серпня 2023, 15:35оновлено 17 серпня 2023, 19:00
Поточна спекотна погода протримається до кінця серпня, хоча температура повітря поступово знижуватиметься, особливо у нічні години, вважає кліматолог.
Спека у 45 градусів може стати нормою для України - Віра Балабух
Спека у 45 градусів може стати нормою для України - Віра Балабух / Главред

Середня температура повітря протягом кожного сезону щороку підвищується, тож Україну вже невдовзі можуть чекати не лише теплі зими, а й спекотні літа з суховіями та пиловими бурями на кшталт тих, що бувають у пустелі. Так само, як і лісові пожежі можуть стати нормою для українських широт.

В інтервʼю Главреду кандидат географічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділом прикладної метеорології та кліматології УкрГМІ ДСНС України та НАН України Віра Балабух розповіла, коли мине спека в Україні, коли почнеться бабине літо та якою буде зима 2024.

Протягом останнього тижня в Україні спостерігається відчутна спека. Як довго вона протримається, та що чекає на нас восени - якою вона буде?

відео дня

Така спекотна погода в Україні протримається ще до кінця серпня, хоча температура повітря поступово й знижуватиметься. Особливо це буде відчутно у нічні години. Щодо прогнозу погоди на осінь, то за даними провідних світових прогностичних центрів, очікується, що осінь в Україні, ймовірно, буде теплою і сухою. Такі погодні умови будуть характерні особливо для першої половини осені. Середня за сезон температура повітря може бути на 1 градус Цельсія вищою порівняно з останніми десятиріччями. Це не означає, що такі аномально високі температури спостерігатимуться щодня, проте додатні аномалії температури переважатимуть, особливо на заході країни.

На фоні спеки чи загрожують Україні лісові пожежі? Загалом наскільки для наших широт можливі такі екстремальні температури, які спостерігалися раніше у Європі?

Спекотна, бездощова погода сприяє збільшенню пожежної небезпеки і горимості лісу. На жаль, ті погодні умови, які зараз спостерігаються і очікуються за прогнозом, сприятимуть збільшенню пожежної небезпеки, а також виникненню та поширенню лісових пожеж.

Цього року, як і протягом останніх років, ми все частіше чуємо про температурні рекорди. Липень 2023 року на планеті став найтеплішим за увесь період інструментальних спостережень. У липні в Італії та Греції температура повітря сягала 47-48 градусів Цельсія, у Китаї перевищила 52 градуси. Такі температури стали можливими лише завдяки діяльності людини. Як свідчать дані Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату, такі екстремальні температури, які спостерігались протягом останнього десятиріччя, неможливі лише завдяки фізико-географічним чинникам. Значний внесок у ці аномалії робить людина.

Стосовно того, чи можлива в Україні температура повітря 40-45 градусів Цельсія, то на жаль, ймовірність такого явища існує. Ми вже бачили, що протягом останніх років у помірних широтах північної півкулі, на широті Харкова уже спостерігалась температура повітря вище 45 градусів. Тож не можна виключати, що за певних синоптичних умов, температура повітря в Україні також може суттєво перевищити 40 градусів.

Чи матиме вплив на зміни клімату підрив Каховської ГЕС? До чого нам варто готуватися у найближчі роки?

Загалом водосховища, зокрема й Каховське, значною мірою впливають на метеорологічні та кліматичні умови прилеглих територій. Наявність великої водної поверхні приводить до зміни термічного режиму території, режиму зволоження, вітру, повторюваності атмосферних явищ погоди. Такі зміни найбільше проявляються у коливаннях температури і вологості повітря, напрямку і швидкості вітру, умов утворення опадів, туману, ожеледно-паморозевих явищ, налипання мокрого снігу, конвективних явищ погоди, таких як грози, зливи, град, шквал, смерч.

Втрата Каховського водосховища призведе до зростання континентальності клімату, підвищення температури повітря весною та в першій половині літа, і як наслідок, до зміщення початку теплого періоду літа, періодів вегетації, активної вегетації та їхнього теплозабезпечення, зміниться і тривалість цих періодів. Суттєво може змінитись і режим зволоження прилеглих територій. Найбільші зміни ймовірні у весняно-літній сезон і проявлятимуться у зменшенні вологовмісту атмосфери і, відповідно, хмарності, кількості опадів. Цей регіон належить до зони ризикованого землеробства в Україні. Підвищення температури повітря та збільшення дефіциту вологи, на які накладаються й глобальні зміни клімату, можуть призвести до зростання посушливості та опустелювання значних територій регіону. Збільшується ризик виникнення пилових бурь, суховіїв, надзвичайної пожежної небезпеки.

Цьогорічне літо в Україні видалося доволі прохолодним. Це, скоріше, виняток, чи можна говорити про певні зміни клімату, які призвели до цього?

Щодо того, що цьогорічне літо в Україні прохолодне, то це дуже суб’єктивна оцінка. Як свідчать інструментальні дані спостережень за погодою, у червні та липні середня за місяць температура повітря в Україні була близькою до норми, а у серпні, ймовірно, буде вищою за норму. Тож загалом середня за літо температура може виявитись вищою за норму. При цьому слід мати на увазі, що в даному випадку порівняння температури відбувається з сучасною кліматичною нормою середніми багаторічними даними за 1991-2020 рр. Але, загалом, ця кліматична норма змінилась. Літо стало майже на 1,5 градуси Цельсію теплішим порівняно з періодом 1961-1990 років. Середня за місяць температура у червні зросла на 1,2 градуси, у липні на 1,6, а в серпні на 1,7 градусів Цельсію. Тож коли ми говоримо про те, що у червні та липні середня за місяць температура повітря була в межах норми, то слід розуміти, що вона була значно вищою, ніж у 80-ті та 91-ті роки минулого століття.

Коли в Україні розпочнеться бабине літо і скільки воно триватиме?

Бабине літо – це короткочасне підвищення температури повітря, коли її середні за добу значення після початку метеорологічної осені перевищують 15 градусів Цельсію. Поки що у нас триває класичне літо і сказати настільки завчасно, коли почнеться і скільки триватиме бабине літо, неможливо.

Протягом останніх років в Україні фіксуються аномально теплі зими. Чи чекають на Україну екстремальні температури, які можуть вплинути на непросту зиму, до якої вже зараз готують українців?

Зміни клімату, які спостерігаються на планеті, характерні і для України. Підвищення температури повітря спостерігається протягом усього року, а найбільше – у зимовий та літній період. Кліматична норма середньої за зиму температури повітря підвищилась також майже на 1,5 градуси на значній території країни, порівняно з 1961-1990 роками. Найбільше потепління відмічається у січні, який став теплішим на 2 градуси Цельсію. Протягом останніх років у нас також були аномально теплі зими, а на деяких територіях зима тривала один-два тижні.

Тенденції щодо підвищення температури повітря зберігаються і надалі. Крім того, на атмосферні процеси в зимовий період суттєво впливає і Південне коливання в Тихому океані. Перехід до додатної фази цього коливання – Ель-Ніньо, який спостерігається з початку літа, сприятиме підвищенню температури повітря у північній півкулі у зимовий період. Проте слід мати на увазі, що хоча середня за місяць чи сезон температура повітря може бути вищою за норму, протягом місяця можливі сильні вторгнення арктичного повітря, коли температура повітря опускатиметься значно нижче нуля.

Чи очікуються цього року ранні перші заморозки?

Заморозки обов’язково будуть, але коли саме вони спостерігатимуться говорити ще зарано. Про них обов’язково попередять синоптики за 3-5 діб.

Хто така Віра Балабух

Віра Балабух - кандидат географічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології УкрГМІ ДСНС України та НАН України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти