Японці науково довели наявність трьох двійників у Путіна - Сергій Жирнов

18 липня 2023, 13:11оновлено 19 липня 2023, 08:06
У Японії взяли фахівців, які працюють з поліцією, і науково довели, що є три різних Путіна, розповів колишній співробітник КДБ.
Сергей Жирнов, двойники Путина, Путин
Японці науково довели наявність трьох двійників у Путіна - Сергій Жирнов / Главред

Усе частіше російського диктатора Володимира Путіна викривають у можливому використанні двійників. Адже неодноразово відбувалися ситуації, в яких Путін не лише поводився, але й виглядав на публіці інакше навіть протягом декількох днів поспіль.

В інтерв'ю Главреду колишній нелегал КДБ СРСР і СЗР Росії, політемігрант у Франції, письменник Сергій Жирнов розповів, чому Путін зменшив кількість двійників, коли двійники підміняють Путіна і скільки російський диктатор витрачає на їх утримання.

Що може вказувати на наявність у Путіна двійників?

Взагалі двійники у Путіна раніше були чисто технічні, тому що він ледачий бовдур. Про нього всі розповідають, що він людина, яка дуже не любить працювати. Так було, коли він служив у КДБ, працював у мерії та в Адміністрації президента. Так було і тоді, коли він став президентом, тобто начальником, який сам собі формує графік. Вже з Єльциним була формула – президент працює на дачі з документами, тобто лежить в дупель п'яний на дачі. Для Путіна та сама формула залишилася, але це означало, що Путін плаває в басейні, качається з якимись своїми друзями в спортивному залі і не хоче їхати в Кремль.

І все-таки він розумів, що треба з'являтися на людях. І у нього, думаю, вже тоді з'явилися технічні двійники, які просто з'являлися на заходах, які не пов'язані були з проголошенням якихось промов, де просто треба було на картинці позначити людину, схожу на Путіна. І там навіть не потрібно було дуже великої схожості, особливо коли потрібен був якийсь прохід, помахати ручкою натовпу, потиснути кілька рук, сісти в машину і вийти з неї. Тобто для цього було достатньо просто людини, грубо кажучи, злегка схожої на президента РФ. І для цього йому потрібні були двійники.

Але потім ці технічні двійники змінили функцію і стали відволікати увагу від справжнього тіла президента. Тобто Путін перейнявся своєю безпекою – він став боятися, що його можуть убити. І тому на такі заходи, де було багато народу, якщо це було на свіжому повітрі, де могли сидіти якісь снайпери або йому могли хлюпнути кислотою в обличчя або ж вистрілити в упор (як це було з кількома американськими президентами), і був задіяний цей двійник.

З іншого боку, їх використовували, коли треба було робити те, що нам описав Гліб Каракулов, офіцер ФСО, який втік восени 2022 року. Він розповів, що коли, припустимо, Путін сидить в Бочаровому струмку (літня резиденція Володимира Путіна в Сочі, – Главред) і хоче сидіти там далі, то тоді він відправляє кортеж зі своїм двійником кудись до Москви. І якісь люди, навіть наближені, в аеропорту або літаку бачать, що якийсь Путін їде до Москви. А в цей час справжній Путін залишається знову бити байдики в Бочаровому струмку. Ось для цих цілей у Путіна були двійники досить давно і досить тривалий час.

Але в останні 2-3 роки ми помітили іншу тенденцію – люди, які претендують на інсайд з Кремля, стали говорити, що у Путіна насправді якісь проблеми зі здоров'ям. Вони наводили як докази те, що разом з ним або до нього їздить величезна кількість лікарів, в тому числі онколог або ендокринолог. Просто так возити їх за собою сенсу немає. Це терапевта можна возити завжди, тому що в принципі будь-який президент в світі, у якого є трошки грошей, завжди має якогось лікаря-терапевта, у якого є навички, припустимо, реаніматолога. Тобто який може просто, якщо трапляється якась криза, надати кваліфіковану допомогу прямо на місці з використанням тих технічних засобів, які теж завжди є у президента. Але ось такі спеціальності доводили, що дійсно у президента Путіна, можливо, є якісь проблеми зі здоров'ям. Також на це вказували і його фізичні зміни, тому що ми стали помічати, що один Путін став не схожий на іншого себе, припустимо, з різницею в 24 години. Припустимо, людина має худорляве обличчя, і раптом воно у неї розпухле, одутле, явно нездорового кольору.

Дивіться відео інтерв'ю Сергія Жирнова Главреду про двійників Путіна:

Усе це породжувало чутки, і поступово народився ось цей міф про працюючого двійника, який навіть став за Путіна щось говорити. І, до речі, цей міф прилип до Путіна, і тепер йому від нього дуже важко відв'язатися.

І для Путіна найстрашніша річ сталася в президентській комунікації, тому що коли він виходить на люди, то перше питання, яке починають задавати в медіасфері – справжній це Путін чи ні. А це жахливо для президента, тому що ніхто вже не обговорює те, що робить Путін, навіщо це потрібно, на які гроші, до чого це веде. Тобто говорять не про зміст його політики, а про те, чи справжній це Путін. Точно так само, як до нього прилип інший ярлик, "бункерного діда", який безвилазно сидить в бункерах (а вони, мовляв, у нього всі однакові) і пудрить нам мізки, кажучи, що він в Кремлі, а насправді він Ново-Огарьово або на Валдаї, на Алтаї або в Сочі. Тобто виходить, що всі ці дивні речі, які він організував, б'ють рикошетом по ньому самому. Тобто це такий бумеранг, який до нього ж і повернувся.

Це питання постало руба, коли ми стали помічати речі, які не відповідають ні поведінці, ні психології, ні фізичній формі людей, схожих на Путіна. Для мене цей переломний момент настав у липні 2022 року, коли ми бачили Путіна одного, який гуляє з Шойгу та його донькою ввечері в Пітері 30 липня, і у нього там абсолютно не працює права рука. Вона абсолютно паралізована, і він сам виглядає, як старий – у нього хода старого, він відганяє комарів лівою рукою від правої сторони обличчя. А на наступний день з ним відбувається диво, як в казці про Коника-горбунка, коли Іванко-дурник стрибнув в казан з киплячим молоком і вистрибнув звідти молодим, струнким і здоровим. І ось така сама річ трапилася з Путіним 31 липня, в день Військово-морського флоту, коли Путін скакав, наче молодий козлик, з корабля на корабель і всім тиснув руки. Ось тоді я абсолютно чітко побачив, що це два різних суб'єкти.

Далі ми це підтвердження отримали в останні місяці 2023 року, а саме, коли 21 лютого Путін виступав перед зборами і він був один, а на наступний день, він при мінус 18 виступав перед трибунами стадіону "Лужники", де сиділи 75 тисяч осіб, і він там з усіма цілувався і обіймався. А ми знаємо, що у нього люди сидять по 2 тижні на карантині, що він відкидає Макрона за 79 кілометрів і треба брати морський бінокль, щоб побачити, хто знаходиться по інший бік столу. Я перебільшую, звичайно, але це ми всі розуміємо. І коли Путін з Ново-Огарьово їде в Кремль, то Москву перекривають на дві години, у нього там кортеж весь броньований, а тут раптом якийсь чоловік, схожий на Путіна, без охорони вночі їздить за кермом автомашини Маріуполем. І ми всі розуміємо, що, звичайно, це не відповідає психотипу Путіна. Що б нам не розповідали, люди так не можуть змінюватися – тобто це треба бути хворою людиною психічно, тому що біполярні люди можуть в одну секунду сміятися, а в наступну – вже влаштовувати скандал і бути дуже агресивними.

У будь-якому випадку, з цього моменту питання про двійників вже підтвердилося і для мене. До речі, ось останньою "вишенькою на торті" був приїзд дівчини з Дагестану до Кремля, коли вийшло так, що Путін сам сказав, що, мовляв, взагалі-то, тебе привезли до мене, тому що я нікуди звідси не можу їздити. Тобто він сам сказав, що не їздить по країні, а буквально напередодні людина, схожа на Путіна, була в Дагестані, причому в абсолютно невластивих йому умовах. Тобто він там цілувався з якимись божевільними тітками і дівчатками-підлітками, знімав піджак і показував, що у нього немає бронежилета.

Загалом, все це було абсолютно не схоже на Путіна. І найголовніше – він був фізично не схожий на самого себе. І це за сучасних умов техніки доказово. До речі, одна японська телекомпанія зробила те, чого, до речі, чомусь не зробили інші люди. Вони просто взяли фахівців, антропологів, які працюють з поліцією, наприклад, проводять упізнання людей, злочинців або жертв злочинів і науково довели, що є три різних Путіна. Крім того, вони запросили аудіоспеціаліста, який також працює з поліцією у розпізнанні голосів. Він теж сказав, що є три різних Путіна, у яких різний тембр голосу і різні форми аудіоекспресії. Загалом, японці це довели з наукової точки зору.

До речі, ви згодні з висновком японців про те, що їх троє? Взагалі скільки двійників може бути у Путіна? Тому що є різні цифри - російські журналісти взагалі шістьох або сімох нарахували раніше…

Я знаю, є такі дослідження – там просто люди дивилися фотографії, порівнювали і прийшли до висновку, що вушні раковини у них різні. До речі, начальник ГУР України Кирило Буданов теж говорив про те, що з їхньої точки зору у Путіна є двійники, і він це абсолютно офіційно підтвердив. Але тут нам можуть сказати, що Україна воює з Росією, тому, так би мовити, вони не дуже об'єктивні люди в цьому сенсі. Та й Кирило Буданов, до речі, довів, що він може тролити Путіна і Російську Федерацію і говорити, що у них "кріт" в Кремлі.

Тож я б не сказав, що це абсолютний доказ, але ці дослідження виникли, до речі, ще років 15 тому. І двійників люди навіть класифікували і придумали їм прізвиська – там є якийсь там "Удмурт", "Весільний", "Говорун". І в цьому сенсі це, швидше за все, схоже на правду.

Коли у нього було дуже багато людей, схожих на нього, це були, як я вам уже сказав, технічні двійники, тобто люди, які просто тусувалися десь на публіці. Там було неважливою дуже велика відповідність, і їх могло бути багато, тому що у тодішнього Путіна був дуже щільний графік. І, по-моєму, навіть колись він на цій справі попався. Я зараз не згадаю, хто саме сказав і коли, але говорили про те, що прокол стався, коли два Путіна виникли одночасно в двох різних місцях.

А реальний Путін з'являється найчастіше в Кремлі, я так розумію? Взагалі навіть якщо брати до прикладу цих трьох, то, умовно кажучи, чи є якесь розмежування? Де з'являється оригінал, а де - заміни?

Ну, найпростіше розмежування було таке, що на всіх заходах, які важливі з точки зору держави, може з'являтися тільки справжній Путін. Тобто я не бачу, як перед Федеральними Зборами може з'явитися двійник, або зустрітися з Сі Цзіньпіном чи з Байденом. Тобто в цьому сенсі за важливістю заходу ми можемо говорити. Припустимо, коли приїжджали керівники шести африканських держав і зустрічалися з якимось Путіним, то для мене це абсолютно не міг бути справжній Путін. Тому що африканський континент славиться тим, що там багато всяких, абсолютно жахливих хвороб (лихоманка Ебола та інші невиліковні або ті, які важко лікуються). І Путін з його турботою про власне здоров'я не міг так облизуватися з цими африканцями – тут, звичайно, був двійник. А далі я для себе виділив таку річ: коли це були абсолютно важливі заходи на кшталт, припустимо, прийняття чотирьох захоплених регіонів до складу Російської Федерації, то тут не міг бути двійник. І ось я помітив, що людина, яка виступає на таких важливих заходах, постійно покашлює. Тобто у справжнього Путіна якась проблема з горлом, і вона настільки серйозна, що з нею нічого не можна зробити медикаментозно. Бо якби могли лікарі що-небудь зробити, вони б зробили, бо це йому шкодить під час таких виступів.

А далі виникає Путін, який може говорити навіть досить тривало і абсолютно не кашляючи, зі свіжим голосом. До речі, японці і оголосили, що у них різні тембри голосу і аудіоекспресія. Вони кажуть, що це просто дві різні людини.

Ось такі спостереження. А ще у мого партнера по Інтернету, з яким ми щотижня робимо підсумки тижня, генерала СЗР, який, до речі, іноді працює з Валерієм Солов'єм, є теорія, що останнім часом ми взагалі бачимо тільки двійника, тому що справжній Путін просто хворий і непрезентабельний. У нього там рак чогось, і взагалі сидить, мало не вмираючий якийсь Путін, а замість нього постійно виходить двійник. Але я з цією теорією не дуже згоден, тому що мені здається, що все-таки ми бачимо справжнього Путіна досить регулярно, і він, до речі, не створює враження смертельно хворої людини.

Я працював з приватними швейцарськими клініками досить тривалий час і з медичним центром управління справами президента РФ. І хоча у мене немає медичної освіти і я не претендую ні на які супер медичні знання, але око у мене намітане. Тобто, коли ви багато років перекладаєте людям, які відвідують лікарів, то, загалом, ви помічаєте, що людина, у якої добре здоров'я, виглядає трохи інакше в порівнянні з тією людиною, у якої є якась проблема. Ось я проблем зовні у справжнього Путіна не бачу, крім того, що у нього проблеми з головою в тому сенсі, що він просто для мене дурень. Але це невиліковна проблема.

Якщо раптом не стане реального Путіна за певних умов, то як довго його оточення або ті, хто, скажімо, контролює цих двійників зможуть обманювати росіян, підсовуючи їм, умовно кажучи, лже-Путіна?

Це може тривати досить довго, поки є якась домовленість "нагорі". Я для себе її позначив таким чином: в принципі, Путін усіх дістав, від нього всі втомилися і хотіли б позбутися. І тому, якщо Путін помре, я не думаю, що його почнуть нам підсовувати. Але там проблема ось яка: за Конституцією, коли помирає президент Російської Федерації, влада тимчасово переходить до прем'єр-міністра, який стає виконуючим обов'язки президента і повинен протягом 90 днів організувати і провести нові президентські вибори. І ось якщо є консенсус у "верхівці", що Мішустін, чинний прем'єр, здатний зробити щось в інтересах цієї "верхівки", то тоді цьому Путіну дадуть спокійно померти. Тобто скажуть, що Путін помер, і що процес зміни президента запущений.

Інша справа, якщо виникне якась проблема. Наприклад, якщо частина еліти навколо Путіна буде вважати, що Мішустін не здатний зробити так, як їм хочеться, або більше того, навіть активно працює на протиборчу групу в тій же самій "верхівці". І ось тоді можливо, що виймуть двійника і видадуть його за ще чинного Путіна, але тільки з однією метою: щоб вийшов цей двійник і сказав, що він тимчасово передає владу. Ось так, як це зробив Єльцин, коли той сказав "Я втомився, я йду" і вказав на конкретну людину, якій він передає владу. І якщо ця конкретна людина буде не прем'єр-міністром, ось тоді цей двійник має сенс на існування. Грубо кажучи, тоді він просто повинен зламати конституційний механізм і сказати, що, мовляв, за Конституцією прем'єр-міністр мене заміщає, а я вирішив взагалі уряд відправити у відставку, Мішустін більше не є прем'єр-міністром, а я тимчасово передаю свої повноваження, припустимо, Патрушеву, синові Патрушева або кому завгодно, кого я назву. І головне, що цей механізм має суперечити тому автоматичному механізму, який закладений в Конституції. Ось в цьому випадку якась силова група навколо Путіна може піти на те, щоб зберегти двійника.

В іншому я не думаю, що у них є інтерес довго зберігати цього двійника, тому що в будь-якому випадку це рано чи пізно може якось проявитися. Ми, до речі, вже бачили, що якісь путіни або люди, які видавали себе за Путіна, починають розповідати нам якісь казки і небилиці зі своєї біографії. Тобто водій таксі, десантник, хоча ми знаємо, що Путін ні в яких десантних військах ніколи не був, за винятком трьох тижнів стажування після вступу в ЧІ (Червонопрапорний інститут), коли нас всіх посилають на три тижні в повітряно-десантну дивізію і де ми всі повинні були стрибнути з парашутом. У нього теж це було, але чоловік розповідав про себе, як про десантника. Тобто жодна нормальна людина, ЧІшник або КДБшник, ніколи не буде говорити, що 3 тижні стажування в Тульській дивізії або там десь там на Кавказі - це служба в десантних військах. Тож не думаю, що довгострокове перебування такого двійника в інтересах будь-якого угруповання навколо Путіна. Його можуть зберегти тільки на той випадок, щоб провести неконституційну передачу влади не прем'єр-міністру, а комусь іншому. Тільки в цьому випадку.

А коли таке може статися? Коли може запуститися цей механізм?

Цей механізм може запуститися в двох випадках: або коли Путін помирає сам, або коли його фізично усувають. І це може зараз запуститися коли завгодно, тому що Путін вже 24 роки офіційно при владі. Тому що я не рахую, до речі, 4 роки Медведєва, оскільки це теж термін Путіна. Тобто він вже пробув п'ять термінів. І тому це може виникнути коли завгодно, тому що від нього всі втомилися. Більш того, він старий в російському розумінні. Тому що у Франції людина, якій 70 років, як в мультфільмі про Простоквашино: "Я тільки жити починаю, на пенсію переходжу". Але в Росії, як ми знаємо, одна половина чоловіків взагалі не доживає до пенсійного віку, а ще чверть помирає протягом п'яти років одразу після досягнення пенсійного віку. І тому Путін якому 70 років за офіційною біографією, а за неофіційною навіть 72 вже в зоні ризику. І тому це може статися в будь-який момент.

Тобто жодні зміни і якісь події на фронтах, пов'язані з поточною війною, на це не вплинуть?

Вплинуть, тому що ось це якраз другий варіант, про який я говорив, коли Путіна прибирають. Коли якесь угруповання, яке не задовольняє політика Путіна і яке розуміє, що Путін чіпляється за владу і стає гальмом. А він вже давно ним став, тому що сімнадцятий місяць Путін проводить самогубну політику для власного режиму і для тих людей, які знаходяться навколо нього. І всі вони, загалом, вже розуміють, що його треба усувати. За винятком тільки тієї групи, яка заробляє на війні в Україні. Ось ті люди, які десь ставлять нікому не потрібні "зуби дракона", копають тисячі кілометрів окопів, або такі, як Пригожин, який постачає російській армії продовольство і заробляє на цьому величезні гроші. І ці люди, звичайно, зацікавлені в тому, щоб цей шлях залишався. Всі інші, в тій чи іншій мірі зацікавлені в тому, щоб Путін змінився.

До слова про Пригожина. Коли був цей бунт і Пригожин йшов на Москву, хто тоді, по-вашому, втік з Кремля - справжній Путін або двійник?

Можливо, що двійника залишили про всяк випадок – раптом доведеться що-небудь показати. Але справжній Путін, безумовно, втік. Справжній Путін - дуже боягузлива і дуже слабка людина, і він, безумовно, втік, чи то в Пітер, чи то на Валдай, чи то на Урал, чи то на Алтай – куди завгодно, аби тільки не залишатися в Москві. У цьому я переконаний на сто відсотків.

А навіщо, по-вашому, ось так демонстративно показували цю слабкість Путіна? Адже можна ж було, припустимо, показати Двійника – про якого ви згадували - мовляв, він у нас нічого не боїться, залишився і навіть бунт його не злякав…

Я думаю, перш за все тому, що Путін психологічно був не готовий. Незважаючи на те, що він сам винен у цьому бунті, я багато місяців вже пояснюю цей механізм, тому що Путін сам створив Пригожина, який пішов в атаку на міністра оборони і начальника генерального штабу. А потім перейшов в атаку і на самого Путіна, заявив себе, як політичного діяча, кандидата в майбутні президенти де-факто, навіть якщо він про це не говорив. А потім навіть почав вже про це говорити прямо, тому що він почав відкрито критикувати Путіна, суперечити йому в оцінці війни і так далі.

У Путіна була ось яка боязнь. Якби він сам втік, а в Кремлі, припустимо, залишився прем'єр-міністром Мішустін, то він знає, що за Конституцією влада автоматично переходить прем'єр-міністру. Тому він обов'язково взяв з собою і прем'єр-міністра. І з тієї ж причини він, швидше за все, вважав за краще не залишити там двійника. Тому що, врешті-решт, на зеленому телевізійному екрані завжди можна зняти себе на тлі Палацової площі Кремля і видати це хромакеєм.

Це, загалом, давня телевізійна річ, яку тепер використовують навіть блогери. А якщо її використовувати добре і красиво, то йому і не потрібно бути в Кремлі фізично, щоб щось там віщати. І в цьому сенсі, я так думаю, що він теж взяв усіх цих двійників або наказав їх закрити і не випускати, тому що боявся, що цей двійник вийде і від імені Путіна скаже, що припиняє війну і передає повноваження Пригожину. Тому що такий варіант під час палацового перевороту теж можливий. Я так думаю, що Путін цього боявся набагато більше, ніж того, що його ніхто не побачить в Кремлі.

Якщо говорити про таку параною Путіна і схибленісті на охороні. Я розумію, що його єдиний страх, як ви вже говорили раніше, полягає в тому, що він боїться за своє життя. Якщо він так боїться, то чи може він піти на застосування тієї ж ядерної зброї, якою Росія вже кілька місяців лякає світ?

В принципі, це психологічно суперечить людині, яка боїться за своє життя. І у вашому запитанні я вгадую напрямок, в якому ви мене штовхаєте, і тут я повинен сказати, що, звичайно, це було б протиріччям. Але це протиріччя тільки зовнішнє, тому що Путін взагалі самогубець за своєю суттю, але він хворий самогубець. Адже ті люди, які дійсно хочуть покінчити з собою, вони просто тихо щось приймають і вмирають. Однак є люди, які насправді цього не хочуть, але хочуть привернути до себе увагу. І Путін відноситься саме до таких – він постійно кричить про цю ядерну бомбу, тому що, строго кажучи, у нього немає ніякого іншого аргументу на крайній випадок просто не залишається.

І він в цьому сенсі, до речі, вже давним-давно перестав сприйматися серйозно, тому що він, як той самий хлопчик, який кричав "Вовки, вовки", а коли настав момент, коли прийшли справжні вовки, йому вже ніхто не вірив.

У Путіна одночасно є ще й величезний комплекс неповноцінності. Він людина, в якій КДБ, до речі, помітила цю психологічну проблему. Тобто коли він навчався Червонопрапорному інституті, у нього була бійка і був привід в міліцію. З ним, до речі, працювали психологи після цієї бійки, розпитували його і вони зрозуміли, що це людина, яка надзвичайно емоційно приймає рішення, незважаючи на те, що він це ретельно приховує. І під впливом емоцій він може прийняти абсолютно ірраціональне рішення.

Він, до речі, довів це, і саме через це його не взяли в розвідку, а в його характеристиці в інституті написали, що він "емоційно нестабільний, морально і психологічно нестійкий до стресу, і в стані стресу під впливом емоцій може прийняти ірраціональне рішення, небезпечне для нього самого і для служби". Тому після року навчання в Червонопрапорному інституті замість того, щоб його залишити в Москві, в штаб-квартирі першого Головного управління зовнішньої розвідки в Ясенево, його відправили назад до Ленінграда. Ця характеристика КДБ підтверджується. І це, до речі, створює небезпеку, що Путін може зробити ірраціональний крок, а саме натиснути на ядерну кнопку. Тобто коли він відчуває себе ображеним, він, як той Карандашев каже: "Так не доставайся же ты никому".

Він здатний на такий крок, тому що війна в Україні абсолютно довела, що це – риса його характер. Війна була ірраціональна, дурна і з військової точки зору, і провальна з економічної, політичної, геополітичної, соціальної та якої завгодно ще точки зору. Але Путін уперся і одного разу впершись рогом в якесь ірраціональне рішення, він не здатний або дуже з великими труднощами здатний від нього відмовитися.

Ще хотіла у вас уточнити з приводу методу підбору цих двійників. Тому що навіть якщо подивитися по двійникам, принаймні тим, кого ми бачили на фотографіях, вони відрізняються як візуально, так і за віком. У них схожа поведінка, японці, як ви говорили, довели, що у них різні тембри голосу. Як їх підбирають - за яким принципом?

Їх підбирають за тим же критерієм, як в голлівудських фільмах, коли підбирають дублера. Щоб він мав бути злегка схожим на головного персонажа. Все залежить від того, яку роль він може грати – якщо потрібно просто в динаміці зіграти якийсь невеликий шматочок, то там людина, може, навіть дуже не сильно схожим на персонажа. Просто він має взяти якісь характерні риси для персонажа - це може бути положення тіла в просторі, руху, форма експресії цієї людини.

Звичайно, коли підбирають двійника, з ним працюють гримери, режисер. Він переглядає багато-багато фільмів, виступів людини, на якого вона має бути схожою. Але чому тут не можна, припустимо, зробити того, що роблять у фільмах і просто одягти на нього грим? Тому що це помітно. Якщо зняти з великим збільшенням, то фахівці це виявлять. Тому що фахівці в кіно знають, як це робиться і знають, що це буде видно на екрані. На екрані телевізора у фільмі це неважливо, тому що ми розуміємо, що це фікшн, і що там якась легка несхожість або сильна загримованість - не проблема. А в житті, навпаки, проблема, тому тут змушені використовувати людей, які просто за своїми рисами обличчя схожі.

Але з Путіним, до речі, сталася ситуація, яка полегшує це завдання, тому що він дуже сильно молодиться. Він дуже хоче не старіти якомога довше, тому йому проводилося вже кілька пластичних операцій. Це абсолютно ясно, тому що у людини в його віці (а я на 9 років його молодше) все одно на певному етапі це стає помітно неозброєним оком. У Путіна цього непомітно, тобто у нього абсолютно явно були пластичні операції. А коли людині роблять пластичну операцію, то їй змінюють структуру обличчя, і тоді вже двійнику стає легше бути до неї подібним.

Що відбувається з тими, хто виконав свою функцію – вони довго живуть?

Хтось із них, подейкують, помер своєю смертю. Зрозуміло, що в Росії чоловіки живуть дуже недовго. Інших, безумовно, мають утримувати в особливих умовах. Тобто ми розуміємо, що у цих людей, швидше за все, немає сім'ї. А якщо і була, то, ймовірно, зробили так, щоб її не стало, щоб людина більше не була ні до кого прив'язана.

Вони живуть, швидше за все, в умовах постійного карантину. Тобто вони живуть у золотій клітці - в'язниця для них Кремль, Ново-Огарьово, тобто будь-які резиденції Путіна, де їх утримують. Можливо, просто є якесь крило, куди є доступ у дуже маленької кількості співробітників, щоб серед охорони і обслуги не поширювалася ця історія.

І навіть я думаю, що там, всередині цієї резиденції, стежать, щоб ось ці два Путіна не виникли в один момент в одному місці, щоб навіть персонал не зрозумів, що є якісь двійники. Я так думаю, що вони підтримують якусь ілюзію того, що Путін все-таки один. І таким чином, у них, як по Дюма, залізна маска. Хоча я не думаю, що їм там надягають якісь маски, але їх, можливо просто гримують, щоб вони не були схожі на Путіна тоді, коли вони приймають їжу. Тобто людині просто щоб перестати бути схожою на Путіна, треба одягти перуку, приклеїти вуса і бороду, поставити інші зуби, лінзи і все. Хіба що там працює який-небудь консультант. Але, звичайно ж, вони живуть у клітці, їх нікуди не випускають, тому що якщо, не дай бог, такий Путін вийде на свободу і знайде якусь свободу пересування, то він може наламати досить багато дров.

Як ви вважаєте, скільки Путін може витрачати на своїх двійників? Якщо подивитися навіть на те, що ви описали – і пластичні операції, і всі ці маніпуляції, то це досить пристойна сума має бути.

Якщо ви ставите таке питання, значить, ви ще досі не зрозуміли, що в Російській Федерації немає питання грошей. Путін розглядає державний бюджет всієї Російської Федерації як свій власний. І в цьому державному бюджеті, принаймні третина, а насправді половина доходів засекречені. І не має жодного значення, скільки грошей на це виділяється – це зовсім не проблема для Путіна, в тому числі і для його двійників.

Тим більше, що насправді вартість цих операцій була б високою, якби вони були на Заході. Це якщо ви берете відомого пластичного хірурга, який за операцію бере по 100-200 тисяч доларів, а іноді навіть більше, бо, наприклад, у голлівудських зірок мільйонами розплачуються. У Путіна зовсім інше - у нього є якісь хірурги, які працюють на нього. Вони є функціонерами, їм дають палаци, дачі, машини, гроші, але це зовсім не ті гроші, які існують на відкритому ринку. Я не думаю, що утримання якоїсь людини вже таке дороге. Ви не будете їсти по три кілограми ікри кожен день, це погано для здоров'я. Навіть якщо ви фізично захочете витратити багато, ви ж не будете купувати Shateau Petrus кожен день по пляшці, яка коштує по 20 тисяч доларів. Але в будь-якому випадку, все одно це абсолютно не ті витрати, які хвилюють мільярдера і олігарха Путіна.

Хто такий Сергій Жирнов

Сергій Олегович Жирнов - полковник запасу другого розряду, колишній розвідник-нелегал. Журналіст, економіст-міжнародник, громадський діяч, правозахисник, міжнародний консультант, пише cyclowiki.org.

У 1999-2001 роках прославився своєю безпрецедентною історією зі спробою в судовому порядку отримати на руки диплом про закінчення Кі КДБ СРСР. Служба зовнішньої розвідки Російської Федерації з 1997 року відмовляється видати колишньому розвіднику-нелегалу Жирнову його власний диплом про закінчення давно розшифрованого шпигунського вузу під приводом небезпеки розголошення державної таємниці. Неординарна судово-шпигунська історія отримала широкий публічний резонанс в Росії і за кордоном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти