На Росію чекає розпад та громадянська війна, а Україна захопить її території до Калуги – Соскін

30 вересня 2022, 06:00оновлено 1 жовтня 2022, 08:36
ЗСУ треба встигнути перешкодити Росії "оформити" анексію територій України, інакше війна може затягнутися щонайменше на 5-10 років, вважає Олег Соскін.
Олег Соскін
Україна повинна завдати удару на чотирьох напрямках, щоб зупинити анексію своїх територій - Соскін / Колаж Генштаб ЗСУ, Главред

Характер війни Росії проти України після успішного контрнаступу ЗСУ у Харківській області змінився. Українська армія захопила ініціативу на полі бою і поступово просувається в напрямку Луганської та Донецької областей. Російські війська намагаються наступати тільки в районі Бахмута.

Успіхи армії України на полі бою змусили Кремль змінити свої плани. Росія оголосила мобілізацію і зважилася на проведення незаконних "референдумів" в Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях. Київ і цивілізований світ псевдореферендуми не визнає, проте Москва розраховує на анексію українських територій і нібито поширення на них, в тому числі, і ядерної доктрини РФ.

В інтерв'ю Главреду директор Інституту трансформації суспільства, політолог і економіст Олег Соскін розповів про мобілізацію в Росії, шанси ЗСУ на удар по військах РФ в чотирьох областях, небезпеку "референдумів" на окупованих територіях, майбутні бунти в Росії, загрозу ядерного удару Москви, сценарії заходу ЗСУ на російську територію та ймовірну глобальну війну, яка може затягнутися на 10-15 років.

Як ви оцінюєте рішення Путіна оголосити мобілізацію в Росії?

Рішення можна назвати божевільним. В указі Путіна немає цифри, скільки людей насправді хочуть призвати. Російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив про плани мобілізувати 300 тисяч осіб. Однак реальні дії Москви показують, їх мета - призвати мінімум 1 400 000 людей. Цифру називали і опозиційні ЗМІ, які писали, що в котлі, який можна використовувати для забору живої сили, близько 24 000 000 людей. Призивають 5% від населення, яке могли б забрати на війну, це не так і багато.

У Кремлі все прорахували механічно, але не врахували, що почнеться паніка. Вони пішли на сценарій "лоботомії". Всі розумні люди, серед яких IT-фахівці, кріейтори, менеджери, діяльність яких має відношення до п'ятого-шостого технологічного укладу, побігли з країни. Йдеться про професіоналів високого рівня, творчу молодь.

Мобілізація проходить лише декілька днів. До кінця вересня територію Російської Федерації залишить 5 мільйонів чоловіків мобілізаційного віку - людей розумних, які думають. Інші теж втечуть. Залишаться тільки так звані "рослини" - паупери, люмпени, плебс, пролетарії та маргінали. Проте це алкаші.

Призиватимуть до армії, в основному, "рослин" з національних республік, так званих, протонаціональних держав. Коли вони всі разом опиняться в тренувальних таборах, виникне дуже важкий мікс антагонізму, адже всі вони різні – якути, буряти, татари, башкири та інші народності. Почнуться національно-релігійні зіткнення. Вони отримають зброю і мілітаристську обробку свідомості. Якщо раніше вони, з точки зору ідеології, були ніякими - ані плюс, ані мінус - тепер їм доведеться зробити свій вибір.

Ситуація неймовірна, наслідки складно уявити. Всі отримають бойову зброю з патронами, якою навчать користуватися. Невідомо, куди вони можуть направити свою зброю.

Втеча найрозумніших людей призведе до обвалу економіки. Є інформація, що глава Центробанку Росії Ельвіра Набіулліна вже подала у відставку. Володимир Путін, коли вітав жінок 8 березня, клявся їй, що жодної екстреної мобілізації не буде. Він знову збрехав. Набіулліна казала Путіну, що залишиться на посаді тільки в тому випадку, якщо він не оголосить мобілізацію. Неможливо зберегти стабільність грошей в таких умовах – біржі падають на декілька відсотків, знижуються ціни всіх класних фішок.

Відбувається дестабілізація всього процесу виробництва. Жирового прошарку, який був до кінця першого півріччя поточного року, вже немає. З серпня почали падати експортні доходи, у вересні Росія піде в дефіцит держбюджету. Росіяни з'їдять весь той навар, який у них з'явився в результаті зростання цін на газ, нафту і нафтопродукти. Фінансово-економічна ситуація погіршується. Заходити до осені-зими з такими показниками - це божевілля.

Крім того, Путін своїм рішенням дестабілізував соціальну ситуацію в країні. Там всі звикли щодня займатися своєю справою. Десь війна йшла - ура, повболіваємо, як за хокей і футбол. Тепер війна увійшла в квартиру і сім'ю до кожного, і проблему треба вирішувати. Причому це ще не прийшли похоронки, а вони надходитимуть масово. Буде ще один важкий наслідок.

Оголошенням мобілізації Путін остаточно розколов Генеральний штаб і відійшов від нього. Найважчий період проходження служби - курс молодого бійця. У цивільних осіб виникають труднощі. Тут будуть мільйони таких людей, і ніхто не знає, що з ними робити і як їх готувати в умовах війни. Бойові генерали розуміють - для їхніх військових підрозділів це катастрофа.

Виходить, у Росії оголошена все-таки загальна, а не часткова мобілізація?

Путін збрехав, коли заявив про часткову мобілізацію. Заходи можна назвати навіть тотальною мобілізацією під виглядом загальної. Він завжди бреше. Обманював, коли в березні жінкам сказав, що мобілізації не буде. Заперечував напад на Україну і казав про територіальну цілісність держави.

Він просто брехун. Патологічний брехун-маніяк, вірити якому не можна. Думаю, Путін і сам не пам'ятає, що казав тиждень або три тижні тому. Його місце в божевільні, разом із Лукашенком, Володіним, Медведєвим та Пєсковим. Це одна палата № 6, в якій йому було б класно.

У Росії зробили концтабір із величезної території, імперії, яка недорозвалилася. Але її почне рвати зсередини. Путін порушив стабільність і вивів країну, яку постійно підживлювали седативними засобами, зі стану анабіозу. І тепер вся країна залишилася без "седативного препарату". Загалом, як казав Пушкін, найстрашніший - російський бунт, безглуздий і нещадний. Путін відкрив скриньку - і почалося.

Як ви вважаєте, чи можуть у такій ситуації статися масові протести, які призведуть до відсторонення Путіна від влади?

Масових протестів поки не буде. Повинна з'явитися карткова система, щоб не було чого жерти. Ось коли почнеться девальвація рубля, за рубль нічого не можна буде купити, проблеми в регіонах, підуть похоронки... Загалом, коли почнеться бардак, так званий, ентропійний хаос, коли їжа і горілка зникнуть, почнуться побоїща.

Чекати залишилося недовго - все відбудеться в січні або лютому.

Виходить, за декілька місяців Росія може зіткнутися з такими серйозними проблемами?

Росія в обов'язковому порядку зіткнеться з проблемами. Економіці вже кінець. Євросоюз ухвалить восьмий пакет санкцій проти Росії, інші банки відключать від SWIFT, під обмеження може потрапити Білорусь.

Відбувається криза і в інших країнах – Іран захлинається на тлі протестів, у Китаї щось почалося з главою держави Сі Цзіньпіном. Руйнується вся система союзників Путіна, а світова криза є ключовим фактором краху російської держави.

Думаю, десь у січні 2023 року в Росії почнеться бунт.

Події в Росії будуть блискавичними або затягнуться на певний час?

Все відбудеться блискавично. Напруга буде накопичуватися, а потім прилетять "чорні лебеді" і десь розірветься слабка ланка. Почнеться обвал за принципом доміно. Щось станеться, після чого почнеться Армагеддон.

Ми бачимо масу проблем під час мобілізації в Росії - в соціальних мережах публікують кадри з п'яними людьми... Але раптом Москва спробує змінити ситуацію, підібрати компетентні кадри, зібрати ударний кулак і піти, наприклад, на Київ, Харків, Одесу та інші міста?

Це неможливо. Особливо за нинішніх умов. Російським військам протистоїть армія України, яка озброєна сучасною зброєю Заходу. Українські підрозділи пройшли підготовку у Великобританії та США – кращих військових центрах.

Мобілізованих росіян відправили на забій. Перевага української армії в тому, що вона, по-перше, на своїй землі. По-друге, вона дуже мотивована і розлючена. Армія національна - моноармія титульної слов'янської нації, вважай 100% русичів. Вона розлючена страшними геноцидними вбивствами в Бучі, Ізюмі і не тільки. Зупинити армію не можна, вона кришитиме військо ворога.

Військам Росії нема чим відповісти - мотивації немає. Російські вояки - запійні алкаші, яких набрали з низки регіонів, де проживає фінно-уральська група, азіати, монгольські народи – калмики, буряти, тувинці. Люди навіть не розуміють, що вони робитимуть в Україні. Зокрема бурятів із 64-ї окремої мотострілецької бригади, які були в Бучі, практично всіх знищили. Немає 3-го корпусу, 12 тисяч військових, їх з озброєнням перебили всіх.

Якщо перебили контрактників, яких готували 10 років, і той же 3 корпус, що можуть зробити мобілізовані паупери та люмпени? Вони отримають максимум місяць на підготовку. У таких військ немає сучасної зброї, а зіткнуться вони з сотнями тисяч мотивованих українських бійців, які знаходяться на своїй землі.

А на що тоді розраховує Путін?

А на що може розраховувати божевільний? Він просто здійсює божевільні вчинки. Думає, що він месія, бог.

Це божевільні, кадрові КДБісти нижчого рівня, які випадково потрапили нагору, зусиллями ідіотів-олігархів – з бруду в князі. Діють, виходячи з егоцентризму.

Путін вважає, що він вершитель мільйонів інших доль і з ним нічого не може статися. Але на нього чекає доля Гітлера, Сталіна, Мао Цзедуна, Пол Пота. Клініка!

Як надалі розвиватиметься ситуація на полі бою в Україні?

Ми побачили фальсифікації, клоунаду, названу "референдумами". Вони оголосили "результати", які вже прописані і готові. Але у ЗСУ, керівництва і генералітету нашого Генштабу є декілька днів для того, щоб завдати смертоносних ударів по російських військах на нашій території.

Армія України може зайти в Херсон, треба зробити це будь-якою ціною. Потрібен вогняний смерч. Треба використовувати будь-які засоби. Після заходу в Херсон там вже будуть бої.

Слід завдати удару і в Луганській області - у Сватовому, Старобільську та Луганську.

Ось ці два удари плюс тотальне бомбардування Донецька і захід до самого міста, або, наприклад, до Горлівки. Якщо піти на такий крок до початку жовтня, вся російська епопея з "референдумом" буде знищена.

А чи встигнуть ЗСУ завдати таких ударів по військах РФ? Той же спікер Кремля Пєсков казав, що Москва готова в оперативному порядку документально оформити результати "референдумів".

Я ж кажу, це шанс. Розумію, що в Запорізькій області точно вже не встигнуть. Але, можливо, саме там і готують удар для розсічення російського угруповання в Бердянську. Або існує інший план, як було у Харківській області.

Точно можу сказати - до 1-го, максимум до 2-го жовтня, треба встигнути завдати будь-якого удару. Якщо Україна встигне, проголосити результати "референдуму" буде практично неможливо, адже не буде суб'єктів, які їх нібито провели.

Потрібно досягти генерального успіху на чотирьох напрямках - Херсонському, Запорізькому, Луганському та Донецькому (Горлівка). Серйозний результат хоча б на двох з чотирьох напрямків призведе до того, що вся ця путінська затія з референдумом накаже довго жити.

Тоді почнеться вже відкрита форма ентропійного хаосу. Наслідки будуть непередбачуваними, оскільки додаткової живої сили немає. Бо якщо відправити на нульовий рубіж мобілізованих, їх можуть перебити максимум протягом 3 діб. Сотні тисяч будуть перебиті. Плани Росії в такому випадку будуть знищені.

Якщо генеральної перемоги ЗСУ до 2-го жовтня не буде, Москва оголосить результати "референдумів" і легітимує їх шляхом ухвалення рішень обидвома палатами парламенту. За такого сценарію буде важче, тому що з'явиться загроза тактичного ядерного удару, про який каже Путін.

У подібній ситуації конфлікт перейде в непрогнозовану форму. Якщо Путін, не дай Бог, завдасть ядерного удару по Харкову, Миколаєву та Одесі, від цього постраждає цивільне населення, а не армія.

І ЗСУ перейдуть у наступ на територію Росії. Вони можуть підірвати Воронезьку та Курську атомні станції, а потім і Смоленську. І тоді шиндець усім.

Згідно зі сценарієм, потім українські війська підуть до Білорусі, захоплять атомну станцію і станеться вибух двох реакторів... Польща, Литва, Латвія, Естонія, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Німеччина – всі збожеволіють.

Як діятиме Захід? Чи можливий сценарій проведення в Україні військової операції під егідою НАТО або ООН?

Сьогодні це неможливо, ситуація не зміниться і в жовтні. Що нам показала Німеччина? Пошкодувала надати танки Leopard. Там немає сьогодні політиків рівня Конрада Аденауера або Гельмута Коля. Аналогічна ситуація і у Франції.

Зброю, яка потрібна Україні, можуть дати США. Наприклад, у американців є декілька тисяч танків Abrams, які стоять на зберіганні. Українські танкісти елементарно можуть ними керувати. Танки дали Марокко, Кувейту, Єгипту, Іраку. Всім, крім України.

Причина - страх перед Росією. Можна було б давно на кораблях привезти 500-600 танків Abrams Україні. Кожен з них важить 60 тонн – найпотужніші сучасні машини.

Наявність Abrams, класних безпілотників типу Grey Eagle, ракетних систем HIMARS, далекобійних ракет на 300 км, самокерованих ракет та інших озброєнь допоможе прорвати будь-яку лінію оборони за вогневої потужності. Але зброї в потрібних обсягах не надають. А як пробити оборону, живою силою? Та йдіть ви - чого ми повинні людей втрачати! Тоді це вже атавізм, сталінсько-гітлерівська система.

Без зброї доведеться зупинитися. Буде як у Північній та Південній Кореях, а також у Південному В'єтнамі – ані війни, ані миру. Припинення вогню і заморозка конфлікту.

Сценарій заморозки війни - найбільш невигідний для України?

Якщо не отримаємо зброї, відбудеться заморожування ситуації після того, як з'являться "результати" комедії і клоунади під назвою "референдуми". Їх легітимізують бовдури в російському, так званому, законодавчому органі.

Отже, ЗСУ можуть отримати зброю після всіх цих "референдумів"?

Але Україна вже не зможе її застосувати. Отримати зброю потрібно зараз, поки бетон не застиг. Завдати ударів, про які я сказав, слід зараз. Для цього знадобляться РСЗВ HIMARS, більше снарядів і хоча б від 150 до 200 танків Leopard.

Потрібно встигнути до офіційного оформлення Росією "референдумів". Все, що ми зробимо до легітимізації, забпезпечить нам результат у майбутньому. Якщо виконати завдання не вдасться, відбудеться заморозка війни на тих рубежах, які існують сьогодні. Все це може тривати 5-10 років або скільки завгодно.

Так звані "референдуми" - відправна точка заморозки війни Росії проти України?

Так, ось приклад для нас - Північний Кіпр та Південний Кіпр. Конфлікт заморожений на десятиліття. Подібна доля може чекати і на нас.

Що чекає на Росію? Чи існує сценарій зміни влади в Кремлі або розпаду держави?

На Росію чекає національна громадянська війна. Колонії почнуть звільнятися, буде парад суверенітетів. Повториться сценарій розпаду СРСР. Сусіди захоплюватимуть території.

І от скільки Україна захопить цієї території, наприклад, до Калуги, стільки і буде нашим.

Якщо Росія ослаблена і не зможе вистояти як єдина держава, особливо в умовах територіальних претензій з боку сусідів, коли можуть статися названі вами події?

Є декілька сценаріїв. Усе залежить від України. Якщо заморожується конфлікт, то все "замерзає" до зими наступного року.

Чи залишиться Путін при владі - цього ми не знаємо. Ситуація для глави Кремля негативна, він вже дестабілізував Росію. За його влади внутрішній фінансово-економічний та соціальний колапс буде іншим.

Якщо ЗСУ вдасться звільнити шматки територій, а Кремль не зможе легітимізувати "референдуми", Росія зіткнеться з різким, швидким і тотальним вибухом. Якщо Москва зможе оформити псевдореферендуми, а Україна не встигне провести свою військову операцію, з'явиться загроза ядерного удару. Росія скаже, що захоплені українські землі – це, мовляв, їхні території.

Але фінансовий політекономічний розвал не можна зупинити, просто буде інша його перебіг. Можливо, процес займе 3 місяці або півроку. Падіння зрештою все одно відбудеться, але за альтернативним сценарієм.

У серпні в чаті на Главреді ви зробили прогноз, згідно з яким війна може затягнутися на 10-15 років. Але вона проходитиме в різних формах. І в разі ядерного конфлікту гаряча фаза війни триватиме декілька років. Після всіх подій, Харківської операції ЗСУ, чи змінилася ваша позиція?

Ні, не змінилася. Я казав, що перша фаза війни – "мінська фаза" – тривала близько 8-10 років. Нинішня фаза війни, яка почалася в цьому році, триватиме мінімум 10 років – до 2032 року так точно, до закінчення депресії і стагнації в РФ. Однак війна з території України перенесеться на територію Російської Федерації. Також війна буде в Китаї, Ірані, Туреччині, Азербайджані, Вірменії, Сербії, Косово, Албанії. Ми говоримо про бойові дії різної інтенсивності.

Обов'язково буде Балтійська війна, повинні спалахнути події в Калінінграді. Війна зачепить усіх. У листопаді-грудні після парламентських виборів у США прийдуть люди Трампа, повернеться його вплив. Буде війна Північної та Південної Корей. Все це триватиме 10-15 років.

Якщо розмірковувати про політичний сценарій зміни влади в Росії. Ми бачимо, що там відмовилися від транзиту влади, одна і та сама група керує більше 20 років. Яким чином могла б змінитися влада? Чи можуть у Росії знайти наступника Путіна?

Наступника для Путіна знайти неможливо. Тому в Росії почнуться внутрішні військові зіткнення між різними баштами Кремля, обтяжені національно-визвольними війнами, які будуть вести національні протодержави.

Наскільки я розумію, йдеться про міжелітний, міжетнічний, міжнаціональний та інші виміри конфлікту…

Так, а також про духовний і релігійний конфлікти... Росія повинна розпастися, у неї немає майбутнього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти