Фронт на півночі стане для росіян новою Чорнобаївкою - Черник

29 листопада 2023, 09:00оновлено 1 грудня 2023, 14:01
Північ України – це суцільна мережа лісів та боліт. Відтак росіяни, якщо наважаться на повторний наступ, зможуть пересуватися лише автодорогами.
Фронт на півночі стане для росіян новою Чорнобаївкою - Черник
Фронт на півночі стане для росіян новою Чорнобаївкою - Петро Черник / Главред

Україна готується до можливого розширення театру бойових дій за межі сходу та півдня, де наразі точаться найважчі бої. На думку українських військових, Росія здатна наважитись на це за підтримки представників "вісі зла" – Ірану та Північної Кореї.

В інтервʼю Главреду військовий експерт Петро Черник розповів, де РФ може розгорнути новий фронт, коли Україна може розпочати використання F-16 та за яких умов можливо досягти зламу у війні до весни.

Генерал Наєв заявив про підготовку до можливого розширення бойових дій за межі півдня та сходу. Який саме напрямок, на ваш погляд, окупанти можуть розглядати як пріоритетний для можливого наступу?

відео дня

Вихід за межі локального плацдарму можливий лише за умови, якщо росіяни відважаться завдати повторного удару з півночі, з боку Білорусі. Однак і це дуже малоймовірно, тому що вони не мають для цього технічного потенціалу, лише людський. Нагадаю, що північ України – це суцільна мережа лісів та боліт, відтак росіяни, якщо наважаться на повторний наступ, зможуть пересуватися лише автодорогами. Це для них божевілля, бо ми навчилися працювати на дорогах. Крім того, за запасами "Джавелінів" Україна наразі посідає друге місце у світі.

Після масованої атаки дронів на Київ кілька днів тому, моніторингові канали писали про роботу РЕБ з території Білорусі. Як ви гадаєте, до чого росіяни можуть готуватися?

Не варто плутати обстріли та РЕБ – це різні речі. Росіяни мають близько 30 різноманітних станцій радіоелектронної боротьби. Уся без винятку зброя, особливо ракети та "шахеди" – це радіолокатори. І завдання цих станцій – створити перешкоди тому, що обчислює політ ракет чи "шахедів". Наприклад, росіяни мають комплекс "Мурманськ", який може працювати на відстані до 5000 км (принаймні, так його декларують). Тому росіяни продовжуватимуть вести радіоелектронну боротьбу, у якій ми поки що їм програємо.

Ви сказали, що єдиний варіант розширення фронту – у разі нападу РФ з території Білорусі. Чи є якісь умови для можливого нападу? Наприклад, Путін нещодавно літав до Мінська – чи могли там про щось домовитися російський та білоруський диктатори?

Від божевільних можна очікувати чого завгодно. Варто згадати серіал "У Чорнобаївці", коли росіяни контролювали правий берег Херсонщини і розташовували техніку та особовий склад на одному і тому ж місці понад 20 разів. У здоровому глузді вже після другого удару цього б вже ніхто не робив, але не росіяни. І до чого вони вдадуться зараз, лише бог знає.

Які наслідки для України може мати розширення фронту?

Підемо від зворотного. Ми витримали початок повномасштабної війни, коли не мали достатньої кількості зброї, адекватної системи ППО, та й взагалі не чекали удару, тоді як росіяни застосували проти України найкращу техніку та підготовлений особовий склад, які тільки мали. Тоді вони не впоралися, то на що розраховують зараз? На півночі є широке розгалуження мінних полів, так звана українська лінія Маннергейма. І якщо росіяни вирішать почати повторний наступ на півночі, для них це буде божевільнею, яка з точки зору здорового глузду не підлягатиме осмисленню.

Як, на ваш погляд, може розвиватися ситуація на фронті цієї зими – яких "сюрпризів" варто очікувати від росіян до весни?

Жодних сюрпризів не буде – вони застосували усе, що могли, окрім зброї масового ураження. Ми заходимо в рутину, і нам доведеться щодня нищити в режимі сталості ліній розмежування, адже малоймовірно, що лінія фронту буде рухатися, допоки в нас не зʼявиться авіації у достатній кількості, яка б дозволила Україні завоювати перевагу у повітрі та допоки ми не матимемо достатньої кількості далекобійних ракет, якими ми зможемо знищувати усі їхні ешелони. Адже у переважній більшості на фронт усе доставляється ешелонами, а вже потім, на ґрунті, переходить на вантажівки. Тобто нам потрібно нищити все, аби до російських солдат на фронті не доходили патрони, снаряди, і навіть їжа та теплий одяг. Лише за таких умов можливий злам у війні.

Повноцінно F-16 можуть запрацювати, за моїми розрахунками, вже наприкінці зими. Але подивимося, як і коли це станеться.

У Пентагоні та країнах Євросоюзу вже говорять про зменшення допомоги Україні з боку Заходу. Чи є в нас альтернатива, та чи маємо ми змогу бодай частково замінити західну зброю?

Український ВПК потроху оживає, але й західні посадовці вголос про зменшення допомоги не говорили – про це здебільшого говорять великі таблоїди. А до цього варто ставитися з великим упередженням, адже ми вже маємо десятки підтверджених фактів вкиду від нашого противника. Тільки тоді, коли про зменшення допомоги офіційно скажуть Байден, Макрон, Шольц чи Сунак, їхні слова можна вважати вагомим аргументом.

Зважаючи на те, що в Росії наступного року заплановані вибори, там вже подейкують про можливе оголошення загальної мобілізації. Наскільки ситуація на фронті може змінитися навесні?

Якщо росіяни це зроблять, нам буде важко. Але в нас немає вибору – якщо ми програємо, нам влаштують новий Голодомор. Відповідь міститься у кількості та якості зброї, яку ми матимемо. Не за номенклатурою, бо тут ми на вершині, адже все, що могли надати нам союзники, нам вже надали – союзникам тут вже нічого нам запропонувати. Нам потрібно багато F-16, багато авіабомб та далекобійних ракет до них. Коли американці свого часу воювали з режимом Саддама Хусейна, за півтора місяці вони застосували понад 600 далекобійних ракет, причому були доби, коли США випускали від 20 до 100 таких ракет. Тоді як Україна має лише два-три підтверджених випадки застосування такої зброї. І чим швидше ми матимемо таку зброю, тим легше нам буде.

Хто такий Петро Черник

Військовий експерт, полковник, колишній завідувач кафедрою іноземних мов та військового перекладу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти