Куди заховатися у разі військового вторгнення: усе, що потрібно знати про захисні укриття в Україні

В Україні понад 21 тисяча захисних укриттів, проте четверта частина з них у неналежному стані / УНИАН

Кожна четверта захисна споруда в державі не готова до використання за призначенням.

До українського кордону Росія уже стягнула близько 104 тисяч своїх військових. Іноземна розвідка продовжує оприлюднювати супутникові знімки, на яких видно збільшення концентрації російських військ біля кордону України та в окупованому Криму.

На дивлячись на переговори президентів Росії і США, розмову американського лідера з президентом України та численні заяви керівництва Євросоюзу, НАТО та інших держав про підтримку України у разі масштабної військової ескалації з боку Росії, Кремль не спішить відводити війська від українських рубежів.

У контексті цього назріває питання, як діяти населенню у разі військового нападу держави-агресора. У Києві та інших містах уже почали перевіряти стан укриттів, які покликані захистити людей від ворожих обстрілів, уламків зруйнованих будівель і дії отруйних газів.

Журналісти "Главреду" спробували розібратися, куди українці можуть сховатися у разі ворожого нападу, як знайти найближче до вас укриття у вашому населеному пункті, у якому стані зараз такі приміщення, і чому четверта частина з них – "проблемні".

Захисні споруди рятують життя

У дієвості захисних споруд, на жаль, довелося переконатися жителям сходу України. Михайла Ш. війна застала у місті Сніжне на Донеччині, де вони проживали з родиною. Навесні 2014 року сім’я перебралася в будинок на околиці міста – там було безпечніше, каже Михайло, і в разі обстрілів можна було заховатися у підвал.

"Коли до нас доходили звуки обстрілів, ми намагалися спуститися у підвал – раптом що, він міг захистити від мін, від стрільби з автоматів і кулеметів. Спускалися туди, сиділи якийсь час, поки все затихало, і тоді виходили звідти", – згадує Михайло.

У п’ятиповерховому будинку в центрі міста, де вони проживали раніше, заховатися було нікуди – підвал був зовсім для цього непристосованим. Зараз сім’я Михайла живе у Києві.

Сховища, підвали, автопаркінги – які є види укриттів

Після початку бойових дій на Донбасі в Україні збільшилася увага до захисних укриттів. Влада почала їх активно перевіряти, а багато з тих, які перебували у неналежному стані, за останні роки вдалося відновити.

У широкому вжитку закріпилося поняття "бомбосховище", хоча насправді у Кодексі цивільного захисту України саме такого поняття немає. Згідно з Кодексом, усі укриття в широкому розумінні визначаються як захисні споруди цивільного захисту. Вони поділяються на:

Якщо якась надзвичайна ситуація виникає у мирний час, для захисту можуть також використовуватися:

У разі небезпеки найближчими до вас можуть виявитися саме два останніх. Адже споруди подвійного призначення – це підземні переходи, автопаркінги й метро, а найпростіші укриття – це цокольні приміщення й підвали у житлових будинках.

Кому куди бігти, або чому сховища – не для всіх

У герметичних сховищах зможуть заховатися працівники органів влади та підприємств критичної інфраструктури – тобто ті люди, які забезпечуватимуть життєдіяльність міста у разі військової небезпеки або катаклізму, а також організовуватимуть евакуацію населення.

Також там організують укриття для хворих, медичного та обслуговуючого персоналу закладів охорони здоров'я, якщо немає можливості евакуювати їх у безпечне місце. У таких сховищах люди можуть безперервно перебувати дві доби.

При цьому передбачається, що основна частина населення у разі небезпеки зможе заховатися у спорудах подвійного призначення та найпростіших укриттях.

Отже, якщо вам загрожує небезпека, бігти потрібно у найближчий підвал, метро, підземний перехід чи паркінг, які визначені як укриття. Тому не зайвим буде знати місце розташування захисних споруд не лише поряд із вашим помешканням, а й поруч з роботою та місцями, які ви часто відвідуєте.

Проте не кожен підвал є захисною спорудою – такі приміщення мають бути відповідно облаштованими – мати вентиляцію, запаси води і місця, де люди можуть присісти.

Також варто пам’ятати, що підвали не підходять у разі нальоту літаків – якщо в будинок раптом влучить авіабомба, він може не витримати і просто обвалитися.

Станції метро прийматимуть людей лише упродовж 20 хвилин після того, як почне працювати сирена – далі двері замкнуть.

У герметичних сховищах ховатимуться працівники органів влади та підприємств критичної інфраструктури / УНИАН

Скільки в Україні є захисних споруд

На інформаційний запит "Главреду" у Державній службі України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) відповіли, що станом на 21 грудня 2021 року в державі є 21 097 захисних споруд. З них 5704 – це сховища, а 15 393 – протирадіаційні укриття.

Згідно з наказом МВС від 9 липня 2018 року №579, балансоутримувачі таких захисних споруд повинні щороку перевіряти їхній стан і придатність для захисту населення. Крім цього, такі укриття регулярно перевіряють працівники ДСНС, наголошують у відомстві.

Через ускладнення воєнно-політичної обстановки навесні цього року по всій державі влада провела позапланові перевірки. Рішення про їх проведення прийняла у травні Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

"На сьогодні 74% захисних споруд оцінено як придатні (готові та обмежено готові) до використання за призначенням, 26% – не готові", – йдеться у відповіді ДСНС на наш інформаційний запит.

При цьому у відомстві, посилаючись на інформацію місцевих органів державної влади, зазначають, що з 2015 року вдалося зменшити кількість неготових до використання захисних споруд. Так, в останні роки динаміка була наступною:

"Разом з цим основна частина населення місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування плануються до укриття у спорудах подвійного призначення та найпростіших укриттях, 95% з яких за наданою вищезазначеними суб'єктами владних повноважень інформацією готові до використання за призначенням", – наголосили у ДСНС.

Спеціально обладнані підвали належать до найпростіших укриттів / КМДА

Скільки захисних споруд у Києві

Усі укриття в столиці можуть вмістити у себе 2 мільйони 812 тисяч 800 осіб. Таку цифру навели у Департаменті муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації у відповідь на інформаційний запит "Главреду".

На сьогодні у Києві готові до використання понад 500 сховищ, 3687 найпростіших укриттів та 728 споруд подвійного призначення, з яких:

Згідно з даними Головного управління статистики у місті Києві, станом на листопад цього року у столиці проживає понад 2 мільйони 900 тисяч людей. Проте мер Віталій Кличко нещодавно заявляв, що у Києві, згідно з даними операторів, вдень перебуває понад 4,5 мільйона людей – із врахуванням тих, хто приїжджає у столицю на роботу. А ночувати лишаються близько 3,6 мільйона людей.

Найпростіші укриття розраховані на перебування людей упродовж 1-2 годин. Якщо ж ситуація буде більш загрозливою і вимагатиме перебування в укриттях упродовж декількох діб, то влада розпочне евакуацію жителів міста.

Знайти укриття можна за спеціальними вказівниками / УНИАН

Як знайти найближче укриття у своєму місті

Знайти найближче захисне укриття люди можуть за допомогою вказівників, розміщених на будівлях, або ж за електронною мапою – такі інтерактивні карти створили для сховищ Києва, великих міст та інших населених пунктів.

Укриття у Києві

Карту захисних споруд цивільного захисту столиці можна побачити на сайті КМДА. Там є зручний пошук по районах міста. На карті позначені підвальні приміщення у будинках, школах і медзакладах, розташування підземних переходів, паркінгів та станцій метро – тобто споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів.

Водночас сховища, які призначені для укриття працівників важливих підприємств та пацієнтів і медперсоналу закладів охорони здоров’я, на карті не позначені. В КМДА кажуть, що такі дані – це службова інформація.

"Інформація про розміщення і стан сховищ належить до переліку відомостей, що становлять службову інформацію. Розташування сховищ доводяться керівниками об’єктів господарювання, які мають їх на балансі, до відповідних груп населення", – йдеться у відповіді КМДА на запит "Главреду".

Укриття у різних населених пунктах по Україні

Інформацію про розташування захисних споруд в різних областях України можна знайти на регіональних сайтах Державної служби України з надзвичайних ситуацій та на сайтах місцевих органів влади. "Главред" зібрав цю інформацію і сформував для вас список. Тут ви можете знайти вашу область, перейти за посиланням і на карті або у списку знайти укриття у вашому населеному пункті.

Споруди цивільного захисту в населених пунктах усіх областей України:

На дверях підвалів, які є укриттями, має бути номер телефону відповідальної особи / КМДА

Чому на дверях висять замки і як потрапити в укриття

У столиці підвальні приміщення, які обладнані для укриття людей, переважно закриті на замок. В КМДА зазначають, що "це зроблено задля збереження майна і недопущення в них осіб без певного місця проживання".

У той же час в міській держадміністрації наголошують, що біля вхідних дверей до підвалів повинні бути розміщені таблички з написом "Місце для укриття", на яких також зазначається балансоутримувач приміщення і номер телефону відповідальної особи. У випадку небезпеки можна зателефонувати за цим номером, і вам відкриють двері укриття.

Як зрозуміти, коли пора ховатися

Якщо виникне надзвичайна ситуація, населення про це повідомлять через квартирні і зовнішні гучномовці, місцеві радіомовні станції і телебачення, а також за допомогою пересувних автомобілів, оснащених гучномовцями.

"Для привернення уваги населення в екстремальних випадках перед подачею інформації включаються сирени та інші сигнальні засоби", – зазначили в КМДА.

Отже, якщо чуєте сигнал сирени – потрібно увімкнути радіо або телебачення. Інформацію про те, що відбувається і як потрібно діяти, також публікуватимуть на сайтах органів влади та новинних сайтах.

У Києві найближчим часом готуються перевіряти готовність територіальної системи оповіщення. Проте поки що невідома дата, коли вмикатимуть сирени. У КМДА наголосили, що дату проведення перевірки повідомлять заздалегідь.

Детальний алгоритм дій для населення у разі військового вторгнення розміщений на сайті Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Що буде з неготовими до використання укриттями

Рішення щодо того, як вчинити з неготовими до використання захисними спорудами, приймає їхній балансоутримувач.

"Прийняття рішень щодо реконструкції, реставрації або капітального ремонту таких захисних споруд належить до повноважень балансоутримувачів захисних споруд", – зазначили у ДСНС.

Водночас варто зазначити, що зняти укриття з обліку фонду захисних споруд можуть міністерства та інші органи влади тільки за погодженням з ДСНС. Це передбачається постановою Кабміну від 10 березня 2017 року №138. При цьому в МВС раніше визначили чіткі критерії, які укриття можуть списати через їхню непридатність.

Щоб підвал відкрили, потрібно зателефонували за вказаним на дверях номером телефону / КМДА

Замість укриттів бари і кафе

Проконтролювати стан усіх укриттів в Україні зараз важко, адже частина з них перейшла "у приватні руки". Так, у деяких підвалах розташовані кафе, нічні клуби, салони краси тощо.

У приватній власності перебувають 26% захисних споруд. Найбільше укриттів – 46% – перебуває у комунальній власності, ще майже 28% – у державній. Такі дані "Главреду" надали у ДСНС України.

"Частина захисних споруд опинилася у приватній власності під час проведення процедур корпоратизації та приватизації майна колишніх державних підприємств, оскільки до 12 березня 2004 року законодавство не містило заборони щодо приватизації таких споруд", – зазначили у відомстві.

У лютому 2004 року в законодавство були внесені зміни, згідно з якими надалі приватизація захисних споруд була заборонена. Та що робити з тими, які уже у приватній власності – поки не зрозуміло. При цьому за законом власника не можна покарати за їхнє неналежне утримання.

У новобудовах "забули" про захисні укриття

У великих і не тільки містах України нові багатоповерхівки зараз ростуть, як на дріжджах. Натомість забудовники "забувають" передбачати у будинках захисні споруди для населення.

За нормами на кожні 400 квадратних метрів площі має бути одна захисна споруда. За даними ДСНС, з 2019-го по 2021 рік включно у новобудовах по всій Україні мали бути створені 1158 захисних споруд та споруд подвійного призначення.

"Натомість забудовники, використовуючи недосконалість законодавства, що діє у сфері містобудівної діяльності, уникають зайвих, на їх погляд, витрат на створення фонду захисних споруд. Через це цілі житлові масиви побудовано без захисних або інших споруд, призначених для укриття населення, а кількість захисних споруд, введених в експлуатацію, щороку вимірюється одиницями", – наголошують у Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

У відомстві зазначили, що намагаються виправити цю ситуацію – для цього потрібно внести зміни у законодавство. У Верховній Раді уже перебуває підготовлений до другого читання законопроєкт №5608 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту", який депутати готували разом із фахівцями ДСНС, наголошують у службі.

Чому про укриття важливо говорити зараз

Мета нашого матеріалу – не посіяти паніку. Просто, як каже відома приказка, санки потрібно готувати влітку. Інформація про те, де розташовані захисні укриття і як їх знайти, може і не знадобитися найближчим часом. Проте знати її про всяк випадок необхідно усім – щоб у разі потреби не витрачати дорогоцінний час.

Новини заразКонтакти