Послання Путіну і сигнал надії Києву: які плани у Гарріс щодо України

Гарріс підтримує перемогу України, проте жодної конкретики Київ поки що не почув / Главред

Погляди України та Гарріс на завершення війни з Росією можуть повністю збігатися.

Президентська кампанія у США в розпалі. Кандидати на посаду господаря Білого дому - демократка Камала Гарріс і республіканець Дональд Трамп - продовжують перегони перед виборами, що відбудуться вже менш ніж за місяць. Кожен із кандидатів намагається не розкривати своїх планів щодо майбутнього зовнішньополітичного курсу, проте періодично робить різні заяви.

Віцепрезидентка Камала Гарріс побувала в гостях програми 60 minutes на каналі CBS News і поділилася своїми політичними планами у разі обрання на пост глави держави. Гарріс говорила і про російсько-українську війну. Вона підкреслила, що має намір підтримувати Київ.

Що говорила Гарріс про війну, які у неї шанси на президентство, і як зміниться політичний курс США, якщо вона стане новим господарем Білого дому - розбирався Главред.

Перемовин із Путіним без України не буде

Зустрічі з главою Кремля Володимиром Путіним тет-а-тет без України не буде, сказала Камала Гарріс, розмірковуючи про можливі перемовини з Росією для завершення війни.

"На двосторонній основі без України, ні. Україна повинна мати право голосу щодо майбутнього України", - зазначила Гарріс.

Цю заяву можна назвати сигналом Кремлю: прямих перемовин президента США і Росії не буде. Москва давно мріє про такий сценарій, щоб нишком домовитися з Вашингтоном в обхід Києва і спробувати поставити Україну перед фактом.

Гарріс рішуче проти прямих перемовин із Путіним щодо завершення війни в Україні без участі Києва / Скріншот YouTube

"Буду працювати, щоб забезпечити перемогу України"

Камала Гарріс заявила, що вона беззастережно підтримує Україну в протистоянні російській військовій агресії. І має намір докласти зусиль для перемоги українців.

"Як я чітко дала зрозуміти під час наших шести попередніх зустрічей і під час жорстокої агресії та війни Путіна проти України, я непохитно підтримую народ України. Я пишалася тим, що стояла на боці України - я буду й надалі підтримувати Україну, і я буду працювати, щоб забезпечити перемогу України в цій війні, щоб вона була безпечною, захищеною і процвітаючою", - сказала Гарріс.

Позиція Гарріс щодо України в НАТО

Гарріс утрималася від прямої відповіді журналіста на запитання про те, чи підтримала б вона вступ України до Альянсу.

"Це все питання, які ми будемо вирішувати, якщо ми дійдемо до цього колись. А зараз ми підтримуємо здатність України захистити себе від неспровокованої агресії Росії", - сказала вона.

Складається враження, що на даному етапі позиція Гарріс, особливо з питання євроатлантичної інтеграції, не відрізняється від думки Джо Байдена. А це означає неготовність прийняти Україну до НАТО.

Гарріс у своєму інтерв'ю окреслила тези, які можуть вказувати на те, що вона має намір продовжувати лінію адміністрації Байдена, сказав Главреду політолог Петро Олещук.

Утім, можливо, що Гарріс утримується від більш рішучої риторики для того, щоб Трамп не використав такі заяви в політичній боротьбі.

"Гарріс окреслила загальні тези, які дозволяють припускати, що вона планує продовжувати лінію адміністрації Байдена. Можливо, для Гарріс зараз недоречно робити войовничі заяви, бо це одразу створить підстави для критики з боку Трампа. Він скаже: дивіться, Гарріс - це війна для США", - вважає експерт.

Хто такий Петро Олещук?

Петро Олещук - політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. Народився в Прип'яті в 1983 році. Закінчив у 2006 році філософський факультет університету імені Шевченка. Автор понад 30 наукових праць з політології.

Як Гарріс бачить завершення війни

На думку кандидата в президенти від демократів, у рамках мирного процесу треба дотриматися Статуту Організації Об'єднаних Націй.

"Не буде успіху в припиненні цієї війни без участі України і статуту ООН", - сказала вона.

Гарріс - за формулу Зеленського?

Як заявляв президент Володимир Зеленський, формула України передбачає завершення війни на базі Статуту ООН. На Генеральній асамблеї 23 лютого 2023 року українську формулу миру підтримала 141 держава. Крім, звісно, сателітів Росії та так званих нейтральних країн.

У декларації ООН зазначено, що території держав Організації є недоторканними, а будь-яка окупація - нелегітимна.

"Територія держави не може бути об'єктом військової окупації, що є результатом застосування сили в порушення положень Статуту. Територія держави не повинна бути об'єктом придбання іншою державою внаслідок погрози силою або її застосування. Жодні територіальні придбання, що є результатом погрози силою або її застосування, не повинні визнаватися законними. Ніщо у вищесказаному не повинно тлумачитися як таке, що зачіпає:

a) положення Статуту або будь-яку міжнародну угоду, укладену до ухвалення Статуту, що має юридичну силу відповідно до міжнародного права, або

b) повноваження Ради Безпеки відповідно до Статуту", - йдеться в документі.

Україна наполягає на виведенні зі своєї території російських військ станом на 1991 рік якраз таки згідно зі Статутом організації.

Утім, наразі складно сказати, яку роль може відіграти ООН у завершенні війни, враховуючи, що функцію з підтримання миру та безпеки на планеті організація вже давно не виконує.

Коротко про план перемоги України / Інфографіка: Главред

Формула миру Зеленського

Формула миру України - ініціатива Володимира Зеленського, спрямована на завершення розв'язаної Росією війни політичним шляхом.

Вона передбачає відновлення територіальної цілісності України на основі Статуту ООН, повне виведення російських військ з території української держави, фіксацію результатів закінчення війни та інші пункти.

Щоб реалізувати план, Україна проводить перемовини з країнами Заходу і Глобального Півдня з метою проведення саміту, в рамках якого світ повинен затвердити ініціативу в якості базового плану закінчення війни.

Якою буде політика Гарріс у разі перемоги

Адміністрація Байдена зазнає критики за недостатньо збалансовану політику в плані військової підтримки України та відсутності чіткого розуміння того, як Київ переможе у війні.

Курс Гарріс буде схожим на політику Байдена, але не на 100%, вважає Петро Олещук. Усе залежатиме від ситуації на арені геополітики.

"Курс Гарріс буде схожий на політику Байдена, але, найімовірніше, не ідентичний. Наприклад, у новій адміністрації не буде Саллівана - радника Байдена із зовнішньополітичних питань. Відбудуться певні зміни, які саме - побачимо: курс визначатиметься не лише політичною лінією Гарріс, а й ситуацією в зовнішній політиці", - каже аналітик.

Гарріс віддасть зовнішню політику держсекретарю?

Цілком можливо, що Гарріс зосередиться на внутрішній політиці, а обов'язки із зовнішньої політики буде покладено на радника з питань національної безпеки та державного секретаря США.

Але поки що незрозуміло, хто може стати держсекретарем у разі обрання Гарріс.

"Найімовірніше, Гарріс зосередиться на питаннях внутрішньої політики. Зовнішньополітичний курс залежатиме від того, кого вона призначить радником із зовнішньої політики та державним секретарем. Політичні фігури, які обійматимуть ці посади, серйозно впливатимуть на зовнішню політику Сполучених Штатів за президентства Гарріс. Але поки що ми не знаємо, хто може стати новим держсекретарем", - наголосив Петро Олещук.

Гарріс може передати зовнішню політику раднику з нацбезпеки і держсекретарю - експерт / ua.depositphotos.com

Трамп VS Гарріс: хто переможе?

Реальні шанси кандидатів фактично рівні. Усе вирішуватиметься в семи штатах, що коливаються: Аризоні, Джорджії, Мічигані, Неваді, Пенсільванії, Вісконсині та Північній Кароліні.

Якщо говорити про соціологію, то згідно з останніми опитуваннями, Гарріс вирвалася вперед і випереджає Трампа.

Опитування Morning Consult, проведене з 4 по 6 жовтня, показало відрив демократа від республіканця - 51% проти 45%.

Утім, згідно з результатами дослідження Reuters/Ipsos, Гарріс випереджає Трампа на 3% (46% проти 43% на користь демократа). Похибка - приблизно 3%.

Опитування аналітиків FiveThirtyEight показало перевагу Гарріс над Трампом у 2,6%.

У яких штатах лідирує Гарріс, а де - Трамп

За даними FiveThirtyEight, у Гарріс відрив у 1-2 пункти в Мічигані, Вісконсині, Пенсільванії та Неваді.

У Трампа невелика перевага в Північній Кароліні, Аризоні та Джорджії.

Що треба знати про президентські вибори у США / Інфографіка: Главред

Скільки голосів потрібно для перемоги

Гарріс для перемоги потрібно зібрати 44 голоси від виборників із різних штатів. Трампу знадобиться 51 голос.

Якщо Гарріс здобуде перемогу в 2-му окрузі Пенсільванії, Мічигані, Вісконсині та Небрасці, їй вдасться досягти показника, необхідного для перемоги.

Загалом, аналітики визнають, що конкуренція між Гарріс і Трампом дуже висока і, незважаючи на показники, перемогти може кожен.

Главред рекомендує:

Новини заразКонтакти